Een goedkope 3D-printer, intelligente billboards en anti-terrorisme software

Een goedkope 3D-printer, intelligente billboards en anti-terrorisme software
, -
@BasvanEssen

Elke week hier de opmerkelijkste innovaties en creatieve uitingen op Idealize Idealize. Met deze week onder meer: anti-terrorisme software, een eigen 3D-printer en intelligente billboards.

Een Chinees bedrijf heeft een 3D-printer ontwikkeld, die te koop is voor consumenten. De printer, UP! geheten, heeft een draagbaar formaat en weegt onder de vijf kilo.

Voor bijna 3000 dollar (tot eind september de helft van deze prijs) heb je een eigen 3D-printer in huis. Het apparaat bevat software, waarmee de gebruiker zelf 3D-objecten kan ontwerpen en uitprinten. De printer draait op Windows en kenmerkt zich volgens de makers vooral door het gebruik: technische kennis is niet nodig om de printer in elkaar te zetten en te laten werken.

Designersboot

Designer Mark Newson doet minder zijn best om boten betaalbaarder te maken: hij heeft een vaartuig voor het Italiaanse Riva ontworpen, die sterk doet denken aan de wereld van Don Draper. The Gagosian Gallery verkoopt de exclusieve boten voor maar liefst anderhalf miljoen dollar per stuk.

Wat je dan als koper krijgt? Een speedboot, genaamd Aquariva, in de kleurencombinatie bruin-turquoise, waarin je je ongetwijfeld in de jaren ‘60 waant. Maar voor datzelfde geld is het dek van namaak-mahoniehout en zijn hendels en haken niet van het traditionele chroom, maar van versterkt aluminium.

Intelligente billboards

En als je niet van plan bent om al je kapitaal aan zo’n boot te besteden, dan doen adverteerders wel hun best om je toch koopziek te maken. Zelfs in je auto ben je niet meer veilig: Research in Motion (RIM), de fabrikant van de BlackBerry, heeft twee patenten ingediend om billboards intelligenter te maken. Het concept toont reclame op basis van de snelheid van langs rijdende auto’s.

Het ene gevraagde patent stelt voor dat automobilisten passende reclame op de weg te zien krijgen. Rijdt een auto op een normale snelheid, dan toont het billboard bijvoorbeeld een logo. Staat de automobilist in de file, dan is er ruimte voor aanvullende informatie in de vorm van een tekst. Eenzelfde patent bespreekt voetgangers die langs billboards lopen. Hoe het bedrijf de snelheid gaat meten, staat niet beschreven in het patent.

Anti-terrorisme software

Laten we nu echter niet cynisch worden over al die technologische innovaties. Om maar even bij 11 september aan te haken: veiligheid is bijvoorbeeld een groot goed. Wat dat betreft is het positief dat onderzoekers in zes Europese landen aan een softwaresysteem werken dat terrorisme op drukke plekken moet traceren.

Het systeem zou geavanceerd zijn, omdat het zowel onbeheerde bagage als de persoon die het er achterliet, zou moeten kunnen traceren. Als het softwaresysteem bemerkt dat de drager van een koffer zich niet meer in de buurt van zijn bagage begeeft, gaat het op basis van geregistreerde beelden van meerdere camera’s direct na waar deze persoon zich inmiddels bevindt.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Mooie video met uitleg

    geplaatst op
  • Ziet er mooi uit.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.