Spotify opent API voor app ontwikkelaars

Spotify opent API voor app ontwikkelaars

De Wall Street Journal meldt vanochtend dat Spotify haar API beschikbaar maakt voor ontwikkelaars. Daarmee kunnen zij applicaties bouwen rondom Spotify. Ook maakt de Zweedse muziekdienst bekend dat hetzelf een aantal gratis applicaties uitbrengt. Om de applicaties te etaleren opent Spotify een eigen App Store waar gebruikers door de beschikbare applicaties kunnen bladeren.

Ontwikkelaars kunnen zo applicaties bouwen die gegevens van Spotify uitlezen. Zo kan er op basis van de muziek die er geluisterd wordt bijvoorbeeld reviews worden getoond. Ook valt te denken aan apps die allerlei informatie over de artiest laten zien.

Net als Apple zal Spotify zelf alle ingezonden apps controleren voordat ze beschikbaar komen in de app store. De apps zijn zowel voor betalende als niet-betalende gratis te downloaden. Voorlopig zullen de apps alleen beschikbaar komen voor desktop en laptops, niet voor smartphones.

Eigen applicaties
Volgens ingewijden zal Spotify bij de bekendmaking direct twee applicaties lanceren. Eén applicatie zal lyrics tonen van het nummer dat op dat moment wordt afgespeeld. De andere applicatie zal van de bewuste artiest de concerten in de regio tonen.

10 miljoen gebruikers; 2,5 betaald
Spotify heeft inmiddels 10 miljoen actieve gebruikers in 12 landen. Het aantal betalende leden is het afgelopen jaar flink gegroeid. In maart had Spotify nog 1 miljoen betalende leden, enkele weken geleden maakte de muziekdienst bekend dat dit toegenomen was tot 2,5 miljoen betalende leden.

In mei kondigde Spotify aan samen te gaan werken met Facebook. Gebruikers kunnen muziek delen en zien welke muziek hun vrienden luisteren. In Juli opende Spotify haar deuren in Amerika.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Interessante ontwikkeling! Maar geen nieuws over een Spotify iPad app blijkbaar?

  geplaatst op
 • Nee, nog steeds niks over bekend gemaakt...

  geplaatst op
 • Gaaf! Kunnen we als app ontwikkelaar eindelijk spotify integreren =).

  geplaatst op
 • @marcoderksen: Die iPad app maken de externe ontwikkelaars vast wel met de API ;) Net als bij bol.com hoeven ze hen dan zelf niet te maken.

  geplaatst op
 • Ik zou voornamelijk apps willen zien dat de data die ik aggregeer door Spotify te gebruiken opnieuw gebruikt voor iets anders. Maar dan ook in combinatie met andere diensten.
  Bijvoorbeeld concerten in de buurt op basis van mijn luistergedrag, Integratie in DJ apps. Maar dat zal allemaal wel een kwestie van tijd zijn (hoop ik).

  geplaatst op
 • Het kan inderdaad niet lang meer duren voordat elke app ontwikkelaar met Spotify een vette toepassing kan maken voor de smartphone. Ik heb al een goed idee voor een spotify toepassing voor een app. Ik zou zeggen laat maar komen!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.