Zes veel gemaakte fouten in vacatures

21 maart 2011, 09:04

Hier op Marketingfacts hebben wij al enkele jaren een niche jobboard gekoppeld aan het blog (Marketingfacts Jobs). Hierop kunnen organisaties vacatures plaatsen om nieuwe (online) marketeers te vinden. Omdat wij de teksten nog handmatig verwerken op dit moment zien we erg veel ‘bijzonderheden’ bij de vacatures langskomen. Een overzicht van de meest bijzondere foutjes die we de afgelopen jaren zijn tegengekomen (met meteen enkele tips over hoe je een goede vacaturetekst voor marketeers opstelt).

1 Reactiemogelijkheid

Met stip op één is het vergeten van de reactiemogelijkheid. Serieus, ongeveer 25 procent van alle vacatures worden teruggestuurd naar de adverteerder met de vraag of er geen reactiemogelijkheid in moet. Dit is al gedaald het afgelopen jaar, in 2009 lag dit aantal eerder rond de 33 procent. De reden hiervoor is eenvoudig: men stelt één vacature op voor de eigen website en bijvoorbeeld Monsterboard en daar zit een sollicitatieknop bij. Op Marketingfacts moet je dat gewoon in de tekst verwerken, maar dat vergeten veel adverteerders.

2 Wij bieden

Een zeer veel vergeten onderdeel is ‘wij bieden’. Vaak is een vacature opgesteld in de vorm: wij willen dit en dat, je moet hier en daar aan voldoen. Men vergeet even dat een arbeidsrelatie ook een relatie is en dat je dus ook iets te bieden moet hebben. Het ‘waarom zou je deze functie moeten willen vervullen’ is een veel vergeten onderdeel.

Tip: Het ‘wij vragen’ en ‘wij bieden’ moet ongeveer in evenwicht zijn. Dus als je functie-eisen opstelt met vijf bulletpoints moeten er ook vijf bulletpoints aan ‘wij bieden’ in de tekst staan.

3 Marketeers love bulletpoints

Is het je ooit opgevallen dat marketeers altijd heel veel bulletpoints gebruiken in powerpoint presentaties? Dat rapporten ook vol staan met dergelijke opsommingen? Death by powerpoint komt vooral uit de marketinghoek. Ze houden van die dingen. Maak daar dan in je vacatures gebruik van. Marketeers zijn (gemiddeld genomen) niet dol op lappen tekst. Wel op opsommingen en rijtjes. Een functie-omschrijving mag best een paar zinnen tekst bevatten, maar vooral opsommingen met taken: men is er gek op.

Tip: Pas dit niet toe op al je vacatures. Dit punt heet: marketeers love bulletpoints. Andere vakgebieden denken daar anders over. Wetenschappers houden gemiddeld juist van lappen tekst is mij verteld.

4 Niet voor deze site

Opvallend is het hoe weinig men de teksten aanpast aan de site. Een vacaturetekst op een eigen corporate carrièresite zou nooit dezelfde mogen zijn als op een jobboard. Op je eigen site staat immers al heel veel over je bedrijf, daar waar je dat in samenvatting op een carrièresite moet zetten. Echter is er ook een groot verschil tussen wat ik noem een ‘community board’ en een ‘gewoon jobboard’. Monsterboard is een actief werkzoekende vacaturebank. Marketingfacts is een community board, een jobboard dat aan een community is gehangen. Het nadeel is dat er relatief minder mensen op zoek zijn naar een baan, je bereikt er echter wel de latent werkzoekende mee. Daar moet de vacaturetekst op worden aangepast. Meer ‘wij bieden’ bijvoorbeeld (zie punt 2).

Daarnaast is het ook verstandig te kijken naar de opmaak van de site. Marketingfacts heeft altijd een logo links. Meteen beginnen met een opsomming staat opmaaktechnisch niet mooi. Andere websites, andere vacatures, zowel vanwege de doelgroep, de omgeving en de opmaak. Helemaal ideaal is het als je de functie nog een andere titel durft mee te geven, dat is namelijk erg goed voor je SEO. Dan ben je op meerdere functienamen zichtbaar.

5 Overbodige informatie

De hoeveelheid overbodige informatie in vacatureteksten is ook enorm. Regelmatig beginnen vacatures met ‘vacaturenummer’. Voor een kandidaat volkomen irrelevant. Of wat te denken van ‘functie categorie’, ‘vacaturetype’ of zowel de provincie als de stad noemen? Alle interne informatie hoef je een kandidaat niet mee lastig te vallen. Ook afkortingen of interne namen: afdeling marketing en sales begrijpt men wel, afdeling ‘Poort’ is typisch iets waar niemand van buiten het bedrijf iets mee kan.

6 Ontbrekende informatie

Wat wil je als kandidaat nu weten? Een aantal dingen in ieder geval. Toch ontbreekt het in veel vacatures bijvoorbeeld aan de standplaats. Ook een salarisindicatie wordt zelden gegeven, terwijl dit in veel gevallen ook het niveau van de functie aangeeft. Dus even een checklist afgaan wat er minimaal in moet staan voordat de vacature opgestuurd wordt is geen overbodige luxe.

