Inzet subdomeinen kan veel beter

10 november 2010, 07:01

Veel websites maken nog geen gebruik van “vriendelijke” subdomeinen. Opvallend is dat ze daarentegen wel bijna allemaal het overbodige www. gebruiken. Het subdomein is het eerste deel van de URL dat voor de domeinnaam en de landextensie staat. Bijna altijd wordt het standaard subdomein “www.” gebruikt, wat in mijn ogen nietszeggend en overbodig is. Zowel voor de bezoeker als voor zoekmachines.

Bezoekers

Ten eerste is een URL zonder www. mooier, websites als Neckermann.nl, Pasfoto.nu en Feest.je hebben dit goed begrepen. Grote webshops kunnen subdomeinen inzetten om aan te geven op welk gedeelte van de website een bezoeker zich bevindt of gaat bevinden. De Volkskrant gebruikt bijvoorbeeld het subdomein webwinkel om aan te duiden dat het om een aparte sectie van de website gaat.

Zoekmachines

Bovendien geeft de standaard www.-prefix geen extra informatie aan zoekmachines. Een gemiste kans. Het gebruik van keywords in het subdomein kan van grote waarde zijn voor de vindbaarheid. Omdat Google en consorten elk subdomein als een aparte website zien, levert het externe links op wanneer je het ene subdomein doorlinkt naar het andere.

Duplicate content

Waar het ook nog vaak fout gaat is bij duplicate content, oftewel pagina’s die exact hetzelfde zijn. Dit komt omdat pagina’s zowel met als zonder www. te benaderen zijn. Een voorbeeld hiervan is Overheid.nl, waarop pagina’s zowel met als zonder www. werken. Ook bij Bobshop.nl, GSMweb.nl, Komplett.nl, Holidaycars.com en Readersdigest.nl (allen sites uit de Twinkle 100 van 2010) is dit het geval. Voor de bezoeker is dit niet erg, een zoekmachine is er echter minder blij mee. Inkomende links worden verdeeld over beide pagina’s, waardoor het moeilijker wordt om hoog te scoren in zoekresultaten. Bovendien worden er straffen uitgedeeld wanneer de zoekmachine denkt dat een pagina gekopieerd is.

Onbereikbaar

Wat ook voorkomt, is dat pagina’s totaal niet bereikbaar zijn als de www. niet wordt ingetypt. Dit kom ik tegen bij Vakantiestunt.nl (ook terug te vinden in de Twinkle 100), waarmee zonder www. geen verbinding kan worden gemaakt en met www. wel. Hetzelfde geldt voor Belcompany.nl. Dat kost gegarandeerd bezoekers!

Oplossing

Dit alles is te voorkomen door een simpel regeltje aan het htaccess-bestand van de website toe te voegen, welke de foutieve URL automatisch doorschakelt naar de goede. Mijn tip is om géén subdomein te gebruiken, behalve voor aparte onderdelen van de website. Hoe zetten jullie subdomeinen in en waarom?

Gijs Heerkens
Internetondernemer bij internetondernemer

Gijs Heerkens (1983) is een Nederlandse internetondernemer. Gijs is continu op zoek naar op te zetten innovatieve internetconcepten, waarin automatisering en uitbesteding centraal staan. Een voorliefde voor ondernemerschap, meer dan 5 jaar ervaring in online marketing en een Bachelor of Commerce-diploma zijn hiervoor de perfecte basis.

Categorie
Tags

15 Reacties

    René Liebrand

    Goed artikel, wat opvalt is dat er ook weinig gebruik gemaakt wordt van SEO in het subdomein.

    Bedrijven kunnen het subdomein goed inzetten indien een reeds bestaande oudere domeinnaam niet zo goed gekozen is of weinig toevoegt m.b.t. SEO.

    b.v.;

    http://www.eigennaam.nl voor een schoenenwinkel, leuk voor ego maar voegt weinig toe.

    Je kunt dan bijvoorbeeld http://www.schoenenwinkel.eigennaam.nl gebruiken om het product op te nemen in de url.


    10 november 2010 om 08:12
    Gijs Heerkens

    @Rene Liebrand

    Bedankt voor je aanvulling! Het voorbeeld van de schoenenwinkel moet schoenenwinkel.eigennaam.nl (zonder www.) zijn neem ik aan? 🙂


    10 november 2010 om 08:19
    Jorin

    Leuk artikel, wat me inderdaad opvalt is dat er veel site zijn waarbij de site het niet doet zonder www. ervoor, heel vervelend.

