Vier virussen, één besmetting
Dat je met een viral al lang niet meer verzekerd bent van succes weten we nu wel. Virals zijn onderworpen aan hetzelfde gebod dat ooit voor commercials in steen gehouwen werd: ”Gij zult vermaken!”. Maar ook naar dit gebod wordt niet altijd geluisterd…
Een viral moet nog veel beter, leuker, vermakelijker zijn dan een commercial. Kan deze laatste zijn werk nog doen als die eigenlijk vervelend is (denk maar eens aan alle Procter & Gamble-uitingen), virals moeten het hebben van vrijwilligheid. Vrijwillig doorsturen, vrijwillig moet de consument voor de adverteerder aan de slag gaan. Laten we naar een aantal voorbeelden kijken.
BMW
Al in 2001 liet BMW enkele zeer bekende regisseurs ieder een korte film maken met in de hoofdrol Clive Owen. Maar eigenlijk is de hoofdrolspeler in elke korte film een BMW! De serie is bekend geworden onder de naam “The Hire”. We zien Clive met Madonna. Clive in een achtervolging, allemaal even entertaining en spannend. Ik heb ze destijds aan iedereen die ik kende laten zien, of ze dat nou wilden of niet. Maar iedereen vond het leuk na afloop. Geen wonder. Ieder film is spannend, en de BMW versmelt in de boodschap. Zeer aanwezig en relevant, nooit opdringerig of er met de haren bijgesleept.
Ray-Ban
Minder leuk is de viral van Ray-Ban met de kameleon. Maar waarom is dit nou niet leuk? Na al het geweld van Clive en Madonna is dit gesol met zo’n duffe kameleon toch slaapverwekkend? Suffe viral, suf muziekje, voor een suffe bril in YoghoYogho-kleuren. Gááááp, kijk maar eens.
Wehkamp & Obama
Gelachen heb ik om de viral van Wehkamp met Obama (filmpje!). Goed gemaakt, lekker melig, en dan… dan begint er toch iets te knagen. De relevantie voor Wehkamp is ver te zoeken, de viral versterkt het merk niet, het is een grapje dat helemaal niet in de propositie past. En daarom mag deze viral eigenlijk niet verder komen dan de muur van de studio. Onder het motto: “Vreselijk leuk, moeten we niet doen”. Ai!
HI TEC SPORTS
Een viral die helemaal klopt is die van HI TEC SPORTS: Liquid Mountaineering. Niet zomaar een grapje, maar een steengoed en vooral zeer relevant concept.
De cast en de regie zijn zeer geloofwaardig, het verhaal klopt en de film is zo sensationeel dat je hem wel moet doorsturen! Deze viral had me te pakken en ik heb ‘m dan ook veelvuldig rondgestuurd. En met mij hebben zo’n 6 miljoen mensen van deze film genoten.
En zo moet het ook. We hebben geen nieuwe kennis nodig om de kwaliteit van een viral te toetsen, wel moeten we die kennis veel strenger toepassen. De consument laat zich niets opdringen, alleen als het erg goed is doorstaat het de test. En wordt het doorgestuurd. Exit rotzooi, laat de kwaliteit maar doorkomen.
Waarin verschilt dit artikel nu met een viral friday? Afgezien van het feit dat ik het aandacht vragen voor een goede viral erg interessant vind mis ik de diepgang in dit artikel. Ik mis het ‘Whats in it for me’-gevoel.
Ik mis de hoe in dit artikel. De viral friday gebruik ik voor de wat, ik zou dan graag een inhoudelijker artikel zien over de hoe en waarom. Waarom is een viral van BMW wel succesvol? Hoe is dat te meten? Welke tools zijn er? Zijn er psychologische zaken die spelen? Hoe hebben de merken in kwestie dat gedaan? Wat heeft het opgeleverd?
Ik zou ook graag een wat recentere viral zien. Sommige hebben hun piek al even geleden gehad. Waarom nu juist die kiezen?
Hey gevoel bekruipt mij dat je de viral van o.a. Wehkamp niet helemaal goed bekeken hebt of begrijpt. De viral gebruikt Obama om op te roepen tot stemmen voor de thuiswinkel awards. Hoezo niet relevant? En als jij er om gelachen hebt (ikke ook) dan hebben ze hun doel toch bereikt en ben je positief geraakt door hun merk. Toch?
@Mike: beste Mike, over het hoe en waarom van succes kunnen we een boek vullen, maar het is wel een goed idee voor een afzonderlijke blog! Let wel: ik zeg niet dat BMW succesvol is, ik geef mijn mening, laat enkele virals zien ik ik leuk vind.
@Patrick: beste Patrick, de relevante van Obama en thuisawards ontgaat me volledig. Daar had je toch ook Bassie of Beatrix voor kunnen gebruiken? Het gaat om de bijdrage die het levert aan de propositie, en die is hier niet. Alleen lachen om een merk is niet genoeg, dan onthoud je grap maar niet het merk. En daar gaat het wel om!
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!