3 kansen voor een bedankpagina

27 juli 2011, 06:24

Bedankpagina’s zijn vaak een van de belangrijkste doelen van een website. Dit is het type pagina waar u als bezoeker terecht komt nadat u bijvoorbeeld een aankoop heeft verricht, u heeft ingeschreven voor een nieuwsbrief of nadat u een kennisdocument heeft aangevraagd. Deze pagina’s worden vaak keurig gemeten, verbeterd en gerapporteerd als een vorm van conversie.Deze bedankpagina’s bevatten vrijwel altijd een standaardtekst waarin u bedankt wordt voor de aankoop, inschrijving of aanvraag. Een bedankpagina betekent dan ook in veel gevallen ‘einde bezoek’. Dat een bedankpagina het einde betekent vind ik logisch. Het is immers vaak de stap na de kassa, de weg naar de uitgang. Juist deze weg is interessant en herbergt een potentiële goudmijn.

Stimuleer social sharing

Converterende bezoekers bevinden zich vaak in een ietwat euforische stemming. Ze zijn tevreden en hebben een goed gevoel over de zojuist verrichte actie in de vorm van bijvoorbeeld een aankoop.

Zo’n actie wordt in een fysieke wereld dikwijls gedeeld met bekenden, dat is eigenlijk heel gewoon.

We zien dat deze gewoonte ook online z’n intrede heeft gemaakt. Niemand kijkt er tegenwoordig vreemd van op als ik mijn bekenden online op de hoogte breng van mijn zojuist verrichte actie of aankoop.

Een ‘must-have’ voor iedere bedankpagina is mijns inziens dan de mogelijkheid om de verrichte actie te delen met bekenden. Het is een relatief kleine moeite om de bezoeker (of beter gezegd nieuwe ambassadeur) te faciliteren in de behoefte om te delen. Onderstaande bedankpagina is een voorbeeld van The Carp Specialist (reisbureau in de hengelsportwereld) waarin gepromoot wordt de zojuist verrichte reservering te delen met vrienden. Het delen wordt eenvoudig gemaakt doordat de

tekst al is ingegeven. Naast het noemen van het Twitter-account wordt de link naar de plaats van bestemming gedeeld wat natuurlijk ten goede komt aan de vindbaarheid van de pagina.

Wees persoonlijk!

Organisaties die internet serieus nemen doen er tegenwoordig alles aan om de klant zoveel mogelijk op persoonlijke wijze te benaderen en aan te spreken. Juist deze persoonlijke benadering is naar mijn mening de weg naar succes. Uiteindelijk gaan we toe naar 1-op-1 communicatie.

Nog vaak wordt vóór de gewenste actie ontzettend veel moeite gestoken in de persoonlijke benadering. Terwijl ik achteraf (de bedankpagina) volledig anoniem wordt aangesproken én bedankt wordt voor mijn zojuist verrichte aankoop, reservering of inschrijving. Waarom mis ik deze persoonlijke benadering bij veel bedankpagina’s? Ben ik – nadat ik klant geworden ben- opeens niet meer interessant? Dat zal toch niet zeker. Of is er domweg nooit bij stilgestaan? Onlangs boekten mijn vriendin en ik een reis bij de welbekende organisatie Sunweb. Als ‘internetminded’ persoon ben ik vrij kritisch ten aanzien van websites die ik bezoek. Sunweb heeft het bovengemiddeld voor elkaar als reisorganisatie en als bezoeker voel ik mij prettig geholpen. De bedankpagina is echter alles behalve persoonlijk en professioneel. Waarom word ik juist hier niet persoonlijk aangesproken? Waarom worden mijn reisgegevens niet gebruikt om de bedankpagina persoonlijker te maken, in de zin van bijvoorbeeld: Beste

voornaam, bedankt voor uw boeking naar land. We wensen u alvast een goede vlucht op datum vertrek en doen er alles aan om uw verblijf in naam hotel

zoveel mogelijk naar uw zin te maken. Een gemist kans!

Kom in contact

Organisaties investeren veel om er voor te zorgen dat bezoekers klanten worden.

Nieuwe klanten kosten ontzettend veel geld. Bestaande klanten moeten gestimuleerd worden om gewenste acties te herhalen, denk bijvoorbeeld aan herhaalaankopen. Tegenwoordig is het steeds lastiger om onder de aandacht te komen bij de bestaande klant. De diversiteit in het gebruik van media heeft er voor gezorgd dat onze klanten steeds meer ongrijpbaar zijn geworden.

