Prijsvraag en interview: Win 10 x Doorbraak van Niels Aalberts

Prijsvraag en interview: Win 10 x Doorbraak van Niels Aalberts

Doorbraak: Zero budget Marketing op internet. Zo heet het boek van de ex-manager van hiphoporkest Kyteman, Niels Aalberts (@ehpo op Twitter). Volgens Aalberts is zijn boek, dat hij drie weken geleden lanceerde, óók een marketingboek.Het eerste deel van het boek is het jongensboek: het verhaal en de achtbaan van beleving die Kyteman heet, de ervaringen en de gekte. Het tweede deel van het boek gaat óók over deze succescase en de vier kritische succesfactoren die daartoe hebben bijgedragen waar anderen van kunnen leren en profiteren. Hieronder het interview en de prijsvraag: we geven 10 exemplaren weg!

Interview

Ik sprak in Seats2Meet met Aalberts over het boek, over wat marketeers ervan kunnen leren, over wat Kyteman er zelf eigenlijk van vindt dat hij met het verhaal ‘aan de haal gaat’ en over de schakels in de waardeketen in de muziekindustrie. Over fans, Napster, social media, overbodige platenmaatschappijen, genieters, pijpleidingen, glasvezel en overbodige vrachtwagens.

Hieronder een deel van het verhaal uit het eerste deel van het boek. Kyteman’s management weigerde ooit deelname aan een uitzending van De Wereld Draait door. Normaal gesproken doen beginnende bands dat niet, maar het kwam allemaal beter terecht dan Aalberts had gedacht:

[...]

De slechtste beslissing uit mijn carrière blijkt uiteindelijk een van de beste. Kyteman’s Hiphop Orkest wordt unaniem uitgeroepen tot het hoogtepunt van Noorderslag: de Volkskrant noemt Kyteman ‘de sensatie van het festival’, Het Parool ‘kreeg kippenvel’ en NRC ziet het Orkest ‘weggaan met de hoofdprijs’. 3VOOR12 voegt daar aan toe: ‘Kyteman speelt vanuit zijn hart en weet zichzelf in zijn slotsolo tot tranen toe te roeren. Sommige mensen noemen hem al de hiphop-Mozart. Hij is op zijn minst een fenomeen.’ Die geluiden vangt ook De Wereld Draait Door op en maandagochtend, twee dagen na Groningen en minder dan een week na mijn laatste contact met de redactie, zit er een uiterst kort mailtje in mijn inbox: ‘Wanneer kunnen jullie wél?’ waarop ik antwoord: ‘Vrijdag 20 februari ligt ons debuutalbum in de winkel, dan kunnen we.’ Door op onze eigen kracht te vertrouwen en niet direct toe te happen, kunnen we het belangrijkste tv-optreden perfect laten samenvallen met de release van het album en de start van onze clubtour.

[...]

 

 

 

 

Prijsvraag

Dan de prijsvraag. Samen met Aalberts bedacht, dat het interessant zou zijn als degenen die het boek graag willen hebben (we kunnen tien exemplaren weggeven) zich buigen over de vraag die Aalberts zelf stelt in onderstaande video:

Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen. Noem de beste voorbeelden waarbij delen meer opleverde dan alleen het weggeven van spullen en waar delen dus neerkomt op vermenigvuldigen. Tien boeken voor degenen die daar de beste voorbeelden van weten te noemen.

Antwoorden kun je hieronder kwijt in de comments. Als het er meer dan 10 zijn, kiest Niels Aalberts zelf de beste tien. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een juist e-mail adres en complete voor- en achternaam zodat we je kunnen mailen voor je adres. Succes en alvast bedankt voor de inspiratie!