    En ik vind het nog altijd dom om niet die regel in de htaccess te zetten dit kost je gewoon posities in de zoekmachine!

    Mijn site wordt automatisch naar het subdomein www. geredirect puur omdat ik niet wil dat google mijn site als meerdere sites ziet. waarom ik wil dat er www. voor staat weet ik eigenlijk niet, ik denk dat veel mensen zelf die www. er ook voor zetten bij het intypen van de url waardoor mijn site eerder in de suggesties van de browser naar boven komt.

    Maar goed artikel ik zie het echt nog teveel sites fout doen!


    10 november 2010 om 08:23
    André Scholten

    Ten eerste is een URL zonder www. mooier

    Dat vind jij. Er zijn genoeg doelgroepen waarvoor het internet gelijk staat aan www. Die zullen in de www. een vorm van herkenning hebben.

    Bovendien worden er straffen uitgedeeld wanneer de zoekmachine denkt dat een pagina gekopieerd is.

    Dat is niet waar. Google deelt helemaal geen straffen uit. Google heeft een algoritme die er zo goed mogelijk voor zorgt dat er in een zoekresultaat niet 2 keer hetzelfde staat. Het is dus een duplicate content filter, en absoluut geen penalty.

    Je argument dat google de subdomeinen als aparte sites ziet gaat wel op als je het hebt over het interne links die als externe links gezien worden. Maar Google ziet ook wel dat alles op 1 server gehost wordt en zal dat meenemen in het afzwakken van de linkkracht. Ook moet je met subdomeinen elke aparte site populair maken, terwijl je met 1 groot domein alle populariteit kunt concentreren op 1 domein. En dat laatste kost lang niet zo veel moeite.

    Google is tegenwoordig heel goed in staat om www. en www-loze domeinen als hetzelfde te zien. Je kunt eventueel in de Google Webmaster Tool je eigen voorkeur opgegeven. Al ben ik het met je eens dat je dat zelf gewoon met een redirect moet oplossen.


    10 november 2010 om 11:08
    PaulVerbeek

    @AndreScholten

    Maar moeten we niet proberen om er juist voor te zorgen dat ook deze mensen leren dat www niet gelijk staat aan een website? Als iedereen www ervoor laat staan zullen ze het nooit snappen natuurlijk.


    10 november 2010 om 14:45
    neoMagic

    Goed bondig artikel. Ik ben het met @AndreScholten eens dat het subjectief is of je een URL met of zonder “www.” erin “mooi” vindt of niet.

    Als aanvulling nog een argument dat voor web(sites/winkels) aanleiding kan zijn om géén specifieke subdomeinen te kiezen is omdat je een apart SSL-certificaat nodig hebt per subdomein (of een zgn. wildcard certificaat), als die ook wilt beveiligen tenminste.


    10 november 2010 om 17:03
    Mike van Hoenselaar

    Tip 1. Om meteen hierop in te haken. Er zijn ook genoeg mensen die ww.url.nl, wwww.url.nl of w.url.nl intypen. Zorg er voor dat je dit ook opgevangen hebt.

    Tip 2. Naast die aanpassing kun je er ook aan denken hoe je jouw domein kunt schrijven. Wij hebben namelijk zelf altijd door de snelheid van de bedrijfsnaam te typen, nog wel eens de neiging om niet Freshter, maar Fresther of Frester te typen. En als wij die fout al maken, geloof mij maar dat genoeg andere mensen dat ook doen. Daarom als tip om ook URl’s te claimen die lijken op die van jou.


    11 november 2010 om 07:55
    Paul

    Volgens mij heeft iemand bij Bobshop en de Belcompany dit artikel ook gelezen 🙂


    7 februari 2011 om 14:25
    Belnu

    Ook wij zijn voor belnu.nl druk bezig met het verbeteren van onze duplicated content, leuk artikel!


    4 maart 2011 om 09:39
    Dentistas Barcelona

    Believe me when I say that this is simply the best article I have ever had the privilege to read on this topic. It has taken my mind into a whole new arena of thought.


    16 november 2012 om 04:05
    Inchirieri auto Craiova

    Glad I found this, I like to learn something new about SEO, I’m looking forward for such great info.

    thank you!


    15 januari 2018 om 20:39
    ruben

    Ik ben volkomen eens met dit artikel, nu mijn inzicht verruimd is. Eerst dacht ik dat www vereist was voor zoekmachines.


    26 oktober 2020 om 07:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!