SlideshareReview (68): Alex Osterwalder & businessmodellen Shazam, Nokia en iTunes

11 februari 2010, 08:15

De Zwitser Alexander Osterwalder geeft een aardig overzicht van de nieuwe businessmodellen van AMIE, NOKIA, Shazam en iTunes en maakt daarbij vergelijkingen met de pharma-industrie, de telco’s en de auto-industrie.

Voor allen geldt dat ze eens wat minder hard zouden moeten lopen, en vooral zouden moeten kijken naar een nieuw businessmodel. Waar verdien je nu eigenlijk je geld aan? Osterwalder biedt daarvoor een schematechniek. Deze vormt niet meer dan een houvast om flink te gaan brainstormen over dat nieuwe businessmodel. Zijn belangrijkste boodschap is dat bijna elk bedrijf nu echt eens zou moeten gaan nadenken (en hem 😉 daarbij kan inhuren).

Een snelle opvolging van sheets in bovenstaande presentatie geeft een aardig inzicht in het concept van een nieuw businessmodel. Zie in dit kader ook zeker: ‘Business Model Knowledge Fair: ‘Goody bag’ aan inspiratie’. En ook: “Alex Osterwalder: Wat is een business model?” en “Alex Osterwalder en Business Model Innovatie”.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

3 Reacties

    Edwin Duys, FiveSeconds

    Lees vooral het boek ‘Business Model Generation’. Bied je een gestructureerd model om naar je business te kijken. Wil overigens niet zeggen dat dit vernieuwend is, er zijn immers zo veel modellen voorhanden, echter elk vanuit een eigen perspectief. En dat maakt het interessant.


    11 februari 2010 om 08:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!