In veel gevallen weten we domweg te weinig van onze klanten. Bij bedankpagina’s ligt hier een kans om in contact te komen. Stimuleer andere kanalen waar de organisatie actief is. Bij onderstaand bedankpagina-voorbeeld van Managersonline.nl word ik gestimuleerd om Managersonline.nl te volgen op Twitter, Linkedin en Facebook. Dit terwijl ik mij net heb ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Maar juist na het inschrijven voor de nieuwsbrief is een bezoeker geneigd om meer kanalen te volgen. De behoefte is immers aanwezig. Bovendien komt Managersonline.nl zo vaker bij mij onder de aandacht. Daarnaast krijgt Managersonline.nl de mogelijk om écht met mij in contact te komen door de dialoog aan te gaan.

Gerben Lievers
Founder bij Ubari

Gerben Lievers (1986) is op zijn 16e levensjaar internet-ondernemer van het eerste uur. Als verandermanager kwam Gerben in 2010 aan het roer van het destijds in zwaar weer verkerend familiebedrijf en transformeerde het tot het snelst groeiende online marketing bureau van Nederland. Met zijn bedrijf, online marketing bureau Team Nijhuis, liet hij met zijn team van 42 experts in het afgelopen decennium honderden bedrijven succesvol groeien met digitale marketing. De filosofie is simpel: als klanten groeien, groeit het bureau zelf ook. Team Nijhuis won de afgelopen jaren diverse prominente awards als erkenning voor het vakmanschap, extreme groei en succesvol ondernemerschap (o.a. Deloitte Technology Fast50 4x, FD Gazellen 2x), Google Premier Partner Top 3% EMEA en volgens onafhankelijk onderzoek van Fonk magazine nummer 2 digital agency van Nederland. Gerben kent het digitale marketing landschap als geen ander en gelooft in het volledig delen van zijn kennis. Hij is veelgevraagd spreker en bekend van diverse media-optredens, interviews en vakpublicaties. Meer leads, omzet en naamsbekendheid? Ontdek de gratis Google Quickscan van Team Nijhuis.

Categorie
Tags

10 Reacties

    Rene

    Kijk even naar de zin ……. Managersonline.nl wordt ik gestimuleerd. Graag verbeteren in ‘word ik’


    27 juli 2011 om 12:34
    Gerben Lievers

    Dag René, thanks voor de typo. Erg slordig van mij!


    27 juli 2011 om 15:54
    Ruud Bosman

    Over briljant gesproken, de bedanktpagina van http://www.slimvergelijken.nl is ook slim aangepakt met social sharing en nieuwsbrief opties.


    27 juli 2011 om 16:32
    chi666

    Goede punten. Verbaas me persoonlijk ook altijd dat een bedankpagina na een sollicitatie ook nooit extra informatie biedt. Nooit een ‘check hier nog dit of dat’, ga ook naar onze facebook pagina, etc. Niets. (idem trouwens voor de auto replies).

    Aartjan van Erkel stelt altijd: eindig met een happy end, zorg voor de laatste geweldige ervaring als de koop al gesloten is. Kom met nog iets leuks, een mini bonus, dat doet het heel goed.


    27 juli 2011 om 19:18
    Oogst online

    Hoi Gerben,

    Interessant artikel. Je noemt goede punten. Er zijn echter nog wel meer mogelijkheden om te doen met een bedankpagina. Zoals @bvdhaterd al zegt, kansen om bezoekers te behouden dmv een ‘happy end’ (credits to Aartjan van Erkel). Een coupon bij een volgende aankoop stimuleert vrijwel altijd tot meer conversies.

    Maar ook cross- of upselling: Heb je er bijvoorbeeld eens over nagedacht om een (retargeting-)pixel op de site te plaatsen en op deze wijze 1) meer conversies te generen en 2) de OPO te verhogen. Dit is zelfs voor de bezoeker erg waardevol, omdat de bezoekers al eens bij je heeft geconverteerd en daarom bekend is met het bedrijf en blijkbaar tevreden was. Hij heeft tenslotte als eens eerder een product afgenomen.

    Een andere mogelijkheid is het stimuleren van het achterlaten van klantenreviews. Dit is voor de content van de website ook erg waardevol. Nu wordt alleen ‘social sharing’ benoemt, terwijl klantenreviews ook erg waardevol zijn.


    28 juli 2011 om 13:44
    Rene

    @ Oogst online. Zou je dit stukje nader willen uitleggen;

    Maar ook cross- of upselling: Heb je er bijvoorbeeld eens over nagedacht om een (retargeting-)pixel op de site te plaatsen en op deze wijze 1) meer conversies te generen en 2) de OPO te verhogen.

    Ik heb werkelijk geen idee waar je het over hebt terwijl ik hier juist kom om te leren.

    Hopelijk doe je hier meer mensen eennprezier mee.

    Dank je.


