FourSquare is kapot

16 februari 2010, 12:23

Foursquare is momenteel een van de snelst groeiende sociale netwerken. Het is een op locatie gebasseerde variant van Twitter. Via FourSquare kunnen gebruikers hun verblijfplaats delen. Mensen die vele informatie publiceren, verdienen punten. Deze punten kun je vervolgens inwisselen voor badges. Nu blijkt echter dat het hele systeem van inchecken in een locatie zo lek is als een mandje. Het systeem kan bespeeld worden. Zo heeft iedereen al de mogelijkheid om zijn eigen gefingeerde locaties toe te voegen aan Foursquare, maar via de Foursquare API is nog veel meer mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld heel gemakkelijk om in te checken op plekken waar je nog nooit bent geweest, zie bijvoorbeeld mijn Noordpool venue waar ik zojuist ben ingecheckt. Wanneer je dus meerdere keren op een plek registreert, waar je in werkelijkheid nooit komt, dan pak je de badges af van mensen die er wel zijn geweest. Het hele gaming element is op deze wijze gemakkelijk kapot te maken.

Dat er nog veel meer “illegale activiteiten” mogelijk zijn door de API te misbruiken, laat blogger Krazy Dad zien in zijn blogpost zien. Zo is hij bijvoorbeeld in staat om te simuleren dat een zwerm aan mensen zich op een bepaalde locatie verzamelt. Hij trekt dan ook de conclusie: “More generally, I think the combination of a poorly moderated and insecure folksonomy with incentives (e.g. badges, mayorships, free meals, etc.) is a fragile one. The greater the incentives, the greater the motivation for cheating.

Op Facebook is inmiddels een aardige discussie ontstaan, waarin ook een van de oprichters Dennis Crowley van zich laat horen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

En zoals Dim al zei in de comments op het VINT blog, dit is koren op de molen van Gowalla en Rummble.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie
Tags

8 Reacties

    Annelies Verhelst

    Ik vond het ook al dubieus, zo’n systeem. Er zijn een aantal mensen die spots kunnen verwijderen, maar die kunnen de hoeveelheid aangemaakte spots natuurlijk onmogelijk volledig gaan checken..Tot zover weer Location Based Services, zonder GPS-check wordt dat toch een beetje een lachertje.


    16 februari 2010 om 13:21
    André Scholten

    Scheelt direct weer een hoop tweets van mensen die moeten melden waar ze zijn……


    16 februari 2010 om 13:45
    Ralf

    Het was ook zeker makkelijk van je mobiele toestel welke geen iphone/android was. Je kan zelf de locatie ingeven. Wel te makkelijk om ergens in te checken waar je niet bent.


    16 februari 2010 om 14:05
    Johan

    Ik zou bijna zeggen; eindelijk! Dat iemand op twitter meldt dat hij zojuist een kopje thee heeft gezet is nog te verdragen maar die voortdurend voorbijkomende FourSquare updates beginnen zolangzamerhand een plaag te worden.

    FourSquare doet me een beetje denken aan al die Farmville updates op Facebook, daar kun je overigens eenvoudig dergelijke berichten uit je feed filteren. Misschien een idee voor twitter om dit ook mogelijk te maken?


    16 februari 2010 om 14:27
    Hans Voorn

    Wat is het probleem nou precies?

    Twitter is kapot, want ik kan zeggen op Twitter dat ik thee drink terwijl ik koffie drinkt. Belachelijk, Twitter liegt, boycot Twitter!!!

    Jongens, jullie moeten gewoon Foursquare niet gebruiken, dat doen anderen wel voor je. Doe er aub niet aan mee!


    16 februari 2010 om 15:27
    Pimster

    Je kunt natuurlijk ook zeggen dat het iets te goed werkt :). Het is gemakkelijk kapot te maken maar daarom niet minder makkelijk om te fixen, en dat zal Foursquare alleen maar beter maken.


    16 februari 2010 om 19:17
    Jerry Houtman

    Beetje zielig dit. Valsspelen kan overal wel, zoals Hans Voorn al stelt.


    17 februari 2010 om 17:11
    Keyaan

    Witam wieczornie! Jak ci Natuniu sobota minęła? Byłaś gdzieś dziś na spacerku? Bo chyba całkiem ładna pogoda była? u mnie, tak, ale oczywiście było zzzimno, brn.rrrrrKochara co dziś robiłaś? Duzo masz lekcji na weekend? :*Milusiego wieczorku Promysczku, buuuuuuźkii


    12 juli 2016 om 06:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!