Nieuw: Online Visuele Brand Tool

Nieuw: Online Visuele Brand Tool

{title}Bijzonder. Een tamelijk opmerkelijk programma is online gezet door product ontwerpbureau Scope uit Amersfoort. Via een online visuele brand tool, te vinden op visualbrandlanguage.nl kan een bezoeker die redelijk is ingevoerd in de eigen merkwaarden aan de hand van beelden bepalen hoe de visuele merkidentiteit eruit zou kunnen zien.

Via een test die ongeveer een half uur in beslag neemt en die voert langs tientallen productontwerpen, van telefoons tot wekkerradio’s, kan de merkstrateeg zelf aangeven in welke mate een willekeurig ontwerp bij het merk hoort. Aan het eind volgt een inschatting van de visuele merkidentiteit. Waarom bijzonder: omdat het een veel steviger programma is dan je op het eerste gezicht zou denken en omdat het een ‘probleem’ probeert te verlichten dat iedere marketeer herkent die weleens heeft lopen worstelen met creatieven die het nét niet lukt woord en gevoel om te zetten in beeld.

Niet het type tooltje dat je in drie minuten aan een marktsegment koppelt of zelfs een online stemwijzer, maar stevige kost voor de liefhebber. Anderzijds intrigerend want het gaat over de brug tussen taal, gevoel, beeld, ontwerp, denkers en doeners. Glad ijs dus.

Volgens strategic product designer Maartje Huinink van Scope een uniek hulpmiddel dat enerzijds voor eigen gebruik is bedoeld maar ook een uithangbord vormt voor mogelijke nieuwe klanten van het bureau. Huinink: ‘Het is een hulpmiddel om een brug te slaan tussen woorden en beelden. Veel merkstrategen hebben een goed uitgewerkt document waarin is uitgeschreven waar hun merk voor staat en wat merkwaarden zijn, maar het omzetten naar beeld is vaak een lang en moeizaam proces waarbij woorden tekort schieten.’ Via de brand tool, die het bureau in samenwerking met TU Delft en Universiteit Twente heeft ontwikkeld, proberen de bedenkers dat proces dus te verbeteren. Klinkt ambitieus. Ik heb geen idee of het werkt. Huinink weet dat zelf ook niet zeker ‘We zijn een ontwerpbureau, geen wetenschappelijk instituut.’ Anderzijds is het knap gemaakt en goed gevonden. Voor zover bekend - maar denkt u mee - uniek. Hamvraag: werkt dit?


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Ik moet zeggen dat dit inderdaad een zeer innovatieve applicatie is. De gebruiker krijgt een duidelijk rapport toegezonden na invullen en hoewel er waarschijnljk veel meer mogelijk is, geeft het zeer overzichtelijk een positionering van het merk in kwestie.

  Zeer nuttig, ik hoop binnenkort meer hiervan te kunnen zien!

  geplaatst op
 • Omdat ik zelf bezig ben het ontwikkelen van een tool om een corporate identity vanuit verschillende perspectieven te kunnen analyseren leek deze test mij zeker interessant om te bekijken. Alleen blijft hij op 92% hangen. :-(

  geplaatst op
 • Eric, je komt dan bij een verplicht veld wat je moet invullen. Daarna kan je gewoon verder hoor!

  geplaatst op
 • Hi Roel, ik had daar mijn geboortejaar, geslacht en favoriete kleur ingevuld. Verder zag ik geen velden staan. Klopt dat? Ik heb er een screenshot van gemaakt, mocht je daarin geïnteresseerd zijn.

  geplaatst op
 • Eric, je hebt een email.

  geplaatst op
 • Hmmm, bij mij blijft het hangen op 26% !?

  geplaatst op
 • Marco, je hebt een email. Alvast bedankt!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.