Geplaatst in

DelenEr zijn 22 reacties op dit artikel

 • Een goed voorbeeld lijkt mij Google; door al hun producten vrij beschikbaar te maken hebben ze een ontzettend grote populariteit gekregen welke uiteindelijk heeft geleid tot meer inkomsten dan ze met de verkoop van hun producten ooit hadden kunnen bereiken. Er zijn hier 3 winnaars: Google zelf (inkomsten+ kennis doelgroep), de gebruikers (gratis goed werkende programma's), en adverteerders (gericht hun doelgroep benaderen).

  geplaatst op
 • En bij deze mijn volledige naam... :)

  geplaatst op
 • Ik denk dat er honderden voorbeelden zijn van bedrijven die hetzelfde gedaan hebben, maar je wilt één concreet voorbeeld: Facebook. En dan niet Facebook als in het product, maar de aandelen.

  Bij Facebook is momenteel 30% van de aandelen in handen van het personeel, meer dan Zuckerberg zelf (25%). Door zijn aandelenbelang te delen wist hij hele goede, belangrijke, mensen aan zich te binden. Hierdoor krijg je een heel andere sfeer in een organisatie. Je werkt namelijk niet voor een baas, elke euro waarde die je toevoegt zie je zelf ook iets van terug. De drive is veel groter.

  Nu neem ik Facebook als voorbeeld, maar dit geldt natuurlijk voor de meeste Sillicon Valley start ups, maar ook voor veel Nederlandse organisaties. Het delen van je belang, het weggeven van aandelen, levert in de meeste gevallen meer op dan het kost.

  geplaatst op
 • Laat je als merk op originele en creatieve wijze inspireren door de doelgroep die je product wil kopen en je product vermenigvuldigt zichzelf.

  geplaatst op
 • Of wat dacht je van de muziekindustrie waar Aalbers zelf in werkzaam is. Er wordt veel gezeurd over downloads, maar er zijn voorbeelden te noemen van artiesten die downloads aanboden (delen) en daardoor uiteindelijk meer inkomsten genereerden (vermenigvuldigen). Bekendste voorbeeld is natuurlijk de 'gratis' cd-release van Radiohead een aantal jaar geleden.

  Een klassieker deel/vermenigvuldig actie is het uitdelen van proefmonsters. Door eerst gratis uit te delen, later te vermenigvulden door grotere inkomsten. Een klassiek voorbeeld. Denk aan parfums, maar ook de straatacties van kruidenierswaren.

  geplaatst op
 • Mijn eerste gedachte ging toch gelijk naar de gratis voetbalplaatjes-actie van Albert Heijn. Zelf heb ik niks met voetbal en m'n kinderen zijn nog te jong, maar ik denk dat menig ouder zwicht voor de terreur en nu kiest voor de Albert Heijn voor de boodschappen. In zoverre ze dat nog niet deden natuurlijk. Maar ik vermoed ook dat er best veel mensen zijn, die met negen euro aan boodschappen toch nog wat extra's kopen om maar aan de tien euro-grens te voldoen.

  geplaatst op
 • Een mooi voorbeeld uit de Nederlandse muziekindustrie: ID&T Magazine, in een markt waar alle muziek gerelateerde magazines hun aantal abonnees zagen kelderen, besloten ze elke bezoeker van Sensation en Mysteryland een gratis jaar abonnement aan te bieden. Gevolg : bijna 50.000 abonnees in 2004, en daardoor weer interessant voor adverteerders, waardoor het blad gered was van de ondergang.

  geplaatst op
 • Mag ik, als niet heel regelmatige bezoeker, Marketingfacts en Upstream noemen? Marco Derksen heeft door zijn marketingkennis te delen Marketingfacts opgebouwd en is van daaruit zijn bedrijf Upstream begonnen. In mijn ogen een knappe prestatie.
  Hetzelfde geldt voor vele andere blogs, denk aan iPhoneclub of aan GeenStijl. Ook zij hebben, ieder op een andere manier, een business gebouwd om wat begon met een eenvoudig blog.

  geplaatst op
 • http://www.threadless.com/

  Threadless omschrijft zich als een Social Commerce Site.
  Zelf tshirts ontwerpen, "gratis" gebruik platform, tools,...
  Ze geven een deel van hun winst weg. Deelnemers worden gestimuleerd om hun eigen ontwerp onder de aandacht te brengen.