    28 juli 2011 om 14:56
    Oogst online

    Dag Rene,

    Uiteraard wil ik dit verder toelichten. Graag zelfs. Ben je bekend met retargeting? Dit houdt in dat je een bezoeker van je site opnieuw benadert, met de intentie om de bezoeker alsnog te laten converteren. Misschien heb je dit weleens gemerkt bij andere sites. Grote kans dat je dit bij enkele schoenen- of reissites bent tegengekomen. Juist jouw bekeken producten zie je later in een banner verschijnen. Dit heeft als doel om jou te verleiden om de website opnieuw te bezoeken en uiteindelijk te laten converteren.Dit principe wordt vooral gebruikt via Google Adwords. Zonder dit programma is het lastig uit te voeren.

    Dit principe (het opnieuw benaderen van je bezoeker) kan ook op andere pagina’s worden toegepast. Zoals de bedankpagina. Wat ik in dit geval bedoel, is dat je een bezoeker ná een conversie opnieuw gaat benaderen voor cross- en upselling. Voor je beeldvorming: Gerben heeft het in zijn artikel over een reis die hij en zijn vriendin via Sunweb hebben gekocht. Sunweb zou hierop kunnen inspelen door een pixel op de bedankpagina te plaatsen en Gerben een additioneel product aan te bieden. Denk hierbij aan een reisverzekering: Zorg je dat onbezorgd kunt genieten in/op … (zelfs de bestemming zou je kunnen invoeren, omdat je deze data dankzij een pixel tot je beschikking hebt) en sluit nu ook een reisverzekering af. Dit is een voorbeeld van cross-selling. Een ander voorbeeld is iemand die een domeinnaam registreert. In dit geval is er een reele kans aanwezig dat deze bezoeker ook geinteresseerd is in een hostingpakket of vice versa. Met de uitdrukking OPO (opbrengst per order) bedoel ik in dit geval ook dat bezoekers na afloop een nieuwe conversie kunnen doen om de orderwaarde toe te laten nemen. Wanneer je bijvoorbeeld net een tv en dvdspeler (of vooruit, een blu-ray speler) hebt gekocht, ben je vermoedelijk ook geinteresseerd in kabels en blu-ray dvd’s. Dit zijn allemaal voorbeelden van cross- en upselling.

    De reden dat je dit op de bedankpagina dient te plaatsen, is omdat je in dit geval pas zeker weet dat je bezoekers dit product ook daadwerkelijk hebben gekocht. Wanneer je niet-converterende bezoekers retarget, dan spreek je van de reguliere vorm van retargeting.

    Ik hoop dat ik hiermee het eea voor je heb verduidelijkt. Mocht dit niet het geval zijn, dan licht ik het graag nog verder toe.


    28 juli 2011 om 19:20
    Rene

    @Oogst Online Hartelijk dank, deze versie maakt het voor mij veel duidelijker 🙂

    Alhoewel wij enkel offertes ontvangen als artiestenbureau is hier natuurlijk hetzelfde mee te doen.

    Vraag de mensen of ze ook geintresseerd zijn in een verzekering, zaalgeluid, andere opties mocht

    de artiest niet beschikbaar zijn etc. Dit moet gezien worden als service, de potenciele klant kan hier

    tevens over nadenken en heeft mogelijk een beslissing genomen tegen de tijd wij de klant telefonisch benaderen.

    Ook de vraag om op de hoogte te worden gehouden via een mailinglist lijkt mij hier een goede plek.

    Het mag natuurlijk ook weer geen brij van opties worden, duidelijk is geworden dat ik me hier serieus in dien te verdiepen.

    Hartelijk dank,

    René


    28 juli 2011 om 20:40
    Michel H

    Cross/upsellen op de bedankpagina wordt snel als vervelend ervaren lijkt me. Je hebt je klant nota bene een minuut geleden laten afrekenen, ik neem aan dat je voor die tijd wel hebt geprobeerd om te cross/upsellen? Als de klant daar niet op is ingegaan, waarom dan direct nog een keer vragen?

    Werk dan liever met een follow up e-mail, of een serie follow up e-mails afhankelijk van het gekochte product. In het geval van de reiswereld bijvoorbeeld in de vorm van een vakantiechecklist (waarin reisverzekering direct in aanbiedingsvorm terugkomt).

    Ik heb laatst een reis geboekt via Corendon, krijg ik nog voor vertrek allerlei last minute aanbiedingen. Wat moet ik daarmee!?


    1 augustus 2011 om 06:36
    RobinV

    Goede punten die je aanstipt. Ik ben het mee eens dat hier vaak geen goed gebruik van wordt gemaakt. Vaak loop je tegen de standaard bedank-teksten. Vreemd dat er nog niet genoeg gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om extra informatie neer te zetten. Dit kan inderdaad persoonlijker en is een goed moment om door te verwijzen naar Social Media. De “klant” zal namelijk een goed gevoel hebben na aankoop en is op dit moment het meest bereidt om te “liken, je te “sharen” of je te volgen via Twitter.


    16 januari 2012 om 10:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!