Nog steeds worstelen we met de overweldigende hoeveelheid informatie en berichten die dagelijks om onze aandacht vechten. Deze informatie is er nu eenmaal. Er is dan ook geen sprake van ‘information overload’ maar, zoals Clay Shirky al een tijd geleden stelde, van ‘filter failure’. Wij zijn als professionals (en ook als consumenten) niet meer goed in staat om de informatie te filteren die voor ons relevant is. Met andere woorden:
Kunnen we convergeren?
Kunnen we categoriseren/taggen?
Kunnen we relevant van irrelevant onderscheiden?
Kan de informatie contextueel aangeboden worden?
Kunnen we voorkomen dat we informatie krijgen die in de context niet handig of gewenst is?
Dit laatste punt (blokkeren) is natuurlijk een punt waar onder andere lifehackers allerlei tips en tricks voor hebben. Van apps om de internetconnectie tijdelijk af te sluiten tot slimme time management methodieken zoals GTD (Getting Things Done) die ervoor zorgen dat we altijd in de juiste context de juiste dingen doen, op een zo efficiënt mogelijk manier.
Maar: Kunnen we op ook het verkeer op onze social media accounts ‘filteren’ of ‘blokkeren’?
Nog een stapje concreter kan je kijken naar systemen en specifieke informatiestromen zoals e-mail, Twitter en Facebook berichten. Voor e-mail kennen we al langer een functie die ervoor zorgt dat we minder berichten krijgen die in de de context van afwezigheid niet handig zijn: de out-of-office reply. Soms zelfs gekoppeld aan agendasystemen zodat de verzender direct op de hoogte wordt gesteld van de mate waarin de ontvanger in de gelegenheid is zijn/haar e-mail te beantwoorden. Noem het workflow, noem het verwachtingsmanagement, noem het slimmerwerken. Zo ken ik iemand die een standaard reply stuurt naar alle afzenders waarin staat dat hij elke dag tussen 16:00 en 16:30 zijn e-mail leest en behandelt. Dat je dus niet voor die tijd antwoord hoeft te verwachten. En dat als het dringend is, je hem beter via Whatsapp een bericht kan sturen.
Voor onze social media omgevingen bestond er echter nog niet een vergelijkbaar systeem. Tot nu.
Enter: Twinout
Twitter in-out functionaliteit. In de basis is Twinout een scheduler die op gezette tijden je avatar kan veranderen. Ik ben vanaf een redelijk vroeg stadium samen met mede-SMC030 oprichter Mark de Bruin (@mdebruin) bij de ontwikkeling betrokken geweest en we hebben nagedacht over toepassingsgebieden. Naast de voor de hand liggende ‘fun’ factor - bijvoorbeeld in het weekend een andere avater te hebben dan doordeweeks - zijn er ook meer zakelijke toepassingen mogelijk. Je zou Twinout kunnen zien als een Twitter out-of-office message. Althans, zo gebruik ik het systeem momenteel. Als ik op een bepaalde dag een langere (>3 uur durende) afspraak heb dan stel ik het systeem in om mijn ‘out’ avatar te laten zijn. Op deze manier weten mijn followers ook dat ze niet binnen de gebruikelijke periode (varierend van 1 minuut to 2 uur) antwoord krijgen. Als ze naar mijn profielfoto kijken natuurlijk.
Beta
Het systeem is afgelopen week gelanceerd binnen een besloten groep beta gebruikers, de leden van de Social Media Club Utrecht (SMC030). Twinout mede-eigenaar Peter Knol (@mpknol) is een enthousiaste en trouwe SMC030’er en vond het leuk en gepast om de launch exclusief voor ‘zijn’ SMC te bewaren. De SMC030’ers gaan de komende tijd met het systeem aan de slag, geven feedback, verzinnen nieuwe toepassingsgebieden en kunnen op een bepaald moment ook zelf mensen uitnodigen (nu nog niet) om beta gebruiker te worden. De eerste reacties zijn lovend en enthousiast.
Toepassingen?
Ik ben benieuwd naar jullie mening: zouden jullie zo’n systeem gebruiken? Is er ruimte voor een “social media out-of-office message” of is dat een soort van contradictio in terminis? Wat voor uitbreidingen zien jullie hierop ontstaan? Een volgende stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat ook de Bio op schedule veranderd kan worden. Dat je bijvoorbeeld 2 versies hebt waarbij de bio van versie 1 begint met: “Availability: IN” en versie 2: “Availability: OUT” of iets dergelijks.
EXTRA: De eerste 5 personen die via de comments een creatieve toepassingsmogelijkheid beschrijven krijgen van mij een special voor de blogpost beschikbaar gestelde invite voor het systeem. Primeur, niemand heeft verder nog invites! Slechts 5 beschikbaar.