ReclameReview: Nederlandse Energie Maatschappij

ReclameReview: Nederlandse Energie Maatschappij
, Hardcopy
@davidbrinks

Na Natasja Froger en Maurice de Hond is het nu de beurt aan Frans Bauer om ons te laten overstappen naar de Nederlandse Energie Maatschappij.

Credits:
Bureau: Planet Play, Rocket Brandsensation
D.O.P.: Jonathan Weyland
Klant: Pieter Schoen, Harald Swinkels, Ylja Venema
Producer: Hanneke van Buren, Peter Gallas
RTV: Dennis van der Ent
Regie: Bart van Dam
Strategie: Gert-Jan van der Meulen, Rob Rekers
Productie: GlobalStar Media
Postproductie: Avidrome

De doelstelling:
Communiceren dat de Nederlandse Energie Maatschappij de goedkoopste energieleverancier is en dat overstappen moeiteloos gaat.

De uitwerking:
De Nederlandse Energie Maatschappij heeft besloten dat de campagne met Natasja Froger en Maurice de Hond toe was aan een nieuw gezicht maar bovenal ook een andere communicatiestrategie. Het belang van directe sales blijft voorop staan maar dan wel in een meer sympathieke setting. Komende maanden zal Nederland kennis gaan maken met Frans Bauer en het nieuwste gezicht van de Nederlandse Energie Maatschappij: Sophie.

Het oordeel:
Na alle negatieve publiciteit die de Nederlandse Energie Maatschappij over zich heen heeft gehad dankzij de commercials met Natasja Froger en Maurice de Hond was het wel even tijd voor een positief geluid uit het kamp. Nou, veel sympathieker dan Frans Bauer vind je ze niet snel in het land der BN’ers, dus dat hebben ze slim gedaan. Frans speelt weer lekker klungelig en ontwapenend zichzelf, terwijl we ook meteen kennismaken met Sophie (die hier nog niet bij naam genoemd wordt, maar blijkbaar het typetje wordt van het bedrijf). Duidelijk een andere communicatiestrategie inderdaad. De boodschap komt volgens mij ook veel beter over op deze manier dan met de vorige twee commercials. Ik onthield de twee USP’s al nadat ik de commercial slechts één keer gezien had. Wat vinden jullie van deze nieuwe koers?


Geplaatst in

DelenEr zijn 27 reacties op dit artikel

 • David, ben je wel eens kritisch? Alle reviews zijn enkel positief. niet dat ik er iets op tegen heb positief te zijn maar het is zeker niet zo dat alle commercials die je bespreekt positiviteit behoeven. Om het maar positief uit te drukken.

  geplaatst op
 • @Typisch: Ja, ik ben ook wel eens kritisch (zie deze en deze van afgelopen maand), maar ik ga absoluut uit van het positieve. Zoals je al aangeeft is lang niet alles geweldig, maar ik vind schoppen om het schoppen niet de moeite waard.

  geplaatst op
 • persoonlijk vond ik deze niet storend. Zo lang ze hem niet om de havenklap tonen is het geen irritante reclame. Ook 't acteer talent van Frans bauer was niet storend eigenlijk.
  De reclame was op zich goed opgezet, geen overtollige vervelende informatie en duidelijk.

  Voor het eerst in lange tijd een reclame waar ik me dus niet aan stoor en zelfs even een glimlach naar voren kwam bij het gezicht van bauer toen hij dacht dat de eerste bezoeker kwam.

  geplaatst op
 • Ik vind het eigenlijk maar een tenenkrommend kneuterig ding. Nou is een beetje kneuterigheid niet zo'n ramp -- en bij Frans ontkom je er denk ik ook niet aan -- maar dit ontstijgt het nivo van een gemiddelde wasmiddelenreclame voor mij niet echt.

  Het spijt me, maar ik kan hier niet positief over zijn. =]

  (En die Sophie, die komt me een beetje bekend voor. Waar hebben we die meer gezien?)

  geplaatst op
 • Ik denk dat ik ook maar eens aanbel bij de heer Bauer in Fijnaart, die heeft aan de stelling "Wij zijn de goedkoopste" al genoeg en tekent direct.
  Het gebrek aan onderbouwing van die stelling is een gemiste kans, want de NEM is niet de enige die prat gaat op voordelige tarieven.

