Google Wave: De eerste ervaring

Google Wave: De eerste ervaring

{title}Terwijl Facebook voor het eerst zegt winst te maken en Twitter eindelijk een beetje mainstream wordt, lanceerde Google gisteren een nieuwe social platform met hooggespannen verwachtingen: Google Wave. De eerste van de ongeveer 100.000 geselecteerde gebruikers kregen vandaag toegang en ik ben één van deze lucky few. Alleen al de aankondiging van Wave zorgde destijds voor een ongekende buzz en media-aandacht. Vandaag dus de eerste kans om te kijken of dit terecht was.

Eerste indruk

Na een paar uurtjes spelen en testen kan ik zeggen: Google Wave is briljant! Het is mail, Twitter, instant messenging, Hyves, file sharing, wiki en een forum in één en het werkt gewoon erg goed. Tenminste, zodra je door hebt hoe het werkt. Het is namelijk niet zo makkelijk als gehoopt. Het kijken van de instructievideo’s is dan ook geen overbodige luxe.


Als je één keer aan de slag bent, werkt het wel heel soepel en wordt al snel duidelijk dat je met Wave fantastisch kunt communiceren en samenwerken met meerdere mensen.  Je ziet andere gebruikers in real-time hun bericht typen, je kunt bladeren door ‘waves’, je berichten later aanpassen, je reply ondersteunen met afbeeldingen en documenten. Ook zijn al je waves te taggen, zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden als je een bepaalde wave zoekt.

Een echte topfunctie is ‘Playback’,  waarmee je de ontwikkeling van een Wave discussie door te tijd opnieuw kunt afspelen. Dat werkt perfect en zorgt ervoor dat je in vergevorderde discussie ook later alsnog makkelijk in kunt stappen.

Vooral op het gebied van projectmanagement lijken de mogelijkheden van Google Wave eindeloos.

Maakt Google Wave andere social platforms overbodig?

In theorie is dat absoluut mogelijk, want Wave combineert veel functies die nu nog voorbehouden zijn aan of email of twitter of instant messengers. Het is echter nog geen complete vervanger en het mist ook een aantal mogelijkheden.
Zo werkt Google Wave niet op Internet Explorer en dat is toch nog altijd de meest gebruikte browser ter wereld.
Ook is lijkt de compatibiliteit met mobiel nog wat lastig. Een Wave discussie wordt al snel groot en daardoor wat onoverzichtelijk. Daarmee lijkt het minder geschikt voor de kleinere schermen van mobiele telefoons in tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter.

{title}

Zo zijn er nog wat meer van dergelijke ‘zwaktes’. Logischer is dan ook dat Google Wave naast de bestaande platformen komt te staan. Google Wave is open source en met de API is het mogelijk om koppelingen te maken met bijvoorbeeld Twitter, Facebook of Linkedin. Laatst genoemde platformen gebruik je dan voor het communiceren met je sociale omgeving en Google Wave om met een selecte groep bepaalde discussies te voeren en ideeën verder inhoudelijk uit te werken. Daar lijkt op dit moment vooral de kracht van Wave te liggen.

Wordt Google Wave een succes?

Of Google Wave een succes wordt is nu nog lastig te beoordelen. De potentie is er absoluut, want er zitten een aantal killer functies in met real-time communiceren, file sharing en de extensions voorop.  Er zijn echter ook een aantal grotere obstakels, waarbij vooral het gebrek aan compatibiliteit met Internet Explorer een serieus probleem is. Ongetwijfeld zal daar al daar aan worden gewerkt, is het niet door Google zelf dan wel door de fanbase.

De komende weken zal ik Wave nog wat uitgebreider gaan testen. Daar heb ik uiteraard wel andere mensen met een account voor nodig. Lijkt je dit wat? Voeg dan even davidvandam.t4u [at] googlewave.com toe als contactpersoon, dan gaan we samen ‘waven till the max’.


