Nederlandse voetbalclubs laten kansen liggen op social media

Nederlandse voetbalclubs laten kansen liggen op social media

Uit onderzoek van LEWIS PR onder de 18 clubs die komend jaar in de eredivisie uitkomen, blijkt dat Ajax, Feyenoord en PSV de grootste clubs van Nederland zijn als het op social media aankomt. De landskampioen van afgelopen jaar, Ajax, is daarbij het populairst van de Grote Drie. Opmerkelijk genoeg vindt FC Twente, vorig jaar nog de nummer twee uit de eredivisie, zichzelf pas terug op een 14de plaats.

Professionele voetbalclubs zijn tegenwoordig miljoenenondernemingen met evenveel stakeholders. Dat social media dus ook voor hen een belangrijk platform vormen om de betrokkenheid van deze stakeholders te vergroten moge duidelijk zijn. Maar op welke schaal zetten zij social media dan in? Om dat uit te vinden, hebben wij met onze collega’s in Spanje, Portugal, Groot-Brittannië en Duitsland een onderzoek opgezet naar de social media presence van de professionele voetbalclubs in deze landen.

Opvallend is dat niet alle clubs in Nederland de belangrijkste platformen optimaal inzetten. Zo hebben alleen Ajax en Feyenoord een grote fanbase op een officiële Hyves pagina. Beide clubs hebben honderdduizenden fans, terwijl er veel eredivisie clubs zijn die zelfs geen officiële Hyves pagina hebben aangemaakt. Vreemd, aangezien Hyves nog steeds als grootste sociale netwerk in Nederland kan worden gezien.

Ook op YouTube zijn er maar twee clubs die veel succes kennen. Ajax (meer dan 1 miljoen channel views) en PSV (meer dan 500.000 channel views) spannen hier de kroon, terwijl de rest van de clubs uit de eredivisie weinig tot geen succes kent met het videokanaal. 

Ander belangrijke bevindingen:

• Op Facebook is Feyenoord verreweg het meest populair van alle Nederlandse clubs met 23.776 fans. Daarna volgen Ajax en Utrecht met respectievelijk 8.700 en 6.101 fans. 

• Ajax heeft de meeste volgers op Twitter (47.185). Op ruime afstand volgen PSV (19.066 volgers) en FC Twente (18.054 volgers).

• Weinig Nederlandse clubs maken gebruik van LinkedIn. FC Groningen heeft de meeste leden in zijn LinkedIn-groep, verder zijn PSV, NEC, Vitesse en VVV-Venlo actief op dit zakelijke netwerk.

Voor sportclubs is een goede band met fans/supporters van essentieel belang. Slechte wedstrijden, een arrogante houding of een onprofessionele reactie op gebeurtenissen in en rond het veld zorgen ervoor dat fans je de rug toekeren en je ‘merk’ geschaad wordt. Reden genoeg om er met trainers, directie, PR en marketing voor te zorgen dat de club zich zowel binnen als buiten het veld van zijn beste kant laat zien, dus ook op social media. Dat er nog steeds clubs zijn die niet alle platformen gebruiken óf maar mondjesmaat op sociale netwerken het contact zoeken met supporters, is een gemiste kans.

Het volledige rapport is hier te downloaden.


DelenEr zijn 25 reacties op dit artikel

 • Interessant artikel! En onbegrijpelijk dat sommige clubs niet aanwezig zijn op het grootste sociale netwerk van Nederland. Werk voor alle Social Media goeroes?

  Ik heb hier zelf ook kort geleden een artikel over geschreven op sport28: http://www.sport28.nl/berichten/20110602_de_facebook_kampioen_is
  Heb toen ook gekeken of Facebook gecommuniceerd werd op de homepage.

  geplaatst op
 • Hi Tom,

  dank voor je reactie. Had het artikel op Sport28 inderdaad ook gezien, mooi verhaal. Heb overigens net het persbericht over het onderzoek naar jullie redactie gestuurd, maar je zelf nog info nodig hebben dan kun je ook hier terecht: http://bit.ly/qZ245e

  geplaatst op
 • Interessant rapport! Opvallend hoeveel clubs de mogelijkheden nog onbenut laten.