Tip 1: Minimaal in de vacature moet staan: standplaats, reactietermijn (altijd vermelden, altijd open ook altijd vermelden), werk- en denkniveau, aantal uur per week, taken, verantwoordelijkheden & werkzaamheden, functie-eisen en secundaire voorwaarden.

Tip 2: Additioneel is het verstandig op te nemen: salarisindicatie, opleidingsmogelijkheden, waarom van de functie (nieuwe functie over vertrek van…), type projecten dat iemand gaat doen, doorgroeimogelijkheden, ‘foto van het bedrijf, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd’ en gewenste karakter.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

11 Reacties

    Wim Elving

    Het valt ook op dat een vacature vaak draait om de functie eisen. Er wordt niet of nauwelijks ingegaan op het unieke van de organisatie, de unieke personen die daar werken en dat ze een uniek persoon zoeken. In een onderzoek (Elving et al, 2010) blijkt dat van 100 random geselecteerde vacatures er geen aandacht werd besteed aan Employer Branding, wat maakt dat de kandidaat voor jouw organisatie moet kiezen. Vacatureteksten lijken heel erg op elkaar (minimaal 5 jaar ervaring, communicatieve competenties, een hands on mentaliteit, geen 9-5 mentaliteit, enzovoort). De ‘war for talent’ blijkt niet uit de vacatureteksten. Terwijl uit ons onderzoek ook blijkt dat je met elementen uit Employer Branding de organisatie veel aantrekkelijker kunt weergeven.


    21 maart 2011 om 09:31
    Pieter Vlamings

    Verbaas me vaak over de inhoud van een functie. Vooral voor een online marketing functie dien je uit het juiste FSC eikenhout gesneden te zijn. Iedere afkorting en expertise op je vakgebied dient in 1 vacature gevuld te worden en minimaal met 5 jaar aantoonbare senior werkervaring en een opleiding die er in gespecialiseerd was. SEO, SEA, Social media, online projectontwikkeling en ervaring met het bouwen van apps….

    Niet haalbaar als eis, dus waarom stel je deze dan? Heb je dan als vragende partij geen benul van waar je naar op zoek bent of hoop je dat er iemand langs komt die beweert dat allemaal te kunnen? Of is het al prima als je 3 van de 5 afkortingen uit weet te leggen?

    Ik denk dat een organisatie zichzelf tekort doet als ze deze wonderknul zoeken, ze zullen altijd teleurgesteld worden…


    21 maart 2011 om 10:01
    André Scholten

    @Pieter: liever de eis op 100 leggen zodat mensen die op 80 zitten reageren dan de eis op 80 leggen en heel veel 60’jes op gesprek krijgen. Een vacature is een ideaalbeeld waar zoveel mogelijk aan voldaan moet worden.

    En vakjargon in een vacature kan toch prima? Als je het niet snapt is de vacature ook niet voor jou weggelegd.


    21 maart 2011 om 11:07
    chi666

    @Andre: dat is een gedachte die ik van veel mensen hoor, maar in de praktijk helemaal niet waar blijkt te zijn. Door de eis ver boven realistisch te leggen reageren de mensen die niet overal aan voldoen (de perfectionisten) namelijk vaak niet. De mensen die lang niet overal aan voldoen blijven toch wel reageren.

    Je kan in zo’n geval veel beter werken met ‘must have’s’ en ‘nice to have’s’ in je tekst. Ben je daar 100% helder in. Eerlijke, open en transparante communicatie predikt iedereen, maar de meeste vacatures laten zien dat bijna geen bedrijf er aan doet. Aan jouw reactie te zien ook Traffic4U dus niet 🙂

    Vakjargon kan best, maar intern jargon niet. En sommig vakjargon is ook wel heel erg specifiek dat het bijna niet gebruikt wordt, soms enkel in eigen kringen. Ik gebruik b.v. vaak de term ZP’er, gewoon vakjargon, maar buiten de ‘seats2meet incrowd’ kent bijna niemand dit en denken ze dat je een Z vergeet.


    21 maart 2011 om 11:12
    Pieter Vlamings

    @Andre; op mij komt het juist over alsof de organisatie niet weet wat ze nu precies zoeken. Gelooft men werkelijk dat dit ideaalbeeld haalbaar is of was dat de bedoeling niet. Je leest het zelden terug in de vacaturetekst of als je de plaatser van de vacature spreekt.

    Waar het zwaartepunt ligt, ik weet dat liever voordat ik op een vacature reageer. Zie ik er een waar ze alle specialismes zoeken dan reageer ik niet; men heeft kennelijk niet genoeg verstand van de materie. Kans dat ze met een gebrek aan kennis dan ook het onhaalbare zullen vragen in prestaties is me dan te groot.

    @Bas: Must haves en nice to haves maken het dan al een stuk inzichtelijker, daar wil ik het gesprek best mee aan gaan om te zoeken waar de balans nu precies zal liggen in de invulling van de functie.