Geplaatst in

DelenEr zijn 55 reacties op dit artikel

 • Ah, mazzelaars! Mocht je nog een invitation over hebben dan heb ik zeker interesse. Dank voor delen van je eerste ervaringen!

  geplaatst op
 • Als je het heel graag wil, Marco, heb ik er nog wel een.

  geplaatst op
 • Mooie reactie, ben erg benieuwd hoe het er allemaal uit ziet.
  Heeft er nog iemand een uitnodiging over..?

  geplaatst op
 • Leuke blogpost!
  Heb je soms nog een invitatie? Dit zou echt super zijn! :)
  Kben echt nieuwsgiering om google Wave uit te testen.

  geplaatst op
 • Jaloers.......
  Maar met/naar wie Wave je allemaal? Er zijn maar 100.000 invitaties dus je eigen contacten staan er vast niet allemaal in. Of maak je nu juist vele nieuwe vrienden/wavers?

  Nu kan je het volgens mij allen gebruiken om je bestaande social networks te monitoren.

  geplaatst op
 • Elke persoon van die eerste 100k kan 8 vrienden uitnodigen, dus een aantal eigen contacten zullen er zeker zijn.

  Het is alleen de vraag wanneer deze 'invites' aankomen. Deze worden niet meteen verstuurt namelijk.

  geplaatst op
 • Interessant!
  Als er nog iemand een invite over heeft, houd ik me aanbevolen!

  geplaatst op
 • Werkt het ook goed op de MAC?

  geplaatst op
 • Toch zalig....die google wave. Mocht je nog een invite over hebben mag je die gerust aan me geven.

  geplaatst op
 • Google wave werkt ook op safari dus mac yes.

  geplaatst op
 • erg interessant, is dit een grote bedreiging ook voor b.v. sharepoint denk je?

  geplaatst op
 • Hier heb ik al maanden naar zitten uitkijken :o) Klinkt veelbelovend.
  Nu zelf nog een invite scoren... :(

  geplaatst op
 • Ik ben inmiddels ge-invite, nu wachten op de 2de ronde. Al denk ik niet dat dat heel lang gaat duren. De eerste 100.000 moeten natuurlijk wel vriendjes hebben om mee te waven.

  geplaatst op
 • Mede door mijn functie als Sharepoint specialist, ben ik benieuwd naar de mogelijkheden van Google Wave. Is er toevallig iemand die nog een invite over heeft? Ik wil mijn collega's namelijk voor zijn.

  geplaatst op
 • Goed artikel! Jammer alleen dat meerdere keren wordt aangehaald dat de "compatibiliteit met Internet Explorer een serieus probleem is". Dit terwijl Google een aantal dagen geleden een plugin heeft uitgebracht waarmee Google Wave prima zou moeten werken in IE: het zg. Google Frame. Zie ook: http://blog.chromium.org/2009/09/introducing-google-chrome-frame.html en http://googlewavedev.blogspot.com/2009/09/google-wave-in-internet-explorer.html

  geplaatst op
 • Het zou inderdaad wel heel vreemd zijn als het niet zou werken in IE. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom dat zo zou zijn, zodra het grote publiek ermee aan de slag kan. Nu, in de testfase, is dat wellicht nog niet zo'n ramp.

  Hou ons op de hoogte, David!

  geplaatst op
 • Bedankt voor jullie reacties. Op dit moment is het aantal mensen waarmee je kunt waven inderdaad nogal beperkt, maar af en toe wat twitteren (@davidvandam) helpt ook om andere wavers te vinden.

  @Daniel
  Dat klopt, alleen is deze plugin erg slecht ontvangen. Niet alleen Microsoft was er niet gecharmeerd van, ook Mozilla heeft deze inmiddels afgeschoten.

  Bovendien is het een extra drempel, want hoeveel mensen gaan nu zo'n plugin installeren?

