Succesvolle Nederlandse Facebook cases
Sinds 2007 biedt Facebook bedrijven de mogelijkheid aan een Fanpage aan te maken op Facebook. Precieze cijfers over hoeveel Nederlandse bedrijfspagina's er zijn kon ik helaas niet vinden, het zijn er zeker meer dan de 55 waarover Socialbakers op dit moment data verzamelt. Facebook heeft een plek verworven in de marketing- en communicatiemix en wordt voor steeds diversere doeleinden ingezet. Veel organisaties kiezen voor de strategie “learning by doing” maar soms wordt er ook gekozen voor een strategische inzet van de Fanpage. Om organisaties een zetje in de goede richting te geven of juist te helpen de focus scherp te stellen heeft KREM de Whitepaper Focus op Facebook uitgebracht.
In de whitepaper staan succesfactoren geformuleerd die een Facebook strategie kunnen maken, aangevuld met onze visie op Facebook. Daarnaast valt er natuurlijk veel te leren van organisaties die reeds hebben bewezen in staat te zijn Facebook succesvol in te zetten. Om deze reden hebben we hen gevraagd hun learnings met ons te delen. KREM is niet betrokken geweest bij de ontwikkeling en uitvoering van de Facebook strategie van hieronder genoemde organisaties.
Een aantal van deze learnings vind je terug in dit artikel. Mocht je meer willen leren van de ervaringen van Fashionchick, Uit met korting, Schoenen.nl en Iamsterdam lees dan verder in onze whitepaper.
Het belang van het formuleren van doelstellingen
Het succes van je inspanningen kan je natuurlijk alleen meten als je duidelijke doelstellingen stelt aan je Facebook Fanpage. Deze doelstellingen kunnen per organisatie nogal verschillen. De doelstellingen kunnen voor de ene organisatie concreet zitten op het genereren van meer sales, maar de Fanpage kan ook een bijdrage leveren aan zachtere doelstellingen zoals het verhogen van engagement.
De doelstelling van Iamsterdam heeft betrekking op citymarketing. Het doel van de pagina’s (ze beschikken over een internationale en een Nederlandse pagina) is onder andere om bezoekers en inwoners van Amsterdam te inspireren en aan te zetten tot (inter)actie.
Webwinkel Schoenen.nl is één van de Facebook toppers van Nederland. In eerste instantie was hun doelstelling ervaring op te doen met de mogelijkheden van Facebook en zo een kennisvoorsprong te behalen op hun concurrenten. Na deze eerste verkennende fase zijn de doelstellingen geconcretiseerd en wilden ze in ieder geval 10.000 fans behalen. Inmiddels hebben ze het drievoudige aantal fans en behoren ze tot de top 25 merken op Facebook, een lijst waar ze graag in willen blijven staan. Ook in de top 25 staat de Fanpage van modeblog Fashionchick. De groei van hun pagina bedraagt elke maand rond de 6000 fans; waarmee 60.000 fans aan het eind van 2011 een realistische doelstelling lijkt.
Meten is weten & massa = niet perse kassa
Naast het formuleren van doelstellingen is het dus verstandig de doelstellingen regelmatig bij te stellen. De mogelijkheden van Facebook lijken onuitputbaar waardoor je als organisatie wordt uitgedaagd nieuwe kansen te grijpen. 30.000 likes/fans zegt nog niks over de mate van interactie op je pagina. Uit onderzoek van Get Satisfaction blijkt dat mensen voornamelijk fan worden van een merk om op de hoogte gehouden te worden van acties en kortingen.
De Facebook page van Uit met korting speelt hier goed op in. Het meest zichtbare resultaat van de inzet van het team zijn de meer dan 60.000 Facebook fans, die een constante dagelijkse stroom verkeer naar de website genereren. Door de inzet van Facebook is beter inzichtelijk geworden wat fans van uitmetkorting.nl (niet) leuk vinden om te ontvangen. Daaruit blijkt ook dat een Facebook fan niet hetzelfde is als een bezoeker op de website. Opmerkelijk detail is dat er veel interactie (likes en reacties) is met de berichten op de Facebook pagina, maar dit heeft nog niet geresulteerd in een significante conversie.