  geplaatst op
 • Het (belangenloos) delen van informatie via Twitter, Blogs en andere social media met als doel om anderen te informeren of op de hoogte te stellen is hier een mooi voorbeeld. Op die wijze wordt informatie door delen op grote schaal vermenigvuldigd en kunnen grote veranderingen in gang worden gezet (denk aan de huidige situatie in de Noord Afrikaanse landen).

  geplaatst op
 • Een algemene les is dat iets delen (ongeacht of dit nu gratis is, of tegen een vergoeding) dat je er vanuit je doelgroep iets voor terug krijgt.
  Erg leuk dat Niels zijn boek meerdere malen gratis weggeeft aan de hand van de reacties en de input. Ik denk dat we hier al voorbeeld een hebben genoemd, maar misschien wil Niels helemaal niet horen dat hij zelf een voorbeeld is. Met vele blogposts vol informatie en adviezen geeft hij gratis informatie weg, deze output levert hem weer input op. Wat deze input is durf ik niet precies te zeggen, maar denk aan gastcollege's, seminars en natuurlijk als hoogtepunt de eigen georganiseerde EHPO-dag. Ja, dit kost hem ook zelf output, maar door een fanbase op te bouwen en zijn mening te delen lijkt me dat Niels staat voor delen=vermenigvuldigen.

  Een algemeen voorbeeld kan ook zijn de BBC Radio iPlayer. BBC Radio biedt veel van zijn shows gratis aan op haar website. Zo kan de gehele wereld, naast Engeland, de shows een week lang terugluisteren. BBC zorgt ervoor dat elke show is voorzien van een tracklist. Ik denk dat dit voor boekingskantoren, agency's en fans een handige dienst is waarbij ze up to date materiaal kunnen beluisteren van de artiesten. Ik denk persoonlijk dat dit ook wel boekingen genereert en zorgt voor een grote fanbase voor zowel artiest als radiozender. BBC Radio is natuurlijk niets voor niets zo'n grote muziekzender.

  Een voorbeeld voor mij wat dicht bij huis is de Enzyme USB Stick - White Edition. Het bedrijf [http://www.cardiac.nl]Cardiac[/url] heeft onlangs een USB stick uitgebracht. Geen vinyls, geen CD's, geen DVD's, maar de eerste USB stick in de wereld van hardstyle en hardcore muziek. Deze USB wordt gewoon tegen een normale prijs (23,95 euro) verkocht, maar de content/materiaal op de stick is uniek.
  Naast het album van [http://www.cardiac.nl/index.php?content=showartist&artist=55] DJ Ruffneck[/url] - Divine Intervention stond er op de USB stick ook nog een videoclip op, wallpapers, CD-covers, alle lyrics van het album en een persoonlijk dankwoord van Ruffneck.
  Maar het delen=vermenigvuldigen gedeelte zit hem in de de sample packs van de tracks ‘No turning back’, ‘Where memories hide’ & ‘A forgotten tune’. Degene die het interessant, leuk, leerzaam vonden konden een remix maken van een van deze tracks. De beste track wordt gereleased op het label Enzyme van Cardiac Music BV.
  De remixcontest heeft voor Cardiac uiteindelijk vele nieuwe producers ontdekt in de wereld van hardcore en de winnaar is zelfs zo goed bevonden (na het horen van zijn remix en zijn eigen producties) dat hij een platencontract heeft getekend.
  Dit is voor mij persoonlijk een mooi voorbeeld van delen=vermenigvuldigingen. Je geeft exclusieve content weg aan de hand van een USB stick en sample packs, je krijgt er veel input voor terug en houdt er een artiest aan over.

  geplaatst op
 • Als je je liefde deelt met mensen, krijgt je het ook dubbel zoveel terug..
  Dat levert meer op dan spullen weggeven.

  geplaatst op
 • Johannes 6:1-21

  geplaatst op
 • Ik denk continu aan de 3 R's. Als je Reputatie goed is en je bouwt aan een Relatie komt de Ruil vanzelf. Als je alleen de focus legt op Ruil ga je nooit het hoogste rendement halen.