  In Firefox, Opera en Safari werkt Wave wel perfect en je kunt het met deze browsers dus probleemloos gebruiken op Windows of Mac.

  geplaatst op
 • Damn ik kan niet wachten! Als iemand nog een invite over heeft, graag.
  Dan krijg je van mij een biertje of wijntje!

  geplaatst op
 • Nu ga ik er van uit dat het aantal invites wel snel zal gaan uitbreiden... 100k x8 x8 x8 dat wordt al snel een heleboel gebruikers neem ik aan :) ik hou me aanbevolen, ben erg benieuwd hoe het allemaal werkt. Vooral de combinatie met andere services zoals twitter.

  geplaatst op
 • @David: Leuke eerste indruk... zag je ook al staan in het lijstje van de Tweeps op Wave ;-)
  Je verhaal komt wel overeen met mijn bevindingen, had ik ook al over bericht op Bijgespijkerd.nl (http://www.bijgespijkerd.nl/social-networking/google-wave-een-eerste-indruk)

  De potentie is er absoluut, maar het is nu nog wat beperkt door kleine bugs en oneffenheden én natuurlijk doordat de massa vooral de waarde zal bepalen (mensen om mee samen te werken en de te ontwikkelen apps)

  @Bas: Ik denk dat het in eerste instantie niet echt een bedreiging zal vormen voor SharePoint, aangezien SharePoint volgens mij vaak met een compleet pakket in de grotere organisaties wordt geimplementeerd en ik denk niet dat deze organisaties snel van hun standaarden en processen af durven/willen stappen (correct me if I'm wrong). Je ziet nu ook dat Gmail een bekend fenomeen
  Ik denk wel dat Wave voor kleine en middelgrote bedrijven een mooie extra kans is voor online samenwerking en overleg...

  geplaatst op
 • Het ziet er allemaal goed uit, maar er gaat niets boven testen.
  Google wil met Wave meer zakelijke gebruikers bereiken.
  Vanuit mijn werk ben ik op zoek naar een sharepoint achtige mogelijkheid.
  En Google Wave klinkt ideaal.
  Maar lastig testen zonder uitnodiging, dus mocht iemand deze nog hebben, laat het svp weten!

  geplaatst op
 • Wil je overigens publieke waves bekijken, dat kan dat door in Google Wave te zoeken met "with:public"

  geplaatst op
 • Ik vindt het juist goed dat IE niet ondersteund wordt. Dan zijn er namelijk 2 dingen mogelijk. Of mensen stappen over (prima), of Microsoft gaat eens goed kijken naar de concurrenten maakt een betere browser (nog beter).

  geplaatst op
 • Wat mij een leuk experiment lijkt is om gezamenlijk een artikel te schrijven in een wave. Ik heb hier een wave geopend: http://bit.ly/11rB84. Naderhand kan met de 'playback' functie het ontstaan van het artikel gezien worden.
  Het onderwerp bepalen we dan ook in de wave.

  geplaatst op
 • Ben erg benieuwd naar de functionaliteit van het platform.

  Helaas nog geen invite, hou me aanbevolen.


  Dit gaat mogelijkheden tot thuiswerken ook veel makkelijker maken dan nu het geval is.

  geplaatst op
 • Goed op de MAC. Mooi, dan kunnen we het goed gebruiken binnen ons bedrijf (http://www.zeiljachthuren.nl). We werken hier namelijk veel met buitenlandse relaties, deze mensen spreken niet altijd Engels en wij niet altijd Grieks, Turks, etc. Die mooie chat functie gaat ons dan veel tijd en geld besparen.

  geplaatst op
 • Hallo,

  Google Wave lijkt mij helemaal het einde en ik zou heel graag met jou en een selecte andere groep willen uitproberen hoe het precies werkt.

  Ik hoop dus ook dat je nog een uitnodiging over hebt of iemand weet de mij een uitnodiging zou kunnen sturen.

  Ik wacht je reactie af.

