SlideshareReview (74): Creative Commons, een overzicht

SlideshareReview (74): Creative Commons, een overzicht

Met het interactiever worden van het internet, neemt het (her-)gebruik van foto’s, teksten en geluiden snel toe. Maar wat is toegestaan en wat niet? De presentatie van deze week zet alle mogelijkheden van de Creative Commons licentie op en rijtje. Deze presentatie is alweer drie jaar oud, maar het hergebruik van auteursrechtelijk materiaal neemt nog steeds toe. En nog steeds maken hergebruikers vergissingen bij het ‘lenen’ van andermans materiaal. Vervelend voor de maker en vervelend voor de hergebruiker, want voordat je het weet sta je als schender van het copyright bekend. De regels zijn echter eenvoudig:

 

  • Staat er niks bij, of staat er een copyright-teken bij, dan mag je - zonder voorafgaande toestemming - helemaal niks doen met andermans materiaal. (Daar zijn wel wat uitzonderingen op, zoals bloemlezingen, studiemateriaal en dergelijke, maar veiligheidshalve kun je er van uitgaan dat het overnemen niet zomaar mag.)
  • staat er een Creative Commons symbool bij, dan heeft de maker aangegeven in welke mate en in welke vorm je het materiaal mag gebruiken. In deze presentatie kun je nog even nalezen hoe dat ook al weer zat.

 


DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Wij merken het als congresbureau CommGres ook regelmatig: foto's van het congres, presentaties worden her en der doorgeplaatst. Over het algemeen vinden de meeste sprekers dat juist prima. Toch hebben wij dit wel standaard in onze sprekers briefing opgenomen, just in case. En met de fotograaf die wij inhuren, wordt dit in de overeenkomst afgedakt, lopen er andere fotografen rond, dan stap ik daar meteen op af om het af te stemmen. Beter tevoren goed afstemmen dan achteraf ellende!

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.