Free Our Data

Free Our Data

Data management. Lifestreams. Big Data. De Data “Firehose” - wat de woorden ook zijn, ze geven aan: data zijn steeds belangrijker in ons leven. We produceren er meer van, websites combineren onze data met die van vrienden en kijken naar metadata om voor ons relevante trends te ontdekken. Maar het merendeel van relevante data zit vast. Tot nu toe werden deze data keurig netjes bewaard, zoals we al eeuwen doen: in opbergkasten of hun moderne versie: op servers of harde schijven. Bewaard door instanties, die altijd moesten zorgen voor de kwaliteit en de integriteit van de data. Die niet moeten denken om deze data, of zelfs geanonimiseerde metadata, vrij te geven: iemand zou er eens misbruik van kunnen maken.

Data zijn relaties

En dat is zonde, zegt bijvoorbeeld Sir Tim Berners-Lee. Hij is een voorstander van “Linked data” - een idee, waarbij data zelf (en niet de documenten of websites waar ze in zitten) met elkaar kunnen linken. Het heeft daarom ook een relatie met het idee van het semantische web. In 2009 kwam hij naar TED om het idee uit te leggen. Een jaar later kon hij al vertellen over de voortgang van het concept. Hij geeft als voorbeeld http://www.openstreetmap.org, waar in korte tijd vrijwilligers de wereld in kaart brengen.

Zijn idee is dat we ruwe data vrij moeten laten. En een mooie: “Data are relations” : data vertellen niet alleen wat ze zijn, maar ook waar ze aan gelinked zijn. En data bouwt verder op andere data. Die combinatie geeft vaak een nieuwe rijkdom aan inzicht, aan relevantie en belang. Kortom: ook hier een netwerk-effect, waarbij meer connecties meer waarde opleveren - wat we ook van het huidige internet kennen.

Data vrijlaten is moeilijk

Voor internet liefhebbers zijn de toepassingen van zijn ideeën niet moeilijk om te zien: als je eenmaal een mashup hebt ervaren, begrijp je dat onze wereld interessanter wordt, als je meerdere lagen data combineert tot een nieuw inzicht. Dus: iedereen enthousiast en de ladenkasten van bedrijven, instanties en overheden vliegen open? Ehm….nee. Dat gaat nog even duren, denk ik. Veel van onze “brick”-instanties ontlenen nog prestige aan het feit dat zij de gegevens voor zich houden. En dus krijg je vrij bizarre situaties als het bestaan van de Kamer van Koophandel, waar je voor een paar euro informatie krijgt, die je sinds tijden kan vinden op Google Maps of Google.

De Britse overheid laat data wel vrij

In Groot Brittannië zijn ze goed bezig. Daar houdt bijvoorbeeld de krant The Guardian een blog bij over Free Our Data, waar je prachtige voorbeelden kan zien van de UK overheid, die meer en meer informatie openbaart. Die data werd snel opgepakt en verwerkt in een overzicht waaraan overheids geld wordt besteed. Kijk op het bijbehorende blog en je krijgt bijna het idee dat The Guardian een revolutie wil ontketenen: de bevrijding van data van gemeentes, fietspaden, busroutes en meer.

Het resultaat van de bevrijdingsactie is spectaculair: de vrijgave van “COINS” een gedetailleerd overzicht van alle overheidsuitgaven van de UK. Met als gevolg dat lezers van the Guardian de kostendeclaraties van parlementsleden konden checken - met pijnlijke gevolgen.

Hebben wij niet zoiets in Nederland? Toch wel: Opendatanederland.nl, maar deze is sinds kort in de revisie. Bij het initiatief Ambternaar 2.0 wordt er gesproken over open data en Misdaadkaart.nl combineert locatie met persberichten van Nederlandse politiekorpsen. Maar daar blijft het wel bij.

Bedrijven en Open Data

Voor bedrijven zou het interessant zijn als onze overheid hetzelfde zou doen als in de UK: de data van een partij, die zo’n grote rol heeft in onze economie, moet wel interessante info opleveren. Helemaal als die overheid verantwoordelijk is voor het in stand houden van hele branches, zoals: Cultuur, Onderwijs, Verkeer & Waterstaat en Defensie, om maar een paar te noemen. Ook waakhonden als de OPTA en AFM moeten beschikken over geweldige informatie. Een overzicht van waar alle subsidies terecht komen lijken mij ook boeiend voor bedrijven: het wordt duidelijker of een bedrijf in aanmerking komt voor een subsidie - of dat de concurrentie er al mee vandoor is gegaan. (dan krijg je direct een beter idee van subsidie-misbruik, bijvoorbeeld).

Denk verder aan alle informatie, waar de overheid over moet beschikken:

 • data van verkeersongelukken door de jaren heen en een verzekeraar kan een app bouwen, die je waarschuwt bij een gevaarlijk verkeerspunt.
 • data van alle files, waardoor je file voorspellingen kan geven - waardoor je spreiding van verkeer bevordert (handig voor de transport sector).
 • de data van de hoeveelheid regen, stof, gevaarlijke stoffen op een locatie (voor de milieuconsultants, de bouw, de transport sector).
 • alle nieuwbouwprojecten (voor winkeliers en Ikeas), verbouwingsaanvragen (hypotheekverstrekkers en milieudiensten), visvergunningen, jachtvergunningen, rioolrechten, WOZ-niveaus; volgens mij zijn zelfs de hoeveelheden weggepompt water door de waterschappen boeiend voor bedrijven!

