Communitysites geven te gemakkelijk toe bij auteursrechtclaims

Communitysites geven te gemakkelijk toe bij auteursrechtclaims

Communitysites zoals Hyves, Web-log en Myspace geven veel te makkelijk toe aan claims van derden over inbreuk op auteursrechten. Zonder enig overleg met de gebruiker of zelfs maar controle van de juistheid van de claim verwijderen de beheerders materiaal waarover geklaagd wordt. Dat blijkt uit een onderzoek (PDF) onder de zeven belangrijkste communitysites dat (mijn) juridisch adviesbureau ICTRecht in maart en april 2009 heeft uitgevoerd.

Onder het motto “Auteursrecht kan niet zomaar vervallen lijkt me” bleek het geen enkel probleem om een artikel of zelfs een hele blog of profiel verwijderd te krijgen na een duur klinkende klacht van een fictieve jurist. Overleg met de gebruiker? Nergens voor nodig. Heeft u dus nog last van een concurrent met een te mooie site, dan weet u nu wat u te doen staat.

Hoe ging het onderzoek in zijn werk? We plaatsten het Peter Pan-verhaal ‘The Little White Bird‘, waarvan de auteursrechten vervallen waren, op weblogs en profielpagina’s aangemaakt bij communitysites Web-log.nl, punt.nl, Netlog.com, Hyves.nl, WaarBenJij.Nu, Blogger.com en Myspace.com. Vervolgens stuurden we een sommatie namens de fictieve ‘Peter Pan Heritage Foundation’ om verwijdering van deze berichten te eisen.

Vrijwel alle sites, inclusief marktleider Hyves, reageerden direct door het bericht, of zelfs de gehele weblog of profiel, te verwijderen. Het eigen beleid over dergelijke klachten werd niet gevolgd.  Klachten van de houder van de weblog/profiel mochten niet baten: er was een claim over auteursrecht, dus de pagina moest weg. “Auteursrecht kan niet zomaar vervallen lijkt me”, aldus een helpdeskmedewerker. Alleen Blogger.com en Punt.nl verwijderden het materiaal niet, om procedurele redenen.

Notice en takedown is een leuk idee, maar in de praktijk blijkt het veel te makkelijk voor een zogenaamde rechthebbende om van alles weg te krijgen. Ik vind dat bijzonder ernstig. Het laat maar weer eens zien hoe makkelijk rechthebbenden het hebben en hoe weinig tegengas ze krijgen. Tussenpersonen zoals providers of hosters van communitysites zouden meer op moeten komen voor de belangen van hun gebruikers, ook als die mogelijk rechten schenden.

(Uiteraard waren we geïnspireerd door het Multatuli-project van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uit 2004.)

Arnoud


DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Leuk onderzoek! Eindelijk eens de andere kant. Centroid Media heeft net 2 maanden geleden een Notice and takedown procedure laten opstellen door een jurist vanwege een aantal klachten over reviews. Hier staat ie: http://www.centroid.nl/klachtenprocedure.html

  geplaatst op
 • Zijn gebruikers van Communitysites rechteloos?

  Ik heb er even de gebruiksvoorwaarden van Hyves op nageslagen:
  10.1 In aanvulling op de andere (rechts)middelen die Hyves ten dienste staan, is Hyves te allen tijde zonder opgave van redenen en zonder voorafgaande uitleg gerechtigd om je activiteiten in verband met Hyves (tijdelijk) te beperken, op te schorten of buiten gebruik te stellen, je account tijdelijk of blijvend stop te zetten en/of te verwijderen, bestanden, gegevens en/of materialen te verwijderen, een waarschuwing te doen uitgaan, de dienstverlening te beëindigen en te weigeren om diensten aan je te verlenen...

  Gebruikers hebben dus geen rechten en Hyves mag als ze zin hebben blijkbaar alles verwijderen. Gebruikers maken eigen hyvespagina's waar ook de nodige copyrights van deze gebruikers aan vastzitten. Mag een provider die een dergelijke dienst aanbiedt zonder kennisgeving en mogelijkheid tot backup iemands ontwerpen vernietigen?

  Het aanwezig zijn van veel gebruikers en hun content maakt de waarde van de community, want zonder gebruikers en hun content geen waarde...

