Aantal Wikipedia vrijwilligers daalt: Hoe zit het met de wisdom of the crowd belofte?

25 november 2009, 10:29

Interessante trend: het aantal vrijwilligers dat meewerkt aan online encyclopedie Wikipedia is hard aan het dalen. De negatieve groeicurve zie je op het plaatje hieronder: 49.000 vrijwilligers hebben de community verlaten, er gaan meer mensen weg dan er bij komen. De gegevens zijn afkomstig van de Wall Street Journal (zie ook cNet); de krant baseert zich op onderzoek van Filipe Ortega, het gaat hier om de Engelstalige editie van Wikipedia. Wat zegt dit? En wat betekent dit voor het op internet veel geprezen ‘wisdom of the crowd’ of crowdsourcing principe?

Eeuwig leven

Dit betekent een heleboel, zeggen de auteurs en verschillende experts in het, overigens behoorlijk uitvoerige, WSJ-artikel. Want de evolutie van Wikipedia, opgericht in 2001, laat zien dat een crowdsourcing-concept mogelijk niet het eeuwige leven heeft en al helemaal niet bedoeld hoeft te zijn om géén onderscheid te maken tussen de ene en de andere crowd.

Boeiend

Een van de argumenten waarom gesteld kan worden dat het ‘democratiseringsprincipe’ van internet en in dit geval Wikipedia eindig is, is dat alles nu wel zo’n beetje gezegd is. Nieuwe onderwerpen en lemma’s over de echt boeiende dingen des levens zijn er niet meer, daar is de rek wel een beetje uit. En om nu alle artikelen te gaan nalopen op onvolkomendheden en kleine foutjes; je moet er maar zin in hebben. De goegemeente op internet zaagt liever van dik hout planken. ‘The easy work of contributing is done.’

Doel

Een van de bestuursleden van het de Wikimedia Foundation, verantwoordelijk voor alles wat met Wikipedia te maken heeft, is Sue Gardner. Zij zegt in het WSJ-artikel, dat “het doel van het project nooit participatie is geweest.” Dat moge dan zo zijn, zo is het wel door velen opgepakt. Iedereen kan mee doen, velen weten meer dan een. Weg met de ivoren torens, we zijn allen experts in een kleine niche en weten het beter dan wetenschappers en journalisten. We zijn in ieder geval beter dan de samenstellers van Britannica.

Regels en nog eens regels

De regels van Wikipedia, zo beargumenteert de WSJ, beslaan honderden pagina’s tekst. Het is voor een passant die zich niet eerst stevig inleest, bijna ondoenlijk om ‘on the fly’ even een lemma te wijzigen. Hij wordt gelijk teruggefloten door een van de oude rotten, door een van de regels, door het edit-systeem, door moeilijke voorwaarden. Newbie, ga maar lekker twitteren, is de gedachte. Zie het voorbeeld van de New Yorkse cartoonist Nina Paley.

Wetenschap doet niet mee

De wetenschappelijke wereld, zo is de tendens die je uit het artikel kunt opmaken (niet allezeggend, wat mij betreft) heeft het niet zo op Wikipedia. Je verdient er geen geld mee, je peers en medewetenschappers zullen niet snel hun petje voor je afnemen als je op Wikipedia publiceert en belangrijker: je kent de editors niet. Dus je weet als wetenschapper niet, wie er aan je artikel zit te knoeien. Laat dat nu net een van de belangrijkste peilers zijn in de wetenschap: validiteit.

En dus?

Is het interessant om deze trend te blijven volgen. Het scherpt wat gedachten over crowdsourcing verder aan. Niet iedereen hoeft mee te doen of te kunnen doen om het uiteindelijke doel van het project te behalen. Dat betekent dan ook weer, dat je vooraf bijzonder goed je doel moet stellen als je aan zo’n project begint. Anders kom je nooit tot een defintie van succes.

Wikipedia is nog lang niet af. Dat zal het wel nooit zijn, want kennis is oneindig. Maar de macht van de editors en de macht van een klein groepje elitaire veelschrijvers riekt naar het idee achter ouderwetse boeken. Winkler Prins boeken.

Hieronder twee filmpje van de Wall Street Journal, van de redactie; de auteurs van het artikel zijn in gesprek met experts en met de schrijver van The Wikipedia Revolution, Andrew Lih.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

6 Reacties

    martijnstaal

    Inderdaad interessant, maar wanneer ‘verlaat je de community’ oftewel wat moet je doen om als vertrekker geregistreerd te worden? Ik kan me voorstellen dat Wikipedia eens in de zoveel tijd haar bestand doorloopt op niet-actieve leden, wat hier op MF ook regelmatig gebeurt met bloggers..


    25 november 2009 om 11:36
    Michel

    Volgens mij kan een andere verklaring zijn dat de meeste ‘algemene’ topics, personen, gebeurtenissen etc al gecovered zijn en deze alleen nog maar geupdate moeten worden. Als je met niets begint, kan een grote groep waarde toevoegen. Later zal dit enkel nog een kleine groep experts zijn.


    25 november 2009 om 13:24
    Jeroen Rozeboom

    Erg herkenbaar verhaal.

    Ik vraag me meteen af wat ervoor nodig is om zo’n community in stand te houden wanneer het zichzelf niet overeind houdt.

    En moet je dat willen?

    Gaat een community om zelfregulering en heeft gewoon een beperkte houdbaarheid, of is het belangrijk dit soort concepten te ondersteunen?


    25 november 2009 om 16:51
    Jeroen Rozeboom

    Wauw wat een felle reacties in dat Telegraph artikel!

    Als typische over-nieuwsgierige, low-challenge dertiger heb ik recent ook eens geprobeerd een artikel aan te vullen met mijn wijsheid (het was een kleine wijziging), en werd niet bepaald met open armen ontvangen.

    Dat deed me denken aan clubs en verenigingen die een lange tijd bestaan. Vaak zie je daar ook een enthousiast beginnende groep het geheel opzetten. Wanneer de opstart een succes blijkt komen er nieuwe onervaren mensen op af, die de dynamiek binnen de vereniging onherroepelijk veranderen. De “harde kern” is hier doorgaans niet zo blij mee en zal proberen de oude dynamiek zo lang mogelijk vast te houden (vaak terwijl de verandering eigenlijk al onomkeerbaar is).

    Een periode is iedereen ongelukkig: de harde kern ergert zich aan de nieuwkomers en de nieuwkomers voelen zich niet welkom. Uiteindelijk komt het neer op de deur dichtgooien voor nieuwkomers of de visie en werkwijze van nieuwkomers adopteren.

    Het lijkt erop dat de verandering ook voor Wikipedia al is ingezet en ben benieuwd wat hun keuze wordt.


    27 november 2009 om 09:03
    Deacon

    Mario11 mars 2011On peut comprendre sans être d’accord aussi.Et si vous les aidiez à s’en sortir, plutôt que d’écrire des billets inutiles et assez mal écrits ?La tradition du « couvert du vabd;ona&ngspb;» ça vous dit quelque chose ?


    9 augustus 2016 om 05:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!