  Maar wat doet FC Zwolle in een onderzoek over de eredivisie?

  geplaatst op
 • Op 13 juli publiceerde Facebookpro ook een onderzoek onder de BVO's, uiteraard alleen voor FB.
  http://facebookpro.nl/2011/07/de-eredivisie-stelt-teleur-op-facebook
  Er is nog veel te winnen voor de Nederlandse BVO's op Social Media maar ben bang dat dit niet in de korte termijn planning past.

  geplaatst op
 • En dat terwijl er zo veel goede sportcases zijn op Facebook. O.a. Manchester United en Real Madrid doen het erg goed. Bij Real Madrid (17,5m fans!) kun je alle sociale profielen van de selectie bekijken en een online football manager spel spelen. Dat is engagement!

  Er is idd nog veel te doen!

  geplaatst op
 • Er is voor veel clubs nog heel veel te doen idd! Ik ben zelf fan van bv VVV, niet de grootste club van Nederland maar ik was toch benieuwd hoe zij uit de bus kwamen. Het onderzoek geeft bijvoorbeeld aan dat VVV geen nieuwsbrief verstuurd en dat het geen Facebook pagina heeft. Dit is onjuist want ik krijg ongeveer iedere 2 weken een nieuwsbrief en VVV heeft wel degelijk een Facebook pagina, (facebook.com/vvv.venlo) en heeft daar meer dan 2200 vrienden. Ik vraag me dus af hoeveel onwaarheden er nog meer in dit onderzoek zitten. De onderzoekers hebben dus duidelijk weinig veldwerk verricht en dat maakt dit onderzoek al behoorlijk onbetrouwbaar. Ik heb overigens de rest van de clubs nog niet gechecked

  geplaatst op
 • Roda heeft ook een Linkedin-groep (159 leden).
  RKC heeft ook een Linkedin-groep (58 leden).
  De rest mag je zelf nog eens na gaan zoeken.

  Onvolledig (dus slecht) onderzoek derhalve, waardoor de waarde van je conclusie minder wordt.

  geplaatst op
 • Op zich interessant om uit te zoeken, maar sommige van je gegevens zijn nogal dubieus qua waarde. Wat versta je bijvoorbeeld onder het aantal volgers van een club op Facebook? Er bestaan voor Ajax bijv. tientallen verschillende pagina's waarvan de grootste alleen al +- 118000 leden heeft.

  geplaatst op
 • @Ben,

  juist omdat we wilden zien hoe clubs hier zelf mee omgaan hebben we alleen naar officiële accounts gekeken. De andere accounts zullen zeker waardevol zijn voor de fans, maar zeggen niets over hoe professionele clubs zelf social media inzetten.

  geplaatst op
 • Het officiële account op FB van Ajax ('AFC Ajax') heeft +-118000 leden ('likes'), het account 'Ajax' (niet officieel) heeft het door jou genoemde aantal leden. Dat blijft het moeilijke met dit soort dingen op sociale media, er zit vaak nog weinig structuur in.

  geplaatst op
 • Zie nu dat er inderdaad ook een 'echt' officieel account is.

  geplaatst op
 • Zelfde onderzoek, andere invalshoek:
  Sterke groei in gebruik social media door Eredivsieclubs

  geplaatst op
 • "Juist omdat we wilden zien hoe clubs hier zelf mee omgaan hebben we alleen naar officiële accounts gekeken."

  Al aan de mogelijkheid gedacht dat het wel eens een bewuste keuze van de club kan zijn om supporters hierin te faciliteren ipv zelf een 'officiele fanpage' te starten? Power to the crowd....

  geplaatst op
 • En wat kortzichtig om alleen naar de 'officiele' accounts te kijken, das lekker makkelijk... De kracht van social media zit toch vooral in de consumenten en niet in de bedrijven. Van de fans voor de fans zullen we maar zeggen. Dus volgens de onderzoekers is het goed als de clubs een facebook en twitter accountje openen en daar wat op gaan roepen. Dat is dus precies de strategie die je met social media niet moet volgen: doen om te doen. Het gaat erom dat er rumour around the brand is. De club die dit het best voor elkaar krijgt en dit op de goede manier faciliteert is m.i. het beste bezig.