    21 maart 2011 om 11:56
    jos

    Alleen met ‘wij vragen’ werken zorgt er inderdaad voor dat ze betrouwbare perfectionisten (die 80’jes zijn, om op André’s termonologie door te gaan niet reageren). Terwijl die voor het bedrijf wel interessant kunnen zijn. Wel zal het bedrijf de 60’jes met teveel zelf vertrouwen werven, terwijl je deze niet wilt.

    Hiernaast geef je met de combinatie van ‘wij vragen’ en ‘nice to have’ de prioriteiten van werkzaamheden aan. Ook niet geheel onbelangrijk.


    21 maart 2011 om 12:13
    André Scholten

    @Bas: ik heb weinig tot niets met de vacatures van t4u te maken, die conclusie kun je dus niet trekken 😉 Wel een leuke tip inderdaad om met nice/must haves te gaan werken.

    @Pieter: eerlijk gezegd heb je me wel overtuigd. Als ik vacatures zie waarin alles gevraagd wordt (qua kennisgebieden in online marketing) dan denk ik vaak: je mist focus.


    21 maart 2011 om 12:15
    Annelies Verhelst

    Eens met Pieter enzo. Als je zoveel vraagt, dan heb je als sollicitant een hoop lef nodig wil je durven solliciteren op zo’n baan waarin alles gevraagd wordt. Ik heb dat lef wil, ik vertel ze ter plekke wel dat hun eisen onrealistisch zijn, of zelfs al in de brief die ik eerst stuur. En leg daarbij de focus op wat ik WEL kan en WEL realistisch vind. Maar ja, niet iedereen durft/kan dat. Plus, wat Pieter ook al zegt: het bedrijf zal inderdaad de kennis niet al ergens in huis hebben en zullen dan belachelijke eisen gaan stellen aan iemand die zegt het te kunnen. Dat heb ik afgelopen jaar in de praktijk van dichtbij meegemaakt en het werkt van beide kanten voor geen meter uiteindelijk. Das zonde.

    Ik begrijp eerlijk niet helemaal waarom het voor bedrijven zo moeilijk is om gewoon leuke vacatureteksten te schrijven. Geldt ook voor persberichten trouwens. Voldoe gewoon eens aan de basale eisen, het benoemen van Wie, Wat, Waar, Hoe, Waarom en dan kom je toch al een heel eind? Verdiepen die mensen zich nooit in ‘gewone’ mensen? Over ivoren torens gesproken..


    21 maart 2011 om 15:07
    JudithPL

    Vhi Plan B Benefits Mater Private Fexofenadine Pseudoephedrine Side Effects Allegra Neurontin Drug Lessons xanax online mexico. Testosterone Effect On Hormone Levels Tadalafil Prescription Cost Drug Nitrofurantoin Myasthenia Gravis Aspirin Use Stroke . Celexa And Hepatitis How To Wright A Prescription Zithromax Online . Metoprolol Xl 50mg Migraine From Not Drinking Buy Generic Zithromax No Prescription | USA Canada UK | Buy Online Without Prescription. Low Prices, Fast Delivery And Secure Online Processing. Oflo With Mastercard Reglan And Lactation Neuroleptic Malignant Syndrome Migraine With Pictures Of Rashes Uses For Medrol Sore Throat


    16 mei 2015 om 09:16
    JanicePl

    Digoxin 120 Mg Renagel Canada Pharmacy Renagel Med Severe Constipation order xanax online yahoo answers. Reglan Liver I Got Pregnant After Can I Take Plan B Topamax Web Md Synthroid Levoxyl Prescription Reviews . Ibuprofen Overdose Tablets Metformin Mri . Zovirax Without Over The Counter Association. Order Azithromycin Online Uk Valium Injection Muscle Spasm What Does Levitra Supplement Look Like Plavix No Prescription Cheap Rx Buy Darvocet Ibuprofen Answers


    20 mei 2015 om 19:19
    TheresaOt

    Augmentin For Asthma Imodium! Great Discounts and Worldwide Shipping! Order Imodium Online And Time Release Tramadol Drug Zolpidem Zopiclone Insomnia. Latex Allergy Bra Synthetic Ciprofloxacin After Intercourse Women Plan B Cheap Metronidazole Free FedEx Shipping . Grohe Allegra Avandia Related Drugs . Fluconazole Minus Prescription Free Shipping Recreational Cymbalta Anti Depressant Contraindications Taking Zoloft And Adipex Unisom Price In Canada Unisom By Mail Order Brand Doxylamine Without Prescription Canada Online Pharmacy Best Prices Buy Unisom Cheap 1 Feb 2009. Hey Vince, Unisom-2 (Doxylamine succinate) is available in Canada to buy but difficult to find as diphenhydramine (regular unisom, nite-ol,. Cefixime Antibiotic Drug Information Cymbalta Suit Prilosec And Heart Disease


    24 mei 2015 om 09:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!