In december kregen we bij Marketingfacts het persbericht dat Eneco met een nieuw social media platform was gekomen, Enecopulse. De eerste gedachte was natuurlijk: een social media platform? Het ronkende persbericht was een kopie van het verkooppraatje van een reclamebureau dat geld wil verdienen aan onwetende mensen. ‘Potentiële werknemers vragen steeds vaker om een beleving en hoe is het om voor een organisatie te werken voordat ze een sollicitatie in overweging nemen. Om talent te binden en boeien moeten organisaties steeds transparanter en authentieker communiceren met binnen- en buitenwereld.’ Op zich natuurlijk helemaal waar, maar inmiddels wel een extreme cliché en in het geval van Eneco is het zeer twijfelachtig in hoeverre men echt transparant durft te zijn gezien de ontwikkelingen aldaar (daarover later meer).
Het meest vreemde was misschien wel het ‘eigen social media platform’. Daarmee ga je volgens mij voorbij aan regel één van social media: bouw geen eigen platform, maar ben waar je bezoekers al zijn. Ook wel: Fish where the fish are, hoewel dat ook een clichématige marketingwijsheid is. Gelukkig aan het sitedesign en de functionaliteiten te zien is er bijna geen geld in gestoken of ze moeten wel heel erg opgelicht zijn door de webbouwer.
Vooraf
De eerste vraag die ik me stel is: waarom een aparte site? Als je doel is te laten zien hoe het is om te werken bij Eneco, doe dat dan in de ‘werken bij eneco’ site. Dat is immers waar als het goed is je sollicitanten komen die interesse hebben, toch? Het opzetten van een nieuw platform, een extra site: dom. Op de werkenbij site staat enkel dit kleine tekstje met button om mensen hierheen te brengen. Niet erg veel en je haalt mensen die al wilden solliciteren (mogelijk) weg van je site. Als je dan inzage wilt geven in hoe het is om echt ergens te werken integreer je dus de social media aanwezigheid volgens mij gewoon in je site. Daar bouw je geen apart platform voor.
De homepage
De homepage ziet er visueel aardig uit, maar de bezoeker is even vergeten zo lijkt het. Eén persoon is vol in beeld, de andere vier zitten ‘below the fold’ en het feit dat er 9 mensen ‘actief’ zijn weet je alleen door op een klein ? knopje te klikken. Dat vraagtekentje staat overigens achter: stel je vraag, waarbij ik dus heel iets anders had verwacht. Gelukkig heeft men dit ‘platform’ wel samengesteld uit andere media. Wat ik bedoel is dat men in ieder geval niet gepoogd heeft om naast het eigen blog ook b.v. een eigen twitter op te richten, daar gebruikt men wel echt Twitter voor. Verstandig is dat men niet alle Tweets inleest van de geselecteerde mensen. Immers is Twitter een medium op zich en mis je vaak de conversaties als je gewoon tweets op je website inleest. Ik ben daar persoonlijk nooit voorstander van. Men leest enkel de tweets door die mensen in met de #enecopulse, waarbij je je wel weer moet afvragen: hoeveel inzicht geeft dit nu echt? Je krijgt natuurlijk enkel te zien wat ze willen dat je ziet.
Ook valt het op dat niet iedereen even actief is. Een laatste bericht van 5 dagen geleden doet mij denken dat de gedrevenheid niet heel hoog is bij alle personen.
Eigen platform
Een eigen ‘platform’ raad ik niemand aan. Gewoon weggegooid geld. Logisch dat een bureau er mee komt, immers, daar kan je geld voor vragen. Vanuit de klant begrijp ik nooit waarom je dat zou willen. Dat je wat social media zaken integreert in je wervingssite: ja. Dat je zorgt dat je een mooie branded Hyve of Facebook page hebt: ja. Dat je er een aparte site voor bouwt: nee, meestal niet, uitzonderingen daargelaten. Uitzonderingen als een inhoudelijk corporate blog waar je bijvoorbeeld ook andere zaken omheen hangt, maar dan heb je een inhoudelijke site, niet een site die primair gericht is op werving.
Uiteraard heb ik even verder gezocht of men het dan tenminste deze content op Facebook of Hyves doorzet. Lijkt me een logische plek. Een zoekopdracht op Facebook op Eneco levert me allerlei Eneco’s op, maar geen die ik associeer met onze Nederlandse energiereus. Ook heb ik geen Hyve kunnen ontdekken als ‘de Eneco hyve, de Eneco pulse hyve’ of iets in die trend. Waarschijnlijk was het een stuk goedkoper en efficiënter geweest om gewoon een Facebook fanpage aan te maken en daar de RSS feed van je blogs in te laten lopen.
Helemaal interessant wordt het als je een knop hebt waarbij staat dat je naar de vacatures kan, die vervolgens gewoon weer terug gaat naar het artikel waar je al op zit. Niet elke knop werkt niet ben ik achter gekomen, maar ook niet elke knop naar de vacaturesite werkt wel. Blijkbaar zijn hier weer foutjes gemaakt die na bijna een maand er nog steeds in zitten. Maar goed, dat testen niet de sterkste kant is van Eneco wisten we natuurlijk al toen ze hun wervingssite (inmiddels gelukkig aangepast nadat ik dit heb doorgegeven aan één van de leveranciers) online ging met maar liefst 10 verschillende manieren om Rotterdam te kiezen als standplaats waar je wilt werken.
Ook verbazingwekkend is natuurlijk dat men niet de relevante vacatures toont bij de desbetreffende persoon. Immers hebben ze specifiek deze mensen gekozen vanwege de verschillende vakgebieden. Dan kan je toch in ieder geval de vacatures uit dat vakgebied erbij tonen?
Open en transparant
Dan zou ik tot slot nog terugkomen op het ‘authentiek en transparant’ uit het persbericht. Het feit dat er specifiek mensen geselecteerd worden is al een teken dat er een bepaalde vorm van regie in zit. Niet echt open en transparant, een beetje maar. Het is immers wel heel eng als je al die vervelende werknemers aan het woord zou laten als ze dat zouden willen. Dus ik heb even gezocht op wat ik van verschillende Eneco mensen heb gehoord dat momenteel veel speelt bij de organisatie. Dat is namelijk het op-en-neer geschuif van medewerkers, die de ene week weer voor Eneco werken, de volgende toch weer voor Stedin soms komt ook Joulz in de mix, maar uiteindelijk nog steeds in onzekerheid zitten voor welk bedrijf ze nu komen te werken met de splisting. Geen woord hierover op Enecopulse. Het enige bericht hierover gaat over de ontvlechting van SAP, niet over de mensen. Open en transparant moet dus vooral een goed nieuws show zijn zo lijkt het.
Conclusie
Open en transparant is iets wat veel bedrijven vooral roepen, maar nog niet echt durven. Logisch gezien de manier waarop de meeste organisaties omgaan met hun mensen, maar roep het dan ook niet. Verder is de opzet van het platform volgens mij een miskleun. Qua usability is er niet over nagedacht, terwijl dat de enige reden is die ik kan bedenken om een nieuwe site op te zetten. Het volledige gebrek aan integratie met de doelsite (de werken bij site) en met de social media waar men al zit (Facebook, Hyves) kan ik niet anders omschrijven dan treurig.
Het platform lijkt me vooral een reclamebureau (volgens het persbericht in dit geval total experience) centraal social media platform. Het bureau moest goed profiteren, of de klant er iets aan had is secundair en de gebruiker is natuurlijk volkomen niet relevant.