Interview met Kevin Kelly op TEDxAMS over de moraliteit van technologie

Interview met Kevin Kelly op TEDxAMS over de moraliteit van technologie

{title}Kevin Kelly is één van de grote namen op TEDxAMS. Zijn verhaal over de toekomst van internet bleef op de plank. Er kwam een veel diepgravender verhaal over technologie of misschien wel Technologie. Over de drijvende kracht van technologie zelf, bijna als een perpetuum mobile. Waar technologie heen gaat en wat het ons oplevert heeft Kelly beschreven in zijn boek: What technology wants. Een kort interview met Kevin Kelly over het waarom van technologie: “technolgie is niet te stoppen, dus de vraag is niet of we mensen gaan klonen, maar hoe we mensen gaan klonen.”

{title}

Technolgie en de koning van Engeland
Technologie is meer dan “new stuff”. Technologie is al het nuttige dat uit onze eigen geest ontsproten is. Technologie schept orde in de chaos. Technologie creëert vooruitgang, vooruitgang die ons allemaal ten goede komt. Een rikshaw bestuurder uit India in 2009 heeft meer mogelijkheden dan de Koning van Engeland (die heel Engeland bezit) een paar eeuwen terug. Maar technologie heeft een eigen kracht. Technologie wil zichzelf ontwikkelen en ontwikkelt zich altijd anders dan vooraf gepland.

Technologie als jong kind
Dat maakt technologie niet eng, volgens Kelly. Technologie is vooruitgang en de mens heeft een morele verplichting om technologie te blijven ontwikkelen. Maar de ontwikkeling kan niet zonder begeleiding. Niet op de precautionaire manier (mag niet tenzij) maar op de pro-actieve manier (gewoon doen, maar kijk of het geen schade doet). Dus de morele verplichting gaat verder: we zouden positieve technologie moeten ontwikkelen. Daarmee is technologie net een jong kind. Het kind heeft opleiding, maar vooral opvoeding nodig. Wij, de mensen die technologie voortbrengen, moeten deze opvoeding op ons nemen, we moeten technologie normen en waarden bijbrengen.

Infinite game
Belangrijkste reden om technologie waarden bij te brengen is omdat technologie steeds meer zelfontwikkelend wordt. Denk hierbij aan nanotechnologie, DNA (klonen), kunstmatige intelligentie en robots. Zij kunnen zichzelf reproduceren of aanpassen. Verbeteren zelfs. Daarmee wordt technologie steeds breder, net als een spiraal die steeds groter wordt. Waar deze spiraal heen gaat is onduidelijk, de richting is bekend, de bestemming niet. Technologische ontwikkeling is namelijk geen spel met een einde, maar een spel dat zichzelf in stand wil houden. Daarom kunnen wij het maar beter in de hand houden.

Foto door @rrianne


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Jammer dat er een foto bijstaat en niet een kort filmpje.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.