  Welke rechten hebben gebruikers eigenlijk. Weet Arnoud hier meer van?

  geplaatst op
 • Herkenbaar! Laatst een eigen video productie met eigen muziek geupload naar Youtube. Binnen een maand een copyright claim wegens de muziek. Inmiddels is de claim weer verwijderd na een counter-claim te hebben ingediend... Maar inderdaad ook hier: geen overleg met de gebruiker.

  geplaatst op
 • Niet alleen bij auteursrechtenclaims. Ik heb ook gehad dat iemand de beschuldiging uitte dat mijn video op youtube smaad/laster zou zijn. YouTube heeft direct de video weggehaald. Er was geen sprake van smaad/laster, maar van feitelijke weergave en mening. Dat was te controleren. Ook geen rechtzaak geweest die anders als uitkomst had. Toch is het dan enorm lastig die videos weer online te krijgen. YouTube reageert niet meer.

  geplaatst op
 • @Johan: Hyves kan wel van alles in haar voorwaarden zetten, maar dat wil nog niet zeggen dat dat rechtsgeldig is. Speciaal voor notice en takedown heeft Hyves beleid, en dat beleid is niet "iemand klaagt en wij gooien meteen het profiel weg". Dat is ook het opvallendste uit ons onderzoek, dat die bedrijven zo makkelijk reageren op claims in plaats van hun eigen procedures te volgen.

  geplaatst op
 • @arnoud. Misschien is het voor Hyves tijd voor een audit waar ze de uitvoering van beleid eens tegen het licht houden. Indien een verwijderaktie niet is terug te draaien lijkt dat op een ernstige tekortkoming.

  Weet jij of vanuit auteursrecht, databaserecht of ander recht het de provider is toegestaan om zomaar data van gebruikers te vernietigen? Dat is wat anders als 'tot nader order' op zwart zetten van een artikel of profiel wegens een of ander vermoeden of claim. Het gaat ook veel verder dan alleen het gewraakte artikel te verwijderen. Hebben gebruikers sowieso nog bepaalde rechten c.q providers plichten op een communitysite?

  geplaatst op
 • @all: Normaliter kijken wij erg nauwkeurig naar dit soort claims, in samenwerking met SOLV, de specialist voor recht & nieuwe media. In dit geval betrof het echter een profiel met 0 vrienden van een niet bestaand persoon, en is daarom besloten om niet een tijdrovende procedure te starten. Dat betreuren wij natuurlijk, maar het is geen representatief voorbeeld en geeft de normale gang van zaken helaas niet goed weer.

  geplaatst op
 • @Raymond: ook al is het misschien geen representatief profiel, dan nog verbaast het hogelijk dat de eigen procedures van Hyves niet gevolgd zijn. Hoe veel moeite was het om een mailtje terug te sturen dat bv. de verplichte "verklaring, ondersteund met bewijsmiddelen, dat de informatie in jouw kennisgeving juist is en volledig en, op straffe van meineed, dat je de eigenaar bent van de betrokken intellectuele eigendomsrechten" ontbrak? Het lijkt me dat dat standaardprocedure zou moeten zijn bij dergelijke claims. Eerst de formaliteiten checken en daarna pas actie ondernemen.

  Het ware ook netjes geweest om de betrokken Hyver eerst in te lichten. Ook had kunnen volstaan met het verwijderen van de bijdrage in plaats van het hele profiel. Ik begrijp dus niet waarom er besloten is deze ingrijpende stap te nemen zonder kennelijk overleg te hebben gehad met jullie juridische adviseurs.

  geplaatst op
 • Heel interessant onderzoekje.

  @Raymond
  Dat is natuurlijk wel een beetje gek. Iemand met 0 vrienden is net zoveel waard als iemand met 100 vrienden. Standaard procedures zijn er om altijd uitgevoerd te worden.

  In ieder geval goed om te horen dat jullie normaal gesproken de claims nauwkeuriger beoordelen ;)

  geplaatst op
 • Als webredacteur stoei ik wel met auteursrechten. Het lukt mij ook niet om de oorspronkelijke bronnen om toestemming te vragen. Ik los dit op door alleen stukjes te citeren en altijd de bron te vermelden via een link. Ik loop dus altijd het risico dat iemand misschien niet wil dat zijn artikel aangehaald word op mijn site. Bij klachten zal ik direct verwijderen. Ook ik heb geen tijd voor conflicten uit te vechten. Gerben.

  geplaatst op
 • @Gerben: als je citeert met bronvermelding, heb je helemaal geen toestemming nodig. Je bent dus niet verplicht om te verwijderen bij zo'n klacht. Hooguit zou je even kunnen kijken of het citaat getrouw was of misschien een verkeerde indruk wekt.

  Ik snap het probleem hoor, voor een individu is het lastig om om te gaan met zulke claims. Dat je dan sneller verwijdert is logisch. Maar voor een groot bedrijf met een vast advocatenkantoor snap ik het niet.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.