#picnic10 crowdfunding

24 september 2010, 18:30

Crowdfunding kennen we vooral van het inmiddels failliete Sellaband (wel een doorstart) en natuurlijk de nieuwe boekenstartup Tenpages. De laatste was dan ook aanwezig op deze sessie, samen met het Amsterdamse fonds voor de kunsten (met voordekunst), seeds van ABN AMRO en de Europese commissie. Crowdfunding is een andere manier om an geld te komen dan via traditionele kanalen. Door de crowd, je fans, mee te laten investeren. Waarom ze dat doen? Volgens Tenpages zijn er een aantal redenen. Gewoon omdat je het mooi vindt is één, vrienden en familie die helpen een ander. Daarnaast de fans die iemand gewoon sympathiek vinden en tot slot natuurlijk de mensen die een return on investment zoeken. Tenpages is grappig genoeg niet begonnen als crowdfunding initiatief in de idee fase. Het moest een ‘crowd kiest beste boek’ initiatief zijn. Er is gekeken, vanwege mogelijke businesmodellen, naar sms voting, maar uiteindelijk besloten dat op deze manier de stemmers iets meer betalen, maar ook een mogelijkheid hebben winst te maken.

Tussen het nieuwe kunstenaars initiatief voordekunst.nl en Tenpages zitten veel verschillen. Ten eerste op het gebied van selectie aan de poort. Volgens de kunstenaars de reden dat Sellaband faalde. Teveel projecten, teveel spreiding van investering over de projecten, te lastig zoeken. Tenpages zegt dat goede technologische zoekhulp dat kan oplossen. Ook qua model zijn er grote verschillen. Kunstenaars verdienen niets, dus daar is niets aan te verdienen. Geen ROI dus bij voordekunst. Wel kan bijvoorbeeld een bedrijf een deal maken met een theatergezelschap voor een workshop bij sponsoring. Tenpages heeft wel en model dat je verdient aan een hit. Daarentegen begint elk boek op tenpages op nul, terwijl bij de kunstenaars er een stichting al geld heeft toegezegd. Dat is dan ook de selectie aan de poort, één van de betrokken stichtingen moet een deel van het benodigde geld investeren. Tot slot stelt tenpages limieten aan het aantal shares en mensen. Maximaal 200 shares per persoon (van 5 euro) en minimaal 100 verschillende investeerders. Bij voordekunst kan één persoon, naast een supportende stichting dus, alle ‘aandelen’ kopen.

Investeerders

Seeds is een nieuw initiatief dat nog niet in beta is van ABN AMRO waarop bedrijven kleine investering kunnen vragen. Tussen de 30.000 en 150.000 euro investering, waar volgens hen een gat ligt in de kapitaalmarkt. De bedoeling is dat iedereen er tussen de 10 en 4000 euro in kan investeren, waarbij ze nog niet weten of ze die 10 euro als onderkant kostentechnisch kunnen waarmaken. Men vindt het, zelfs als bankiers, lastig om indicaties te geven over return on investment, dus kijkt men naar return on involvement. Toch wil men wel business plannen zien, onderbouwd en dichtgetimmerd uiteraard. De bankiers die luisteren, maar vooral vasthouden aan dat wat ze weten dat niet werkt. Welk businessplan is immers ooit uitgekomen?

Interessant aan Seeds is dat men eigenlijk een raad van advies van 10.000 man voor een bedrijf creëert die daar nog voor betaald hebben ook. Een unicum voor Nederland. Ook interessant is dat men stelt dat de markt nog niet volwassen genoeg is, dus men nu angel investors zoekt die de massa begeleid in hoe je in start ups investeert. Deze mensen moeten dus als een soort seniore investeerders straks de seeds kar gaan trekken, vooral bij de coaching van andere potentiële crowdfunders. Ik moet zeggen dat ik daar wel van gecharmeerd ben. De Europese commissie steunt het seeds initiatief.

Persoonlijk heb ik erg weinig vertrouwen in seeds. Als banken zich met crowdfunding gaan bemoeien moet je je afvragen of het niet snel dee weg van Peer to Peer lending opgaat. Ook moet je je sterk afvragen of een bankier in loondienst ooit de juiste man kan zijin om ondernemers te begeleiden in iets nieuws als dit. Het track record van de initiatieven uit dialogues house spreken in ied geval niet in zijn voordeel, net als het stugge vasthouden aan businessplannen en andere oude ideeën. Misschien dat ik er helemaal naast zit, ik hoop het eerlijk gezegd want een initiatief als dit zou heel waardevol zijn voor de markt, maar ik vrees dat het de verkeerde partij is die hiermee begint. Mijn angst is ook dat anderen ervan zullen afzien iets vergelijkbaars op te zetten vanwege dit initiatief.

Conclusie

Eén ding is zeker. Er gebeurt in ieder geval het nodige op crowdfunding gebied en ik hoop dat we aan het begin staan van meerdere mooie initiatieven. Er kan op deze manier nieuwe funding worden aangeboord bij partijen die normaal niet zouden denken aan investeren en initiatieven die anders geen funding zouden krijgen hebben daar mogelijk straks wel toegang toe. Tot slot nog een optimistische noot, volgens onderzoek van de Europese commissie is Nederland in de EU de koploper op het gebied van crowdfunding. Dat is dan weer erg mooi.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!