  Doe dan wat moeite voor het onderzoek en zorg dat je in ieder geval alles in kaart brengt en kijk ook naar de inhoud van de rumours. Wat het sentiment omtrent de club. Is de club acties met overal posten, officieel kanaal of niet. Een beetje turven of een club zelf actief is op GB of twitter is te makkelijk. Als ik voor mijn werk de reputatie van mijn werkgever in kaart moet brengen en alleen maar naar de 'officiele' kanalen kijk en tel hoeveel kanalen er zijn, en verder geen inhoudelijke zaken laat zien, dan vertelt mijn baas me wel wat anders!

  geplaatst op
 • Dit is incorect aangezien AFC Ajax 117.000 fans op Facebook heeft.

  geplaatst op
 • PSV liet overigens weten dat vanaf de start van de nieuwe competitie via het domein psv.hyves.nl de officiële PSV Hyve zal worden beheerd.

  geplaatst op
 • The soccer project is begonnen vanuit social media. Met alle voetballiefhebbers bouwen we aan de voetbalclub van de toekomst. Social media had en heeft voor ons als rol om mensen te organiseren, interactie te hebben en om makkelijk ons gevolg op de hoogte te houden. Wij zouden niet zonder kunnen. Voetbalclubs zouden er goed aan doen meer samen te werken met hun fans. Ze moeten zich meer als open clubs gaan opstellen. Hiervoor is social media een geschikt middel.

  geplaatst op
 • Leuk leuk het stuk van Lewis PR. Wil je de benchmark van de Eredivisie zien? Kijk gerust hier ... http://denisdoeland.com/2011/08/01/in-vergelijking-eredivisie-clubs-seizoen-2011-2012/ Alle clubs worden gemonitored ... Volgers, list-noteringen, tweets, conversatie-volume, sentiment en invloed zijn slechts enkele zaken waar naar gekeken wordt. Er worden meerdere kanalen ‘gemonitored’. Het voetbalseizoen wordt in ieder geval spannend al is het maar vanwege de uitkomst en de wijze waarop clubs en fans Social Media gebruiken. Wordt vervolgd ...

  geplaatst op
 • @dennis: Je vergelijk van vorig seizoen tussen Ajax en Twente zet eea wat meer in perspectief.

  Het onderzoek van van Lewis PR gaat veel te kort door de bocht. Puur gekeken naar kwantiteit, niet naar kwaliteit. De eigenlijke kracht van de sociale media wordt buiten beschouwing gelaten: oftewel hoe actief is de community rondom de brand.

  geplaatst op
 • @Marc Dank voor je opmerking. Ik kijk bij de analyse van de Eredivisie dit seizoen vooral naar de kwaliteit. Een mooi voorbeeld hiervan is de post over DJ's Top DJ's onder de loep waarin een conclusie ook is dat het grootste netwerk net per definitie het kwalitatiefst is ...

  geplaatst op
 • Het viel me altijd al op dat de Nederlandse clubs bedroevend weinig doen op dit terrein. En goed voorbeeld hoe het anders kan is Olympique Marseille. Nou gaat de liefde van zijn fans voor de club in Zuid-Frankrijk een stuk dieper dan voor welke Nederlandse club dan ook, evengoed is het aardig om 'Likes', reacties e.d.van de fans van deze club eens te vergelijken met de populairste Nederlandse club (Ajax) en de enorme verschillen te zien.

  geplaatst op
 • Wellicht ten overvloede: ik had het dus over de inzet van FB

  geplaatst op
 • deze website is ook interessant om wereldwijd te bekijken hoeveel Twitter volgers de clubs hebben
  http://folos.im/

  geplaatst op
 • Leuk idee, slecht uitgevoerd!

  geplaatst op
 • Hallo Gijs,
  Zijn de gegevens van Spaanse clubs ook ergens te vinden? Ik doe mijn afstudeeronderzoek voor Malaga Club de Futbol en ben zeer geinteresseerd in hoe Malaga scoort op het gebied van social media? Het zou geweldig zijn hierover informatie van u te ontvangen!
  Met vriendelijke groeten,
  Simone

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.