Wikipedia gaat strenger controleren

26 augustus 2009, 04:09

De ‘vrije encyclopedie’ is niet zo vrij meer. Wikipedia gaat strenger controleren op lemma’s die handelen over personen. Het gaan om de Engelstalige versie van de online encyclopedie. Teksten van onervaren schrijvers moeten worden gecheckt door ervaren redacteuren vóórdat ze daadwerkelijk hun weg vinden op Wikipedia. De feature, die binnen enkele weken zal worden ingevoerd, heet ‘flagged revisions’ aldus Tweakers. Eerder al werd deze methode op de Duitstalige lemma’s toegepast.

Wikipedia groeit en groeit, en met het toegenomen gebruik namen ook de onwaarheden en oppoetspraktijken van bedrijven een grote vlucht. In dit NYT-artikel legt advocaat Michael Snow, de voorzitter van de Wikimedia Foundation uit, dat er tegenwoordig in de Wikipedia community minder begrip is voor onjuiste informatie:

“We are no longer at the point that it is acceptable to throw things at the wall and see what sticks. There was a time probably when the community was more forgiving of things that were inaccurate or fudged in some fashion — whether simply misunderstood or an author had some ax to grind. There is less tolerance for that sort of problem now.”

Overboord

Hoewel het een logische stap lijkt (niemand leest graag foutieve informatie), wordt er op deze manier wel geweld gedaan aan een belangrijk Wikipedia (of online principe, zo je wilt): iedereen heeft evenveel recht om te schrijven, zonder aanziens des persoons. Dat principe gaat nu overboord. Er ontstaan definitief (er waren op Wikipedia al gebruikers die méér rechten hadden dan anderen) twee groepen gebruikers. De ervaren en de onervaren.

Jimmy Wales

De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, heeft het tegen de New York Times over een ‘test’. Het is maar de vraag hoe lang het duurt voordat nieuwe content wordt toegestaan, en het is daarbij zeker óók de vraag, of mensen het nog wel leuk en interessant vinden om bij te dragen aan Wikipedia. Goede kans, dat de kritieke massa al lang is bereikt, en dat dat geen probleem zal worden. Wales: “We have really become part of the infrastructure of how people get information. There is a serious responsibility we have.”

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

1 Reactie

    onlinemarketeerTV

    Een goede zaak en mooie richting die dé Wiki hiermee inzet. Volgende stap een papieren uitgave in de vorm van boeken die aan de deur worden verkocht? 😉

    Mooie case: op 3FM deed Giel Beelen vandaag (26 augustus 2009) op basis van de strengere richlijnen van Wikipedia een oproep om zijn Wikiprofiel aan te passen en zoveel mogelijk onzin te plaatsen. De plaatsingen werden allen binnen enkele minuten live verwijderd door de Wiki of niet meer geplaatst. Vervolgens verdween de ‘bewerken’-knop in zijn profiel.

    Concreet: het werkt.


    26 augustus 2009 om 09:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!