Uit met korting: Door goed te kijken naar het aantal likes en zowel positieve als negatieve reacties op berichten, is een goede balans gevonden in de te plaatsen content.
Ook webwinkel Schoenen.nl ondervindt dat het moeilijk is om een Facebook fan om te zetten tot concrete verkoop.
Schoenen.nl: Uit de statistieken van de affiliate netwerken is redelijk te zien wat voor traffic en omzet eruit komt. Dit is ons tot nu toe redelijk tegen gevallen
De groei van je Facebook Page is goed bij te houden met de statistieken van Facebook zelf.Facebook insights beschikt over uitgebreide statistieken over de interactie op de pagina en erbuiten via de Social Plugins. Ook bij Iamsterdam kijken ze veel naar Facebook Insights en Google analytics om te zien wat doorkomt naar onze portal.
Iamsterdam: We zijn blij dat het een actieve community betreft en proberen altijd aan te zetten tot extra activiteit. Al is dit soms nog wel trial and erroren geen exacte wetenscha
Het gaat niet vanzelf
Voor het bedenken van interessante content en het voeren van de dialoog op de pagina heb je mensen nodig. Bij Iamsterdam is één dedicated community manager per pagina actief en ondersteunen diverse redactieleden bij het bedenken van interessante content. Op die manier wordt de Facebook pagina en het succes hiervan echt een team effort en gaat het leven door alle lagen van de organisatie.
Bij Schoenen.nl bestaat het team uit diverse experts die allemaal een deel van de verantwoordelijkheden voor hun rekening nemen. Het team achter de Schoenen.nl Facebook pagina bestaat uit twee mensen die verantwoordelijk zijn voor de Facebook content & het contact met partners en Facebook marketing via Facebook Advertising. De grootste uitdagingen en leermomenten waren het opzetten van de Facebook Store (waarbij meer kwam kijken dan van te voren verwacht) en ervoor zorgen dat content op de Facebook pagina het waard is om te worden geliked of reacties uitlokt.
Schoenen.nl: Ervaring leert dat met grotere aantallen fans het steeds lastiger blijkt om in de timeline van fans terecht te komen.
De interactie met fans heeft invloed op je Edgerank waarover Peter Minkjan eerder een artikel publiceerde op Marketingfacts.
Bij Uit met korting werkt een team van ongeveer 10 redacteuren die zich bezig houden met content voor de website. Drie medewerkers plaatsen naast hun andere werkzaamheden af en toe berichten op de Facebook pagina. Om de organisatie overzichtelijk te houden is er echter één redacteur eindverantwoordelijke voor Facebook.
In het beheren van een Facebook pagina gaat flink wat tijd zitten. Er moet interessante content worden verzameld, acties worden verzonnen en de vragen van fans moeten beantwoord worden.
Fashionchick: Kortgezegd gaat er dus geen dag voorbij dat we bezig zijn om de Facebook pagina te optimaliseren, we kunnen zo goed inspringen op ontwikkelingen en gebeurtenissen van die dag. We zijn ook van mening dat dit de kwaliteit van onze pagina ten goede komt. Snel schakelen, up-to-date blijven en dit ook inzetten.
Als we kijken naar de community managers van bovengenoemde pagina’s dan zijn deze tussen de 20 en 25 uur per week kwijt aan het managen van de Facebook omgeving. Het is dus niet iets wat je er ‘zomaar naast doet’.
Je krijgt er ook veel voor terug
Bij het beheren en laten groeien van een Facebook Fanpage komt dus heel wat kijken. Maar gelukkig krijg je er ook heel veel voor terug. Zo biedt een Fanpage je een unieke omgeving om naast je website de dialoog aan te gaan met je fans. Je kan hen in hun eigen timeline op de hoogte stellen van bijvoorbeeld nieuwtjes en acties.En als je de juiste snaar weet te raken dan verleid je hen misschien wel tot het verder verspreiden van deze informatie onder hun vrienden.
