Terwijl Facebook voor het eerst zegt winst te maken en Twitter eindelijk een beetje mainstream wordt, lanceerde Google gisteren een nieuwe social platform met hooggespannen verwachtingen: Google Wave. De eerste van de ongeveer 100.000 geselecteerde gebruikers kregen vandaag toegang en ik ben één van deze lucky few. Alleen al de aankondiging van Wave zorgde destijds voor een ongekende buzz en media-aandacht. Vandaag dus de eerste kans om te kijken of dit terecht was.
Eerste indruk
Na een paar uurtjes spelen en testen kan ik zeggen: Google Wave is briljant! Het is mail, Twitter, instant messenging, Hyves, file sharing, wiki en een forum in één en het werkt gewoon erg goed. Tenminste, zodra je door hebt hoe het werkt. Het is namelijk niet zo makkelijk als gehoopt. Het kijken van de instructievideo’s is dan ook geen overbodige luxe.
Als je één keer aan de slag bent, werkt het wel heel soepel en wordt al snel duidelijk dat je met Wave fantastisch kunt communiceren en samenwerken met meerdere mensen. Je ziet andere gebruikers in real-time hun bericht typen, je kunt bladeren door ‘waves’, je berichten later aanpassen, je reply ondersteunen met afbeeldingen en documenten. Ook zijn al je waves te taggen, zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden als je een bepaalde wave zoekt.
Een echte topfunctie is ‘Playback’, waarmee je de ontwikkeling van een Wave discussie door te tijd opnieuw kunt afspelen. Dat werkt perfect en zorgt ervoor dat je in vergevorderde discussie ook later alsnog makkelijk in kunt stappen.
Vooral op het gebied van projectmanagement lijken de mogelijkheden van Google Wave eindeloos.
Maakt Google Wave andere social platforms overbodig?
In theorie is dat absoluut mogelijk, want Wave combineert veel functies die nu nog voorbehouden zijn aan of email of twitter of instant messengers. Het is echter nog geen complete vervanger en het mist ook een aantal mogelijkheden.
Zo werkt Google Wave niet op Internet Explorer en dat is toch nog altijd de meest gebruikte browser ter wereld.
Ook is lijkt de compatibiliteit met mobiel nog wat lastig. Een Wave discussie wordt al snel groot en daardoor wat onoverzichtelijk. Daarmee lijkt het minder geschikt voor de kleinere schermen van mobiele telefoons in tegenstelling tot bijvoorbeeld Twitter.
Zo zijn er nog wat meer van dergelijke ‘zwaktes’. Logischer is dan ook dat Google Wave naast de bestaande platformen komt te staan. Google Wave is open source en met de API is het mogelijk om koppelingen te maken met bijvoorbeeld Twitter, Facebook of Linkedin. Laatst genoemde platformen gebruik je dan voor het communiceren met je sociale omgeving en Google Wave om met een selecte groep bepaalde discussies te voeren en ideeën verder inhoudelijk uit te werken. Daar lijkt op dit moment vooral de kracht van Wave te liggen.
Wordt Google Wave een succes?
Of Google Wave een succes wordt is nu nog lastig te beoordelen. De potentie is er absoluut, want er zitten een aantal killer functies in met real-time communiceren, file sharing en de extensions voorop. Er zijn echter ook een aantal grotere obstakels, waarbij vooral het gebrek aan compatibiliteit met Internet Explorer een serieus probleem is. Ongetwijfeld zal daar al daar aan worden gewerkt, is het niet door Google zelf dan wel door de fanbase.
De komende weken zal ik Wave nog wat uitgebreider gaan testen. Daar heb ik uiteraard wel andere mensen met een account voor nodig. Lijkt je dit wat? Voeg dan even davidvandam.t4u [at] googlewave.com toe als contactpersoon, dan gaan we samen ‘waven till the max’.