Linkbuilding met 140 karakters

Linkbuilding met 140 karakters
, Ubari
@Gerbenlievers

Begin december erkende Google dat links op social media als microblog Twitter de organische- en nieuwsresultaten beïnvloeden. Op die wijze wordt buzz een serieuze beïnvloeder van vindbaarheid in zoekmachine Google. Zoals site- en page authority belangrijk zijn voor rankings wordt social authority een nieuw aandachtspunt. Google benadrukt bijvoorbeeld dat de hoeveelheid retweets op Twitter aangeeft in hoeverre een item nieuwswaarde heeft of niet. Google gebruikt dus steeds frequenter sociale signalen. Nieuwsselectie vindt dan bijvoorbeeld plaats aan de hand van de hoeveelheid retweets op Twitter.

Zeg me wie je vrienden zijn…

Naast kwantiteit (aantal retweets) is kwaliteit gelukkig nog steeds doorslaggevend. Kwaliteit is leidend voor de mate van autoriteit. Zo zijn het aantal volgers, de autoriteit van deze volgers en het verschil tussen het aantal volgers en mensen die je volgt bepalend voor de mate van social authority. Dus een retweet van iemand met veel volgers kan meer waarde hebben dan een retweet van iemand met weinig volgers. Heeft iemand Bill Gates als volger dan zal zijn retweet daardoor meer impact hebben. Op die wijze zal de site die gedeeld wordt via een link in de tweet meer waarde krijgen. Dit heeft direct invloed op de prestatie in Google.

Succesvol in de sociale sfeer

Realtime is mainstream, nieuws wordt steeds sneller oud. Het tijdstip waarop een tweet geplaatst wordt is enorm cruciaal voor het beoogde virale effect. Het is dus belangrijk om te weten op welke dag jouw volgers het meest actief zijn en op welk moment verkeren zij in de beste gemoedstoestand om te retweeten. Mensen delen zaken waar ze zich goed bij voelen en soms zaken waardoor zij zélf meer status verkrijgen.

Creatief met Twitter

Naast het tijdstip van publicatie is de beperkte ruimte 140 karakters een van de meest cruciale punten. Met het toenemende aanbod van informatie ‘scannen’ mensen meer dan ooit tevoren. Mede daardoor zijn mensen gevoelig voor hapklare informatie in de vorm van een infographic, video of grafiek. Deze zaken vergemakkelijken immers het consumeren van deze informatie. Vermeld daarom zaken –naast de titel van het bericht- die mensen aanmoedigt om te klikken en te retweeten. Dit artikel zou bijvoorbeeld op onderstaande wijze gepubliceerd kunnen worden. De toevoeging van [NIEUWS] in de tweet geeft nieuwswaarde en urgentie aan. Naast meer doorkliks zal de bereidheid om te retweeten groter zijn, ‘brekend’ nieuws wil immers niemand missen…


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Hi Gerben, heb je enig idee of het verkorten van URL's met een service als bit.ly hierin negatieve invloed heeft? Ik kan me voorstellen dat Google dit ziet als een ander adres.

  geplaatst op
 • @Norbert in principe niet, het is dan wel belangrijk om de pagina te voorzien van rel canonical.
  Op die wijze wordt de waarde toegewezen naar één originele url, ik gebruik het bij het taggen van url's. hier wordt het e.e.a. beschreven. Ik ben benieuwd naar de mening en ervaring van andere lezers.

  geplaatst op
 • Gebruikmaken van vanityURL's (ook in tweets, in shortened urls, etc) is al een hele tijd ontzettend goed voor je SEO!
  http://www.braaimeester.nl/2010/10/vanityurls-ijdelheid-of-common-sense/

  geplaatst op
 • Ik ben het er niet helemaal mee eens, ik heb met een webwinkel die Automatten verkoopt een tijdje een "social media" plan gehanteerd. Qua organische posities had dit erg weinig resultaat. Ik heb me daarna weer volledig gefocust op de "standaard" linkbuilding en de webwinkel staat nu op een 2e organische positie als een gebruiker van Google op Automatten zoekt. Ik raad dit dus een beetje af en adviseer standaard linkbuilding.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.