  Beste voorbeeld vind ik de Apple Store. Als je in de Apple Store kijkt in NewYork (daar doen ze het net iets sterker dan in Nederland) zie je dat het een ruimte is waarbij iedereen, ongestoord, zolang als hij/zij wil kan genieten van de producten van Apple. Wil je je mail checken op een iMac, ga je gang, Wil je muziek luisteren op een iPod, ga je gang. De bedoeling van Apple is het delen van het gevoel van de producten. Speel met de producten, probeer het en beleef! Hiervoor verwachten zij niets terug. Je hoeft niet te betalen voor het internet oid. Er ontstaat een gevoel bij de producten waardoor de kans groot is dat je deze later aanschaft. Apple heeft in de winkels geen verkoopdoel. Heb je in de NY-store een kassa gezien? Nee! Je kan afrekenen bij een medewerker maar het liefst willen ze het je online laten aankopen. Dat vind ik nu een goed voorbeeld van delen wat, bij Apple zeker, tot vermenigvuldiging heeft geleidt.

  geplaatst op
 • Ik heb vorige week 6 dierentuin kaartjes weggegeven aan een gezin met 3 kinderen die het niet zo breed hadden. Deze kaartjes had ik gewonnen. Tijdens de dierentuindag heeft het gezin een prijsvraag ingevuld en daarbij een intersportbon van 100 euro voor wintersportkleren gewonnen. Deze bon heb ik van hen gekregen als dank. Dit is een mooi voorbeeld dat delen veel kan opleveren. Het heeft mij niet alleen een bon opgeleverd, maar ook nog veel belangrijker een goed gevoel om iets te kunnen geven.

  Gr Patricia

  P.s. ik kon het filmpje helaas niet openen, dus hoop dat dit onderwerp hierop wel aansluit :)

  geplaatst op
 • gelezen boeken doorgeven
  fiets delen
  auto delen
  grasmaaier delen
  familiespelletjes delen
  huishoudap.delen
  campingspullen delen
  gedachten delen
  zorgen delen
  verzorging van ouderen delen( vele handen maken licht werk)
  aan een zwerver geld geven voor de een slaapplaats
  aan het goede doel geven

  geplaatst op
 • Is de uitslag al bekend?

  geplaatst op
 • Is al bekend wanneer de uitslag bekend wordt gemaakt?

  geplaatst op
 • Wel slim overigens. Vragen om ideeen met als trigger een prijs maar de prijs niet uitreiken :-) Goede manier om mooie input te vergaren. Zouden al de bovenstaande voorbeelden in deel 2 komen van het boek Doorbraak.

  geplaatst op
 • @ allemaal: De uitslag is nog niet bekend, maar dat had allang gemoeten. Excuses. Gaan we snel regelen, ik sein Niels in. De winnaar krijgen zo snel mogelijk bericht.

  @ HJ Staal: Je bent wat negatief, maar je suggestie vind ik schitterend. Daar MOET Niels iets mee doen ;)

  geplaatst op
 • Ben benieuwd.. Is overigens niet negatief bedoeld hoor. Beetje om te prikkelen. Het was overigens een steengoed artikel en ik ben erg benieuwd naar het boek. Daarnaast heeft de vraag voor prachtige voorbeelden geleidt. Alleen maar goed!

  geplaatst op
 • In zijn onmetelijke wijsheid (geen correspondentie mogelijk) heeft Niels Aalberts besloten tot de volgende uitslag:

  - Bas van de Haterd
  - Rob Bruyn
  - Bob Staal
  - Matthijs Renkema
  - Mark van der Heijden
  - Simon de Ronde
  - Patricia Bakker
  - Hendrik-Jan Staal
  - Raymond
  - S. Ron

  Ik zal jullie mailen voor jullie adres, dan komen de boeken vanuit Bruna naar jullie toe!

  Matthijs

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.