Tussen Twitter en Hawking: Goodbye

8 juli 2009, 10:23

{title}Twitter werpt ons terug op de kern van het bestaan, althans dat heeft het mij gedaan. Ben ik Twitter-idolaat? Bah nee, maar heb het een plek gegeven en productief gemaakt. Al was het maar dit stukje. Vroeger, onder MS-DOS 2.1, probeerden we al de hele command line achter de amber knipperende prompt te vullen met zinvolle tekst die precies uitkwam. COPY CON en dat naar FILE, het was een sport. Toen kwam SMS: dezelfde sport. Nu dan Twitter – what’s new behalve 140 ipv 160 en 128 tekens – en dan gaat het bijvoorbeeld zo:

@droombos raadselen, vol(g)zinnen, aforismen – alleen daar is twitter goed voor – wil niet weten wat iemand fysiek DOET http://bit.ly/15CFF1

Voor de duidelijkheid: in dit geval is droombos mijn praatmaat en de url aan het eind een verkorte link naar dit verhaal van Tim O’Reilly: ‘Twitter Aphorisms, Epigrams and Repartee’. Komt u al een beetje thuis?

O’Reilly, Tim, precies – die man van Web 2.0, het concept waar alle laggards momenteel zo lekker achteraanhobbelen, alsof er in de verste verten geen transformatieve crises te bekennen zijn. Nou, en daar behoort Twitter ook toe.

{title}

Toch is Twitter anders. Twitter is geknipt voor aforismen en epigrammen, voor wise-cracks, spitsvondigheden en puntige antwoorden. Voor “Aphorisms, Epigrams and Repartee”, zoals Tim O’Reilly terecht zegt. En dat komt goed uit, want ik wil helemaal niet weten wat iemand fysiek aan het DOEN is, zoals Twitter ons als basisvraag suggereert.

Maar bij nader inzien is die vraag misschien toch de kern van het bestaan: What Are You Doing? Eigenlijk reageren we er altijd op – ook als we er niet naar worden gevraagd. Waarachtig, ontwijkend of ronduit liegend richting de niet-aanwezige(n). Feit, suggestie en interpretatie: tegelijk en door mekaar, bewust spelend of niet: moedwil en misverstand. Halve en vele malen mindere waarheden zijn de norm. Als droombos mij jennerig antwoordt:

@jaapbloem ik lig onder een boom in de zon op een rode handdoek begeleid door merelgetwitter jouw verwijzing te lezen, jabberwocky, love it

…dan geloof ik dat op zich wel, maar het niet-weten maakt me nieuwsgierig. Waar ligt ze dan, welnee ze zegt het maar. Hier ergens zeker: Ellendige buurt met heroïnespuiters voor de deur, weet ik van haar via Twitter.

Wise-cracks, spitsvondigheden en puntige antwoorden. Wat doen we eigenlijk op dit moment? Hoe houden we de buitenwacht aan het lijntje met onze vol(g)zinnen? Het is de kern van het bestaan. De oude Romeinen en zeer zeker mijn vriend Georg Christoph Lichtenberg, Begründer des deutschsprachigen Aphorismus, wiens werk gebundeld bij mij in de kast staat, wensen weer vlees op de botten om uit het graf te kunnen klauteren en te twitteren.

En dan beweert zo’n Stephen Hawking dat de mensheid een nieuwe fase in de evolutie heeft bereikt. Bullshit, dus:

Super Scientist Stephen Hawking Should Stick 2 His Solar Systems & There Be Barking @ Some Moons http://urlby.me/a2435

Ja helaas, 140 tekens lukt niet altijd en ik moet nu toch echt als de donder een broek en een overhemd gaan strijken.

Sinds een paar dagen e-i-n-d-e-l-i-j-k op Twitter. Na een halve dag er bijna alweer gillend vanaf, maar heb me inmiddels dus verzoend.

Mijn laatste interpunctieloze 140er (apart genre):

met 2 benen in het graf staan we ten minste stevig in het enig echte onroerend goed boven het maaiveld waar de zeis ons niet gauw zal vellen

Deze column verscheen eerder op It-Executive.

Jaap Bloem
Research Director Sogeti/VINT bij Sogeti/VINT

Jaap Bloem is in IT since the PC and now a Research Director at Sogeti/VINT. In his days at KPMG Consulting he co-founded the IT Trends Institute. Jaap was a publisher of IT books and editor in chief of IT magazines at Wolters Kluwer. Before coming to VINT, Jaap was the Marketing Executive for the Dutch Chapter of ISOC, the Internet Society. Jaap has co-authored many books and articles, and loves to develop and evangelize ground-breaking thought and insight together with colleagues and partners. Jaap Bloem is in augustus 2018 overleden.

Categorie
Tags

12 Reacties

    Daan

    Ik kan echt geen touw aan dit artikel vastknopen? Probeer eens zinnen met een begin en een einde te schrijven


    8 juli 2009 om 12:55
    mgvandenbroek

    @Daan: Je moet meer in alinea’s denken. En eens een Economisch Weerbericht (iedere vrijdag rond de klok van 11:55, das symbolisch nietwaar) meepakken. Jaap schrijft tikkie anders dan anderen 😉


    8 juli 2009 om 12:57
    JaapBloem

    @Daan: zinnen met een begin en een eind schrijven? Wat ontzettend ouderwetsch. Zo zit Twitter niet in elkaar. En da’s nou net de ellende.


    8 juli 2009 om 18:22
    richard

    Een leuke invulling van twitter vind ik bijvoorbeeld http://www.twitter.com/taalmissers. Inderdaad nog steeds niet nuttig, wel leuk voor de taalfans. En je krijgt er geen 100 berichten per week van …

    Richard


    8 juli 2009 om 19:37
    JaapBloem

    @matthiss & Daan & Richard: zeker maar “Twitter werpt ons terug op de kern van het bestaan, althans dat heeft het mij gedaan.” Daar kun je hierboven wat mijmeringen over lezen. Vraag: hoe zien jullie dat eigenliijk?


    8 juli 2009 om 20:02
    Lilian Bakker

    @Jaap Bloem: iets voor taalmissers?


    9 juli 2009 om 08:36
    JaapBloem

    @Lilian B: Je bedoelt mijn verhaspeling hierboven. Was dat even razendsnel aan het typen voordat mijn oude Windows 7 betaversie elk moment automatisch kon afsluiten. Dat doet-ie nu elke 2 uur, omdat ik nog geen tijd heb gehad RC te installeren. Vandaar.


    9 juli 2009 om 09:14
    mgvandenbroek

    @Jaap: Om op je vraag terug te komen. Twitter werpt mij niet terug op de kern van mijn bestaan. Dat bekijk ik meestal met de binnenkant van mijn ogen. Real life conversations werpen me vaker terug op mijn bestaan dan zeggen waar ik mee bezig ben. Uiteraard kun je daar een filosofische discussie aan hangen.

    Heeft er al eens iemand getwitterd: “Bezig mijn leven te verkloten”.

    Twitter is voor mij een geweldige communicatietool; er komen bijzonder veel leuke ideeen en mensen op me af en ik vind het nog leuk om te doen ook. Vrienden vinden dat narcistisch. Het boeit me niet.

    Bekijk Twitter als het leven: haal eruit wat er in zit. Hup, openen weer die account. Je hebt genoeg leuks te melden.


    9 juli 2009 om 12:14
    JaapBloem

    mooi hoor. nooit ged8 om dit weer eens terug te lezen 😉

    ben er erg heppie mee . . . ! inclusief commentaar.


    5 augustus 2013 om 18:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!