Nog steeds geven bedrijven in Nederland naar mijn mening te weinig geld uit aan zinvolle SEO trajecten en te veel aan het simpelere rapportjes werk. In dit artikel wil ik pleiten voor wat ik noem duurzame SEO. Duurzame SEO is niet links of rechts en heeft (nog) geen A-label maar zorgt er voor dat SEO goed én betaalbaar blijft door SEO continu te verankeren in de volledige organisatie, in plaats van het als enkel de taak van de marketing of techniek afdeling te zien.
Toen ik begon met SEO hadden we het altijd over SEO “campagnes”. We deden ons ding: eerst wat keyword research, daarna bouwden we wat landingspagina’s die wel of niet zichtbaar voor “gewone” bezoekers op de site plakten en we gingen er weer vandoor. Soms stonden die ladingspagina’s op een subdomein, soms in een submap, maar over het algemeen stonden ze naast de “gewone” site. Die vorm van SEO is (of moet) dood. Hoewel het nog succes op korte termijn kan opleveren levert het op lange termijn vaak meer problemen op dan verkeer. Dan kun je je geld beter in een AdWords campagne stoppen, die blijft tenminste renderen.
Een goed SEO traject
Een goed SEO begint traject bij het van buitenaf te kijken naar de site: wat kan er beter, qua techniek, site structuur, gebruik van zoekwoorden, inhoud van de teksten en de inkomende links. Vervolgens kijkt men welke onderdelen van een organisatie betrokken zijn bij de website, van development tot PR, communicatie en marketing en niet te vergeten management. Als duidelijk is welke stakeholders verantwoordelijk zijn voor welke onderdelen wordt er specifiek met die mensen een workshop of training gehouden en een actieplan opgesteld.
Nog veel te vaak gaat er enkel een rapport van het SEO bureau naar de klant, met daarin een waslijst aan mogelijke verbeteringen, zonder enig inzicht in hoe veel werk welk onderdeel kost en maar af en toe met wat inzicht in wat het zou kunnen opleveren. Die rapporten worden 1x ingekeken en gaan dan op de stapel. Dat veroorzaakt dan weer dat er nieuwe sites worden gelanceerd waarbij SEO totaal wordt vergeten, zoals we recent zagen bij Kleertjes.com en Managementboek.
Van rapportjes naar duurzame SEO
Als je iedere keer een rapportje bestelt bij een bureau, om er maar van af te wezen en te kunnen roepen tegen je manager dat je het goed gedaan hebt, wordt je SEO nooit duurzaam, maar alleen maar duur. Begrijp me niet verkeerd, een quick scan kan geen kwaad, je kan voor een relatief laag bedrag vaak snel de pijnpunten bloot leggen. Zo’n quick scan moet daarna echter wel leiden tot duurzame actie. Anders moet je bij de volgende iteratie van je site weer opnieuw.
Dus, zorg er voor dat iedereen in je organisatie met SEO bezig is, de developer die die nieuwe site moet ontwikkelen, de PR persoon die even een keer extra na denkt over welke link ze in dat artikel stopt, en wat de titel van dat artikel wordt en de manager die even iets langer moet wachten met het live zetten van die nieuwe versie omdat anders honderden bezoekers op fouten getrakteerd worden. Dan is je SEO duurzaam en hoef je niet na een nieuwe iteratie van je site nog even voor veel geld alle fouten goed te maken.
Dit artikel verscheen eerder op Yoast.nl: Duurzame SEO.