HTML5 is al een tijdje heel erg hot. Nadat we de afgelopen maanden zijn bedolven onder technische specs en experimentjes van programmeurs duiken links en rechts nu de eerste HTML5 sites op die écht de moeite waard zijn. Viva la revolution?
HTML5
Eerst even de basics: HTML5 wordt dé nieuwe standaard op ‘t gebied van webtechniek. De kracht zit ‘m in de verregaande integratie met JavaScript, waardoor je helemaal los kunt gaan met animaties en interactie binnen één en dezelfde pagina. Dit wordt waarschijnlijk de doodsteek voor Flash en de opmaat voor een nieuwe generatie websites die intuitiever, eenvoudiger en soepeler zullen worden.
Het is partijen als Google en Apple er zoveel mogelijk aan gelegen om HTML5 te ondersteunen. Chrome en Safari zijn om die reden al volledig up to speed. Google gaat nu een stap verder en is actief betrokken bij een aantal showcases waarbij de HTML5 - Chrome trucendoos volledig open gaat.
Eén van die sites is “The Wilderness Downtown”, de nieuwe interactieve videoclip van indierock band Arcade Fire. Voordat we ingaan op de details is het goed dat je de site even ervaart:
Oké. De highlights op een rijtje:
- 3D rendering van de vogels, reagerend op de muziek en op je muis;
- HTML5 speelt de audiotrack en houdt daarbij ook de timeline van het verhaal in de gaten;
- Op basis van de timeline & muziek worden automatisch nieuwe vensters geopend waarbij rekening wordt gehouden met je schermgrootte;
- De video’s in deze vensters worden steeds in een custom formaat, op basis van je schermgrootte, afgespeeld;
- De Google Maps worden automatisch gerenderd, gezoomed en geroteerd;
- Je ziet schaduwen van de vogels over de Google Maps;
- De Google Maps API wordt ook gebruikt voor het bepalen van de ‘route’ en het ophalen van streetview afbeeldingen;
- In Street View wordt de straat automatisch gedecteerd zodat er geanimeerde bomen op geplaatst kunnen worden;
- Kleurcorrecties op de Street View afbeeldingen dragen bij aan het mysterieuze sfeertje;
- Tekentool voor het tekenen van de boomtakken en het schrijven van je naam.
Voeg al deze punten samen en je krijgt een fantastische belevenis die video, geluid, 3D animaties, Google Maps, Streetview en een tekentool op een gepersonaliseerde en vernieuwende manier combineert.

Tijd voor revolutie
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat betekent deze ‘revolutie’ nu concreet voor jouw site? Op dit moment nog niet zoveel. HTML5 is nu nog vooral een voorhoedegevecht waarbij dit soort cases nog vooral erg concept-driven en weinig business-minded zijn. Tóch is het interessant om je nu alvast te gaan verdiepen in de mogelijkheden. Als je er namelijk voor kiest om van je volgende site een HTML5 site te maken, dan kies je - naast de mogelijkheden op ‘t gebied van interactie en animatie - namelijk ook voor één standaard voor pc’s en mobiele devices.
Het nadeel is dat bezoekers met oude browsers niet of nauwelijks van je kekke HTML5 site kunnen genieten. Dit is dan ook een revolutie die niet door de programmeurs gevoerd moet worden, maar door jullie marketeers! Toon lef en kom met campagnes en sites waarbij de (HTML5-)meerwaarde voor bezoekers duidelijk is. Zorg ervoor dat ze overstappen naar de nieuwste browsers, in plaats van passief afwachten tot ‘de massa’ eindelijk zover is.
Viva la revolution?