  Met vriendelijke groet,

  Marco Sengalrayan

  geplaatst op
 • erg leuk inderdaad, maar ik moet zeggen dat ik m'n contacten wel mis om het echt goed uit te proberen.
  Is er overigens al een koppeling (extension) met Gmail beschikbaar? Dat lijkt me toch wel super, dan kan het gelijk mijn mail vervangen :)

  geplaatst op
 • Mooi om te zien dat Google dus geen ene cent aan Marketing nodig heeft. Net als destijds met de invites voor de gmail beta is iedereen bezig de "schaarse"uitnodigingen te bemachtigen.

  En over een paar weken heeft de hele wereld het.

  Een mooi voorbeeld van een grandioze viral ;-).

  Complimenten voor Google.. Creeer je eigen schaarste!

  geplaatst op
 • Als iemand mij een uitnodiging wil sturen graag
  .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Mijn idee over Google wave:
  1) Eergisteren: https://twitter.com/FZelders/statuses/4577249894
  2) Steeds meer geluiden dat het allemaal toch wel behoorlijk tegen valt (snelheid, gebrek aan overzicht)
  3) Ik moet 't allemaal nog zien. Voorlopig nog 'geen warm gevoel'.

  geplaatst op
 • Ik ben een groot voorstander van ICT Vereenvoudiging. Ben dus razend benieuwd of deze stap voorwaarts van Google ons eenvoud of complexiteit brengt. Als iemand een uitnodiging over heeft: graag! .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Ook ik houd me graag aanbevolen voor een uitnodiging voor Google Wave. Wie kan mij een groot plezier doen? .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • @Wim Platje: Het wordt niet in Internet Explorer ondersteunt omdat IE geen ondersteuning biedt voor HTML5, dit is een vereiste voor geavanceerde webapplicaties als deze. Zoals gebruikelijk loopt Microsoft weer hopeloos achter met het ondersteunen van webstandaarden. Dat gezegd hebbende denk ik niet dat er veel mensen zijn die Google Wave willen gebruiken die absoluut IE willen blijven gebruiken. IE gebruikers zijn in mijn ervaring veelal of gebonden het te gebruiken door IT in hun bedrijf of hebben geen idee dat er ook andere browsers zijn en dus kan het ze weinig schelen.

  Het lijkt me een erg goed concept en ik zou het graag willen uitproberen dus als iemand nog een invite over heeft hou ik me van harte aanbevolen.

  Waar de uitdaging ligt voor een dergelijke webapplicatie is denk ik om voldoende filtering aan te brengen, door de overvloed aan real time updates is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken. Ik denk dan ook dat het erg wennen is om het te gebruiken, het maakt je werkwijze een stuk minder lineair.

  @Mark Workel: Dat is exact waar ik het voor zou willen gebruiken. Het samenwerken aan een research project waar ik op het moment mee bezig ben (mijn masters afstudeerscriptie). Ik denk dat dit de focus van dit product is en waar het in zal uitblinken. Ben benieuwd hoe het de dynamiek veranderd van samen werken aan documenten, ik denk dat het een stuk efficienter zal worden omdat je alles centraal kunt houden i.p.v. constant heen en weer sturen en aantekeningen / aanvullingen maken.


  Voor mensen die nog een invite hebben, mijn e-mail adres is wimmulder at gmail.com

  geplaatst op
 • hey mensen

  hier is een invite zekers welkom! jaspervanweerd /\t gmail.com

  Thx!

  geplaatst op
 • ik houd me ook aanbevolen als iemand een invite over heeft. Ben erg benieuwd hoe het werkt.
  Dus wie helpt mij wave surfen :) thaisie [at] gmail.com alvast bedankt.

  geplaatst op
 • Na een aantal dagen moet ook ik zeggen dat de performance van het systeem soms wat tegenvalt. Grote waves met veel gebruikers zorgen voor een zware belasting en maken het systeem traag. Firefox heeft af en toe moeite om het te trekken. Ik moet dan ook nog zien wat er gaat gebeuren als er veel meer gebruikers gaan komen. Actiepuntje voor Google...