Zijn bevrijde data boeiend voor marketeers?

Dat lijkt mij wel: denk aan marktonderzoek - we willen dolgraag weten wat onze klanten beweegt. Met de bevrijde en gelinkte data krijgen we weer wat beter beeld van (trends van) klantgedrag. En als ons dit niet over de streep trekt, kijk dan naar het belang dat bedrijven als Twitter, Facebook en Google hechten aan grote hoeveelheden data van hun klanten.

Een wat cynisch einde van deze post: wat doen dus partijen zoals Facebook? Ze trekken ouderwetse muren op - om te voorkomen dat andere partijen hun data kunnen gebruiken! (zucht….)


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Er is in Nederland meer beweging: hackdeoverheid.nl organiseert al enkele jaren evenementen waar mashups op basis van open overheids data en politieke data gemaakt worden.
  Zo ook:
  openkvk.nl (googlestyle kamer van koophandel)
  politwoops.nl (verwijderde twitterberichten van politici)

  Waar het echter aan ontbreekt is een overheidscatalogus van data, zoals de US, UK en vele andere landen hebben. Dat brengt aandacht voor data die al open is, maar ook voor welke data open zou moeten zijn.

  Het gebrek hiervan zorgt ervoor dat Nederland op dit onderwerp inmiddels steeds meer achterop loopt!

  geplaatst op
 • In NL gebeurt natuurlijk wel het nodige op het gebied van open overheidsdata. Kan ook niet anders, met de Europese regelgeving die er voor is.
  Er wordt gewerkt aan een data.gov.uk style datacatalogus door Min BZK / ICTU op dit moment. Die gaat nl.ckan.net gebruiken, en komt op overheid.nl te staan. Ook in het Nationaal Georegister[/url.] is het nodige te vinden inmiddels.

  En het is niet zo dat er helemaal geen gegevens beschikbaar zijn. Wel is er een hoop versnippering en bedenkt iedere instantie zelf of en hoe ze data ter beschikking stellen. Zo zijn veel van de verkeersgegevens die je noemt te krijgen op [url=http://dataportal.nl]dataportal.nl
  van Rijkswaterstaat (wel even registreren), krijg je actuele verkeersinfo bij ndw.nl (als je 6000 euro meeneemt dan.....dus niet open), heeft het RIVM het nodige over fijnstof (o.a. gebruikt in Vervuilingsalarm) en is er een site die alle beschikbare data over vergunningen in NL ontsluit, en kun je de bestektekeningen van bouwplannen in Enschede op deze mash-up bekijken (afgelopen zaterdag tijdens opendataday.org gemaakt)

  Kortom we leven niet in het stenen tijdperk van open data in NL. Tegelijkertijd is er nog een lange weg te gaan voor het wettelijk uitgangspunt "openbaar, tenzij..." ook volledig praktijk is en pro-actief wordt ingevuld. Dat is nu nog veelal "schoorvoetend als er iemand nadrukkelijk komt vragen". Bovendien is de manier waarop dingen beschikbaar komen, en onder welke voorwaarden nog een lappendeken van verschillende keuzes. Regelmatig heeft dit te maken met gebrek aan kennis, maar ook met 'learning by doing'.

  Zelf pleit ik bij overheden de laatste tijd er voor om vooral goed te kijken hoe open data hen zelf kan helpen. Als je burgers meer wilt laten participeren: geef ze open data. Als je interoperabiliteit met andere overheden wilt: via open data. Nederland laten innoveren: geef open data, de rijkste onaangeboorde bron die we hebben. Bezuinigen: crowdsource vragen met de bijbehorende open data etc. etc.

  Als experiment heb ik vorige week de Gemeente Enschede (waar ik woon) tijdens het Open Innovatiefestival aangeboden in het komende jaar 11 dagen van mijn tijd gratis ter beschikking te stellen om ze vooruit te helpen met open data, en vooral om te laten zien hoe ze een deel van de geplande bezuinigingen er mee kunnen uitvoeren zonder aan impact/realisatie te hoeven inboeten. Helemaal voor nop doe ik het niet natuurlijk: in ruil zouden ze dan datasets moeten vrijgeven.
  Daar heeft Enschede overigens afgelopen zaterdag al een begin mee gemaakt. Tijdens de internationale open data dag kwamen zo'n 25 heel diverse Enschedese datasets beschikbaar

  geplaatst op
 • Hai Lex. Bedankt voor je links. Op mijn site staan nu ook een aantal reacties met goede en interessante URL's. Het valt mij wel op dat er op dit moment vooral gepraat wordt en bijv een catalogus zoals jij schrijft, is een van de zaken die nog ontbreekt.

  geplaatst op
 • Ha Ton, het klinkt als een goed begin: nu nog een lappendeken van gemeentes en sommige overheidsinstanties. Ben dus blij dat er meer gebeurd dan ik al had gezien. Maar tegelijk klinkt het nog wat schoorvoetend en een totale openbaring als in de UK verwacht ik daarom niet op korte termijn.

  We zitten al op de tweede pagina van Marketingfacts, dus wellicht is het niet zinnig om hier een hele lange discussie over te beginnen, maar ben erg benieuwd waar je tegenaan bent gelopen - wat is de reden dat overheden de data nog zo dicht bij hun borst houden?

  Uiteraard ben ik het meest benieuwd wat er nu gebeurd met de 25 Enschedese datasets: worden die gebruikt door marketeers ?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.