  Ik had liever iets gehoord in de trant van "Wij komen op alle vergelijkingssites als goedkoopste uit de bus, en zo niet, dan betalen we het verschil terug."

  Voor de rest een oerdegelijke reclame, niets op aan te merken, Frans Bauer is een goede keuze.

  geplaatst op
 • Ik heb totaal geen vertrouwen in de Nederlandse Energie Maatschappij. Ik geloof ze gewoon niet. De aggressieve verkoopmethode waarmee ze in het nieuws zijn gekomen helpt niet om het vertrouwen te winnen. Wat dat betreft zijn ze bij mij in ieder geval in hun missie mislukt.

  Ik krijg met name het idee dat ze klanten krijgen door een beetje simpele zielen te tonen (Maurice, Natasja en nu Frans) die aansluiten bij 'het volk zonder geld'. Die bekende simpele zielen vertellen dan ook nog eens dat het zó simpel is en ook nog heel goedkoop.
  Doelgroep zijn dus simpele mensen die niet willen nadenken. Mensen die ook makkeljk lenen. Ik krijg dan zelf juist de nijging om te denken dat dit weer zoiets is als 'te mooi om waar te zijn', en dus maar niet doen.

  De naam NEM ligt ook nog eens heel dicht bij NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). Ik begrijp dan ook niet dat de NAM geen verbod eist van de naam NEM.

  Mijn eerste gedachte was bij deze reclame: "hoe stom kun je zijn als bekendse volkszanger om je goede naam te verkwanselen aan een ***bedrijf als de NEM?" Natasja had ook al problemen... Het geld heeft Frans toch niet nodig. Ik snap niet dat hij zich hiervoor heeft laten gebruiken.

  De koers van de NEM is slim
  De koers van Frans is dom.

  geplaatst op
 • Wat vinden jullie van het inzetten van BNers bij een dergelijke reclame?
  Het eerste wat ik altijd denk is 'daar hebben ze even geld tegenaan gesmeten' en laat niet echt een goed gevoel achter (zo van, kennelijk lukt het zonder BNer niet...)

  geplaatst op
 • De Ned. Energ. Maatschappij is ten dode opgeschreven en dit is een laatste(slechte) stuip die ze niet zullen overleven.
  Waar ik toch altijd weer verbaasd over ben, ja zo ben ik nu eenmaal, is dat die artiesten geen enkel kritisch vermogen schijnen te hebben en als de zak met geld maar zwaar genoeg zij zich laten overhalen om voor een baggerbedrijf als de NEM reclame te maken. Ongelooflijk eigenlijk.

  geplaatst op
 • Ik sluit mij aan bij Johan. Enige doel van deze reklame is het aansluiten van domme mensen. Dat is blijkbaar hun doelgroep. Onderliggende boodschap: "Als we weer eens onaangekondigd op een slecht moment aan de deur staan, geen moeilijke vragen stellen maar gewoon tekenen. Zie, Frans doet het ook!"

  geplaatst op
 • Enige tijd heb ik ook een klein onderzoek gedaan over wat mensen vinden van Maurice de Hond in de NEM reclame, is wel een grappig marktonderzoekje geworden en zeker leuk om te lezen.

  http://www.xebu.nl/2009/06/nederland-haat-de-nem-om-maurice-de-hond/
  http://www.xebu.nl/2009/06/nederland-haat-de-nem-om-maurice-de-hond/
  Gr,
  Xen Buijs
  www.xebu.nl

  geplaatst op
 • Hmm ging wat fout geloof ik...

  geplaatst op
 • Heej, ik weet hoe die leuke meid heet.

  Ze heet: Sophie....verder weet ik haar achternaam niet....

  Kan iemand me vertellen hoe ze heet van haar achternaam???

  Tja, Sophie's heb je wel genoeg maar, ik wil weten of zij bekend is verders....meestal zijn ze van de tv ofzo.