  Er worden op dit moment overigens weer invites verstuurd door Google!

  geplaatst op
 • Klinkt veel belovend.

  Als iemand nog een invite over heeft houd ik me graag aanbevolen:

  marceldost {a-t} gmail (dot) com

  geplaatst op
 • Indien er iemand nog een invite over heeft dan had ik me ook graag aanbevolen: vannestesiemen[at]gmail[dot]com

  geplaatst op
 • Ook ik ben nog invite-loos.
  Wie heeft er eentje over?

  jipsa78 {appestaart} hotmail [punt] com

  geplaatst op
 • Ik heb ook nog geen invite. Zou iemand een invite kunnen sturen?? Kan ik ook eens even aan de tand voelen

  daniekschuiling[at]gmail[dot]com

  geplaatst op
 • Ook ik zou het waarderen om een invite te krijgen. Ik geef er graag 2 bioskaartjes voor weg... mail me op cornelisparlevliet [at] gmail.com aub..

  geplaatst op
 • Invite me 2 !!! Tx!

  J-

  geplaatst op
 • Klinkt veelbelovend en gezien de instructiefilmpjes ben ik zeker ook nieuwsgierig. Mocht iemand nog een invitation over hebben, houd ik me zeker aanbevolen! Ik geef je er een Wavefriend voor terug ;-)

  Thanks alvast..

  .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Goed stuk. Ik wordt meer en meer nieuwsgierig. ik zou graag met iemand samenwerken (via Wave natuurlijk) voor een artikel waar ik mee bezig ben. Ik heb GEEN invite! Ik wil graag rapporteren over deze geschiedenis. Dus wie?

  geplaatst op
 • ziet er schitterend uit. wie stuurt me een invite?

  geplaatst op
 • Ik zou graag een invite willen krijgen :)

  geplaatst op
 • Google is slim. Door Google Wave exclusief te maken, wil IEDEREEN het hebben.

  Ik heb vandaag gelukkig mijn uitnodiging ontvangen...

  geplaatst op
 • Van wat er tot nu toe gepresenteerd is op het web, lijkt het een top idee. Zoals je beschrijft. Héél veel functies. Ik heb zelf helaas nog geen Google Wave-account. Het waven to the max lijkt me een leuke uitdaging. Heb je nog een invite over?

  Benny

  geplaatst op
 • Een punt wat ik zou willen benadrukken: Google Wave is de implementatie van Google van het 'Google Wave Federation Protocol'. Zolang de basis van dit protocol goed zit (e.g. ruim genoeg om in principe 'alles' te kunnen waar Wave voor staat), dan zullen problemen met overzichtelijkheid en wat al niet meer opgelost worden. Immers: er kunnen clients geschreven worden die specifieke features beter doen dan andere clients.

  Zo kan ik mij voorstellen dat een privé client veel meer de nadruk legt op vrienden en je reacties op forums e.d. (maar ook Twitter en blogs). Terwijl een zakelijke client veel meer op de interne organisatie gericht is en dus meer over collaboration gaat (dichter bij MS Exchange en MS Sharepoint).

  Hoe dan ook: Wave heeft de potentie om bijvoorbeeld e-mail volledig te vervangen, zoals e-mail dat deed met snailmail. En dan nog beter.

  geplaatst op
 • Wie o wie heeft er voor mij een uitnodiging voor google wave.
  Alvast bedankt.

  met vriendelijke groet, peter.

  geplaatst op
 • Ik sluit maar onder in de rij aan: ook ik zou graag een invite krijgen. Heb je er één over? M'n mailadres is .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  Bij voorbaat super bedankt,
  Jan-Willem

  geplaatst op
 • Ik zou ook graag een invite ontvangen. Alvast bedankt!

  geplaatst op
 • Meer over Google Wave te lezen op de linkedin group Google Wave Nederland.

  geplaatst op
 • Ik zou ook graag een invite ontvangen, dit lijkt de toekomst! :)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.