10 Tips voor betere marketing vacatures

12 september 2011, 03:39

Vanuit Marketingfacts jobs merken we al jaren hoe belangrijk het is om een goede vacaturetekst te hebben. In sommige gevallen is vooraf al te zien dat een vacature weinig kandidaten gaat opleveren, wat we uiteraard ook aangeven. Als oplossing bieden we al enkele jaren een copy write service, waarbij we de vacaturetekst herschrijven op de punten waar dit nodig is. Uit de klantreacties blijkt meestal dat een goed geschreven vacature tekst het rendement van de vacature sterk verhoogd. Omdat wij zelf graag zo goed mogelijk geschreven vacatures willen, immers is het rendement van Marketingfacts Jobs de reden dat klanten terugkeren, bij deze tien tips voor het werven van een goede (online) marketeer. Hier ligt geen wetenschappelijk model aan ten grondslag, enkel de ervaringen van jaren Marketingfacts Jobs.

10 tips voor betere marketing vacatures

  • Alleen onbekende bedrijven zouden het kunnen overwegen om met een bedrijfsbeschrijving te beginnen. Bekende merken moeten altijd beginnen over de functie.
  • Bedrijfsinformatie zou zelfs het liefst onder de sollicitatielink gezet dienen te worden.
  • Marketeers love bulletpoints, geen lappen tekst dus.
  • Projectmatig werken doen we allemaal, geef concrete projecten aan waar de marketeer aan gaat werken.
  • Spreek jezelf niet tegen in een vacature. Klantgericht en marktgericht kan je niet zijn. Natuurlijk ben je ook klantgericht als je marktgericht opereert en omgekeerd, maar je hebt één primaire focus. Ook bestaat een (junior) marketing manager niet.
  • Het aantal bullets bij ‘wij bieden’ moet gelijk zijn aan dat van ‘wij vragen’ of ‘functie-eisen’.
  • Noem het salaris. Niet vanwege het geld, maar het geeft aan hoe senior een functie echt is.
  • Ben zo concreet mogelijk. Een mobiel en laptop van de zaak? Heb je keuze of een bepaald model?
  • Geef een directe reactiemogelijkheid. Hetzij een e-mail adres of een link naar het formulier. Laat mensen niet op je website nog moeten zoeken.
  • Geef een contact mogelijkheid met een inhoudelijk contactpersoon, je toekomstig manager bijvoorbeeld.

Conclusie

Boven 10 korte tips, soms wat kort door de bocht misschien, maar zaken waarvan wij elke keer opnieuw merken dat het veel effect heeft. Met name het concreet zijn blijkt erg goed te werken. Concrete projecten noemen waar iemand aan gaat werken doet het heel goed. Het salaris noemen is ook iets dat elke keer weer leidt tot meer sollicitaties. De argumenten ‘ik wil niet dat iemand niet voor het geld werkt’ zijn echt totale onzin. Ik heb nog nooit een recruiter bij een bedrijf gehoord die er vrijwillig zat. Je werkt toch (ook) voor het geld? Het is echter wel een indicatie hoe zwaar een functie echt is, dat is vaak namelijk op basis van de tekst alleen heel lastig in te schatten.

De directe reactiemogelijkheid is ook vaak een ‘vergeten’ element. De afgelopen jaren hebben we ongeveer 30% van alle vacatures teruggestuurd met het verzoek een reactiemogelijkheid in te voegen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld eigen wervingssites of Monsterboard hebben wij geen ‘sollicitatieknop’. Dat wordt nog wel eens vergeten. Belangrijk is echter dat de kandidaat niet op je wervingssite opnieuw wil gaan zoeken, een directe link is echt essentieel.

Ik hoop dat de marketeers en recruiters van marketeers deze 10 tips ter harte nemen bij de volgende vacatures op Marketingfacts Jobs. Wij leveren graag de kandidaten die jullie zoeken, maar daar hebben we wel een beetje hulp bij nodig in de vorm van een leuke functie én een goede vacaturetekst.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

5 Reacties

    Dennis P.

    Mooi lijstje, alhoewel het in mijn ogen allemaal inkoppers zijn. Een aanvulling op deze lijst om meer relevante sollicitaties te krijgen; noem een einddatum om te reageren,


    12 september 2011 om 05:40
    chi666

    @Dennis: dank je voor je aanvulling, dat is inderdaad ook een goede, hoewel daar ook nadelen aan zitten. Zeker omdat de meeste bedrijven vervolgens daar zelf helemaal niet goed mee om kunnen gaan. Als je namelijk een einddatum stelt moet je ook snel na die einddatum iets laten horen, maximaal binnen een week, in de optiek van de gemiddelde kandidaat (er zijn er ook die zeggen: dag). Dat gaat bij velen mis.

    Verder ben ik blij dat je het allemaal inkoppers vind, ik neem aan dat jouw organisatie ze er dus in verwerkt. Als ik kijk naar wat er bij ons binnenkomt heb ik in de afgelopen 4 jaar pas één keer een vacature gezien met daarin concrete projecten zonder dat de copy write service is ingezet. Het aantal bulletpoints ‘wij bieden’ en ‘wij vragen’ is in 90% van de vacatures niet in balans. Het salaris wordt nog minder vaak genoemd en bij 1/3 van de ontvangen vacatures ontbreekt elke sollicitatie mogelijkheid.


    12 september 2011 om 05:51
    Annelies Verhelst

    Als je het toch over copywriting hebt, dan misschien even op overbodig spatiegebruik letten (introtekst) ;-). Vacaturetekst (de eerste schrijf je overigens wel goed en de tweede dus niet) en idealiter copywriteservice of copywrite-service als je het echt helemaal correct wilt doen. Of redigeerdienst, ben je ook van het gezeur met Engels af ;-).

    Los van het gemuggezift: goede tips, ik zie maar al te vaak vacatureteksten waar ik niks wijzer van word en me afvraag of ik (of iemand anders) daar op moet solliciteren. Als een tekst zo vaag is dan vermoed ik vaak dat ze zelf geen flauw idee hebben wie ze precies zoeken en dat ze bovendien absurde eisen stellen aan kandidaten. Goed dus dat je het even op een rij zet.


    12 september 2011 om 09:10
    @fmeeuwisz

    Natuurlijk Hopen maar dat veel bedrijven dit lezen


    13 september 2011 om 12:21

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!