Opera vindt het web opnieuw uit

17 juni 2009, 04:31

{title}Tenminste, dat is wat Opera zelf beweert te doen met het vandaag gelanceerde Opera Unite. Een nieuwe browser waarmee het even makkelijk wordt om data aan te bieden als data binnen te halen. In andere woorden, je eigen computer wordt een server. Dit kan interessant zijn volgens Opera, omdat we nu erg afhankelijk zijn van serverparken en bijbehorende (commerciele) organisaties.

Na eerste test met de voorbeeldapplicaties speelden meerdere collega’s binnen een minuut muziek van mijn computer en zat ik zelf post-it’s te plakken op een virtuele koelkast die door een collega gehost werd. Geinige voorbeelden natuurlijk, en iets wat op andere manieren al langer kon, maar het gemak en de potentie zijn veelbelovend. Erg benieuwd waar de open-source community mee gaat komen, hebben de MF’ers al ideëen?

Hieronder een demo op TechCrunch van Philip Gronvold (product analyst bij Opera):

Mangrove
Internetbureau bij mangrove.com

Artikelen geschreven door internetbureau Mangrove (nu: We Are You). Verantwoordelijk voor de realisatie van de huidige Marketingfacts website (2012).

Categorie
Tags

4 Reacties

    Bas Wallet

    Het web uitvinden lijkt me ietwat voorbarig. Volgens mij zorgen ze gewoon voor een bundeling van reeds bestaande diensten binnen een browser. Handig? Ik weet het niet. Gebruikers die muziek willen streamen vanaf een thuis-pc weten daar wel andere producten voor te vinden. Bovendien zijn een aantal diensten vervangingen van social media platformen. Waarom zou ik mijn pc / verbinding willen belasten met dit soort zaken als er al prima online alternatieven zijn, waar ik waarschijnlijk al gebruik van maak?


    17 juni 2009 om 05:13
    rubenbos

    Bas, bij P2P share je je eigen internetconnectie ook om een netwerk mogelijk te maken. Je ontvangt, maar deelt ook.

    Vergeet niet dat Opera gewoon wat standaard demo voorbeelden online heeft gezet om de kracht te tonen. Het lijkt mij interessant als bijv. Wikipedia een applicatie ontwikkelt waarmee je even makkelijk kunt helpen de non-profit te hosten. Val je even weg, geen probleem, er zijn nog tienduizenden andere gebruikers die compleet decentraal de boel online houden.

    Wat wel vreemd van Opera is, is dat ze heel erg op het decentrale aspect ingaan, maar wel alles doorpoorten via hun eigen domeinnaam. Deze was gister overbelast waardoor alle services niet meer werkten. Op die manier ben je alsnog afhankelijk van ‘grote centrale commerciele organisaties’ zoals ze het zelf noemen.


    17 juni 2009 om 05:20
    ewout@onedaycompany.nl

    Ik ben het met jullie beiden eens: het lijkt een combinatie van bekende diensten en inderdaad: waarom iets zelf hosten (security !) als anderen dat zoveel beter voor je doen?

    het voorbeeld van @Ruben vind ik erg gaaf: als je dit al p2p kan delen, wat is nog meer mogelijk ? Rekenkracht geven aan scholen in Afrika bijvoorbeeld ?

    Wat voor het voor mij boeiend maakt : 1. Ik kan alle bekende diensten 1-op-1 aanbieden 2. Alle diensten hebben de context van mijn eigen bedrijf/persoon 3. Ik hoef deze diensten niet te delen met 1000en anderen (zoals bij Limewire p2p-achtigen) 4. Ik kan mij voorstellen dat deze combinatie van factoren ervoor zorgt dat het bij anderen leidt tot meer vertrouwen om zaken met mij te doen via deze diensten 5. USP volgens mij : makkelijk delen van muziek, docs etc met alleen de mensen die je wilt. 6. Zou een dergelijke omgeving zich beter lenen om mijn online identiteit vast te stellen dan de huidige online services? 7. Wat gebeurt er dan als ik vanuit deze omgeving ook financiële transacties kan ontvangen/uitgeven?


    17 juni 2009 om 09:52
    rubenbos

    Ewout, mooie aanvullingen!


    17 juni 2009 om 10:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!