Het directe lijntje met je fans is voor Schoenen.nl erg nuttige informatie die gebruikt wordt voor het beter targetten van de doelgroep.
Schoenen.nl: Je ziet wat leeft, in ons geval: welke schoenen populair of juist helemaal niet populair zijn. Dit nemen we mee in andere kanalen, bijvoorbeeld bij het versturen van een nieuwsbrief
Op de pagina van Iamsterdam ontvangen ze dagelijks leuke anekdotes over de stad Amsterdam. Vaak aangekleed met foto’s en videos, wat de Facebook page tot een dynamische omgeving maakt met veel user generated content.
Je bestaansrecht op Facebook wordt bepaald door je fans. Zo ervaart ook Fashionchick.
Je fans zijn echt je klankbord. Doe je iets goed, dan hoor je dat meteen, maar andersom ook!
Koester je fans en dan zal je beloond worden. Misschien niet altijd direct met keiharde knaken, maar wel met klanten waarvan de loyaliteit verder gaat dan de checkout op de webshop of wanneer ze weer op het vliegtuig stappen terug naar huis.
Heb jij ook een Facebook Fanpage en wil je jouw learnings ook delen dan nodig ik je uit deze met ons te delen in de comments.
Hoi Denis, bedankt voor je reactie, en dit zorgt ongetwijfeld voor wat clicks naar je eigen site (graag gedaan).
Maar misschien kan je behalve de anlyse ook hieronder wat tips delen. Ik zie dat je hebt geanalyseerd wat de timing is van diverse pagina’s en wat de mate van interactie is op de Heineken pagina. Heb je ook nog tips hoe organisaties jouw analyse kunnen interpreteren. Dus adviezen voor Heineken over hoe ze meer interactie zouden kunnen bereiken of wat pagina’s kunnen leren van hun timing en response rate?
Hallo Anneli, kan het kloppen dat in het whitepaper de case van IAmsterdam mist? Maar misschien kan jij mijn vragen beantwoorden? Op basis waarvan wordt een case succesvol geacht of niet? Ik vond het aantal fans (993) nogal tegenvallen. Ik vind de pagina ook niet heel professioneel ingericht met een aantal ‘lege’ rubrieken, waarbij vooral het ontbreken van evenementen opvalt – best raar voor een page die zich richt op citymarketing? Kortom; ik ben nieuwsgierig naar meer informatie! En hoop eigenlijk dat jij (of een andere lezer) een ander (beter?) voorbeeld kan noemen van een succesvolle fanpage van een gemeente.
Hallo Anneli,
Hele leuke post BTW en natuurlijk dank voor de traffic alhoewel het daar niet om te doen was maar dan werd de reactie te lang.
Lering uit de Heineken-post: de response-rate op posts en vragen van de fans laat zien dat in 90% van de gevallen er niet wordt gereageerd op posts en 62% van de gevallen niet wordt gereageerd op vragen van de fans door Heineken. Een echte Social Media strategie is vooralsnog niet te ontdekken, alsmede de wijze waarop Heineken omgaat met haar fans op Facebook-fanpagina heeft (nog) geen ‘social’ karakter. Dailoog is het devies …
De lering uit de post ‘De Kunst …’ is dat timing van het posten essentieel is voor een optimaal resultaat. Het heeft geen zin om 10.00 uur te posten, als blijkt dat interactie bijvoorbeeld om 22.00 uur het hoogst is …
Groet,
Denis
Mooi artikel Anneli! Vooral goed gelinkt, veel van te leren.
Thanx Kraker!
Zeer uitgebreid artikel, ook ik zal me toch wat meer op Facebook moeten gaan richten. Dit artikel is een leuke aanzet daartoe.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!