  Alvast bedankt.

  geplaatst op
 • @Ricardo: Je wilt haar zeker gaan krabbelen via Hyves, of niet? ;) Ik weet niet hoe ze heet, maar als ik er achter kom, dan hoor je het ;)

  geplaatst op
 • Tja, wie kan nou niet zonder Hyves (de populairste netwerk)

  Ja, lijk me wel leuk met zoeen leuke meid te krabeen (nee niet op haar) haha

  Ja, het wordt steeds makkelijker met digitaal ;)

  Maar, alvast bedankt om me te laten weten van haar.

  Ik hou het in de gaten.

  geplaatst op
 • ENRICO zegt: "De Ned. Energ. Maatschappij is ten dode opgeschreven en dit is een laatste(slechte) stuip die ze niet zullen overleven"
  Hoe kom je aan die bewering Enrico? Kan je dat onderbouwen of roep je maar wat? Of loop jij toevallig met Oxxio of zo te leuren en kan je het niet hebben dat de Ned. Energie Maatschappij werkelijk het hardste groeit van alle energiemaatschappijen?

  geplaatst op
 • ik heb sophie een paar dagen geleden nog ge***t.

  geplaatst op
 • @Cees: Echt waar? Stoer! ;)

  geplaatst op
 • @Cees : gebelt ? :) das toch met een d ..... gebeld ! :)

  geplaatst op
 • @Jack

  Was het nou mierenneuker of miereneuker?

  geplaatst op
 • @Rene : ik denk dat je mijn opmerking richting Cees niet geheel begrijpt.......

  En voor dat ik van jou de reactie krijg dat jij dat wel doet, maar ik jou niet begrijp...... bied ik je in dat laatste geval mijn verontschuldigingen aan. :)

  We gaan vreselijk off topic.

  geplaatst op
 • Ronduit smerig wat die Frans Bauer flikt. Reclame maken voor die oplichters van de NEM.
  Na alle kritiek die er terecht over Maurice de Hond is uitgestort, wist Frans Bauer waar hij aan begon.
  Frans Bauer wil nog meer mensen in de NEM-ellende storten dan er al zijn. Het is werkelijk om te kotsen!

  geplaatst op
 • Ik weet nu de naam van Sophie > Vicky Wesseling.

  Ze was gisterenavond bij shownieuws (wel een lekkerding)

  Dus, dan weten de fans nu de naam.

  Mvg: Ricardo.

  geplaatst op
 • HAHA hoor dat lachje aan't einde, die gozer is echt een Kneus

  geplaatst op
 • Goede Dag

  Ben je in alle soorten van financiële moeilijkheden? Uw hulp komt nu. Zijn
  Verliest u slaapt
  's nachts verontrustend hoe een lening? Sta niet toe dat je dromen te krijgen om te sterven,
  Contact
  (.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)) voor een eenvoudige en betrouwbare lening. volgende
  details:

  Leners INFORMATIE
  Jullie namen ..........
  Bedrag dat nodig is .........
  Duur :.............
  Uw land .........
  Telefoonnummer ..........
  Maandelijks Inkomen ........
  Sex ...................
  Uw leeftijd ..............
  Contact E-mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • wat een waardeloze maatschapij!! dat frans hier in trapt alles behalve klantvriendelijkheid en alles behalve goedkoop
  NEM voor mij nooit meer u bent gewaarschuwd trap niet in deze reclame´s!!

  geplaatst op
 • Deze reclame spot met Fransje Bauer is in ieder geval al beter als die andere twee. Echter hoe mooi zo'n reclame spot ook gemaakt is en wie er ook in speeld zal niets aan de werkelijkheid veranderen. Kijk eens op
  Nederlandse Energie Maatschappij ervaringen Daar staan meningen, beoordelingen waar het werkelijk om gaat. Het zou maar een interressante vraag zijn waar Frans Bauer zelf zijn energie vandaan haald?

  geplaatst op
 • Een goede of slechte reclame verandert niets aan de slechte ervaringen met de Nederlandse energie maatschappij. De positieve ervaringen met de Nederlandse energie maatschappij zijn bijna niet te vinden. Het enige positieve is dat ze het goedkoopste variabele tarief hebben. Zoals dan in de reclame maar weer naar voren wordt gebracht. Maar ondertussen is het vaste tarief 4x zo hoog dan bij andere energieleveranciers.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.