Vorig jaar schreef ik rond deze tijd deze posting over een Voetbal21 initiatief van Marc en Maurice de Hond. De conclusie was dat het een mooi platform was, maar dat het zonder de gegevens van de KNVB lastig was om een succesvol voetbal 2.0 platform te lanceren. Nu lanceert Amstel Teamlink, dat in veel opzichten vergelijkbaar is met enerzijds de teamtools (zoals Teamwebs en Teamers) en anderzijds met de sportcommunities (zoals het gesneuvelde mijnsportwereld en het kwijnende Voetbal21). Grote verschil is dat Amstel sponsor is van de KNVB en wèl alle data van de KNVB beschikbaar heeft. Gaat dit het verschil maken?
Heineken is met de merken Heineken en Amstel al jaren nauw betrokken bij de KNVB. Heineken wordt als premiumbrand gekoppeld aan de toonaangevende uitstraling van Oranje en Amstel wordt steeds meer gekoppeld aan de gewone jongens van het amateurvoetbal (alle 1.2 miljoen in Nederland). In Nederland zijn er bijna 3.000 voetbalclubs en rond de 100.000 elftallen. Daarmee is voetbal de heilige graal van sport. Het kunnen interacteren met 1.2 miljoen KNVB-leden is iets wat elke marketeer doet watertanden. Traditionele massamedia en database-marketing voldoen in het huidige tijdsgewricht niet meer. Om als sponsor echt meerwaarde te bieden aan grote hoeveelheden actieve sporters of sportfans is een (social) internetplatform onontbeerlijk. Amstel heeft dit goed begrepen en lijkt geleerd te hebben van de (mislukte) eerdere grote initiatieven.
De basis is simpel: een instrument voor teammanagement: wie rijdt de auto, wie spelen er mee en wie doet de was. In tweede instantie is er ook ruimte voor user generated content met foto’s en een heus ‘prikbord’. Teamlink is groots neergezet, wordt geïntroduceerd met een grappig (?) filmpje met icoon Pierre van Hooijdonk, is simpel van opzet, kan op Hyves geplaatst worden en is geharnast in de KNVB structuur van teams en competities. Dit laatste voorkomt dat je uitslagen niet kloppen, competities onvolledig zijn of afgelastingen gemist worden. Eigenlijk voldoet dit platform aan de eisen die ik er vorig jaar of twee jaar geleden aan gesteld zou hebben.
Toch heb ik er een hard hoofd in. Voetbal is een conservatief wereldje. Grote sponsors (zoals Nike in het Verenigd Koninkrijk) en kleinere sponsors (zoals Sport2000) hebben de voetbalwereld niet kunnen veroveren. De grotere sites in Nederland hebben op dit moment tussen de 10.000 en 20.000 teams aan zich gebonden, maar dit zitten alle sporten bij, dus ook hockey, volleybal, korfbal en bijvoorbeeld roeien. Vooral hockey heeft een (relatief) hoge acceptatiegraad. Deze sport staat dan ook bekend als een innovatieve sport. Hockey.nl (de bondsite van de KNHB) en Teamwebs werken al langere tijd samen. Waarbij voor veel gebruikers de lean & mean look van Teamers en Teamwebs juist de reden is om met deze tools te werken.
Teamlink komt snel met een mobiele versie van de tool. Gezien de vormgeving van de site, is daar vooral rekening gehouden met een iPhone app. Dat zou wel eens het draaipunt (tipping point) voor sport 2.0 tools kunnen zijn. Eerst maar eens kijken wat het ouderwetse massamediale geweld gaat betekenen voor Teamlink (televisie commercial vanaf 12 september) en of deze tool het wel gaat redden. Als Teamlink waar met zes bureaus aan gewerkt is en dat volledig online door getest is, geen succes wordt, dan is het toeëigenen van online sponsorwaarde nog moeilijker dan ik tot dusver al dacht.