Twitter Worm Virus zorgt voor onrust onder Twitteraars

Twitter Worm Virus zorgt voor onrust onder Twitteraars

Een 17-jarige heeft uit verveling een Twitter Worm virus geschreven (bron: BNOnews). Deze worm zorgt er voor dat profielpagina’s van Twittergebruikers besmet werden met cross-site scripting javascript code. Deze code heeft als effect dat iemand die aangelogd is op Twitter.com, zonder het zelf te weten, wijzigingen aan zijn profielpagina aanbrengt en dat in zijn naam Twitter boodschappen verspreid worden met een ongewenste inhoud. In eerste instantie was dit publiciteit voor de site Stalkdaily - een Twitter kloon, nadien verwezen de boodschappen naar Mikeyy Mooney, de vermoedelijke auteur van het worm virus. Het bekijken van een profielpagina van een Twittergebruiker is bijgevolg voldoende om je eigen Twitter account ook te besmetten.

Twitter is zelf vrij snel op de hoogte gebracht van dit worm virus. Twitter zegt in een bericht op hun blog de nodige stappen ondernomen te hebben om de verspreiding van het virus te stoppen. Bovendien zegt Twitter dat er geen paswoorden of gevoelige informatie vrijgegeven werden.

Het advies dat op diverse sites gegeven wordt is voorlopig geen Twitter Profile pages meer bezoeken, niet meer op links in Twitter boodschappen te klikken, Twitter niet meer via de website Twitter.com te bezoeken maar wel via een desktop client (bijvoorbeeld Tweetdeck om er maar een populaire te noemen), of de meest radicale om javascript te disablen in je browser. Een nog radicalere oplossing is Twitter gewoonweg links laten liggen.

Het ziet er op dit ogenblik naar uit dat het virus nog niet volledig onder controle is. Het gevaar is bovendien dat andere virusmakers uit dit voorval inspiratie kunnen opdoen om varianten te maken. Het zal in ieder geval geen rustig paasweekend geweest zijn voor de medewerkers van Twitter.

Twitter was de laatste weken aan een stevige opmars bezig, ook bij bedrijven die het gebruik van Twitter in hun communicatiestrategie wensten in te passen. Indien het platform niet veilig blijkt te zijn zou dit het gevolg kunnen hebben dat gebruikers en bedrijven wel eens zouden kunnen afhaken.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Corrie Gerritsma op Bright:

  (...) Het Paasweekend is niet gelukkig voor Twitter. De dienst is door twee verschillende wormen getroffen. StalkDaily en Mikeyy. (...)

  Marjolijn Kamphuis op Dutchcowgirls:

  (...) Sinds dit weekend komen er bij Twitter talloze klachten binnen over een spamworm die twitterprofielen op enigerlij wijze binnendringt en uit naam van die persoon berichten begint te tweeten. De berichten bevatten links naar spamsites. Gebruikers wordt geadviseerd op dit moment even geen nieuwe followers toe te voegen of vage links te volgen. (...)

  NU.nl:

  (...) De populaire microblogdienst Twitter wordt sinds het paasweekeinde geplaagd door twee verschillende wormen, StalkDaily en Mikeyy.

  Een worm is een zichzelf vermenigvuldigend computerprogramma dat via een netwerk kopieën van zichzelf doorstuurt zonder tussenkomst van een gebruiker.

  Een Amerikaanse tiener heeft inmiddels toegegeven beide wormen geschreven te hebben. Uit verveling en om de makers van Twitter te wijzen op zwakke plekken in de beveiliging van de dienst. (...)

  geplaatst op
 • En daarnaast is de dienst heel veel down. Wordt tijd dat een ervaren partij ala Google met veel uptime rvaring zich ermee gaat bemoeien ;-)

  geplaatst op
 • @Keesjan. True. Aan de andere kant is het natuurlijk een godswonder dat het zo goed gaat terwijl er een bizar aantal externe applicaties aan je API poort rammelen op elk gegeven moment. En daar heb je geen vergaande controle over code, slechts over de beslissing: afknijpen of niet.

  Vond dit een mooie prent, van Boris: http://www.flickr.com/photos/thenextweb/3346248321/
  En dat dus allemaal tegelijk van alle kanten aan de Twitterkern trekkend en duwend, net op het moment dat jij de zin van het leven in 140 karakters hebt weten te vatten en wilt optweeten voor de wereld. ;)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.