Social media cijfers februari 2012: Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Hyves en meer

Social media cijfers februari 2012: Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Hyves en meer
, Innovatie
@mdebruin

In de aanloop naar de bijeenkomst van Social Media Club Utrecht over de laatste ontwikkelingen van Facebook, Twitter en Google+ heb ik wat cijfers verzameld over meest gebruikte sociale netwerken. Ik ben het internet afgestruind voor de laatste onderzoeken en statistieken van Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn en Hyves. Mocht je betere of recentere cijfers hebben, laat van je horen in de comments.

Facebook

Op Infographic Labs kwam ik dankzij Gert Jan Bos een mooie infographic tegen met de laatste wereldwijde statistieken. Momenteel uploaden we met z’n allen 250 miljoen foto’s per dag. Er loggen maandelijks 845 miljoen gebruikers in.


Facebook 2012

Facebook 2012: The Latest on Everybody’s Favorite Social Network by Infographiclabs

Met SocialBakers.com heb ik er een Nederlands plaatje van proberen te maken (tussenstand 20 februari 2012). Facebook heeft net geen 6 miljoen gebruikers in Nederland: 5.972.360. Heineken is met 5.643.129 gebruikers verbonden en daarmee het grootste Nederlandse merk op Facebook. In de laatste 6 maanden kwamen er 1212840 gebruikers bij. De grootste groep gebruikers zit in de leeftijdscategorie 25 - 34 met in totaal 1 433 366 gebruikers, gevolgd door de gebruikers in de leeftijdscategorie 18 – 24 jaar.

Google+

Lezers van Dutchcowboys kwamen de interessante posting van Arvid Bux al tegen met daarin de laatste (wereldwijde) Google+ cijfers. 19 januari 2012 werd de grens van 90 miljoen gebruikers behaald en voor het einde van 2012 hebben ze zich tot doel gesteld 400 miljoen gebruikers te bereiken. Momenteel is 20% van de gebruikers student. De complete infographic en bronvermelding vind je hier.

LinkedIn

In het perscentrum van LinkedIn lees ik dat dit netwerk wereldwijd door de grens van 150 miljoen gebruikers in gegaan in februari 2012. Volgens SocialBakers zijn er in Nederland nu 3.135.000 gebruikers. In december gingen we door de 3 miljoen grens, slechts een week later dan het veel grotere Frankrijk.  Volgens een recent onderzoek van Comscore had LinkedIn.com in de maand januari 2012 een bereik van 3,6 miljoen in Nederland. De meest recente presentatie die van LinkledIn voorbij heb zien komen is er eentje van januari 2012.

Op YouTube vond ik deze interessante video over LinkedIn van 23 januari 2012:

Twitter

De beste bron voor twitercijfers blijft toch wel Twittermania. Afgelopen week publiceerde ze de laatste comscore cijfers. Twittermania meldt: “Het bereik van Twitter kruipt steeds dichter in de richting van Hyves, de voormalige nummer 1 van de social media in Nederland. In de maand januari telde comScore ruim 4,2 miljoen unieke Nederlandse bezoekers op Twitter.com, een stijging van bijna 8% ten opzichte van december. Twitter heeft daarmee een bereik van iets meer dan 35% van alle (iets meer dan 12 miljoen) internetters in Nederland”. Twee weken geleden meldde deze site al op basis van onderzoek van Semiocast dat 33% van de 5,2 miljoen geregistreerde accounts in Nederland tussen 1 september en 30 november 2011 tenminste één openbare tweet heeft verstuurd. Dat betekent dus dat ruim 1,7 miljoen Nederlandse accounts in die periode van 3 maanden iets hebben getwitterd.

Hyves

Volgens het eerder genoemde onderzoek van Comscore kwam die site in januari 2012 uit op 5,9 miljoen unieke bezoekers. Maar Hyves verlies wel rap terrein. In december had Hyves nog bijna 6,1 miljoen unieke bezoekers en in september was dat volgens comScore nog ruim 7 miljoen. De pagina van Hyves zelf met cijfers meldt nog veelal cijfers van november 2011. In de reacties op een artikel over Hyves vs Facebook reageerde Rebecca Rijnders van Hyves met de laatste cijfers: dagelijks loggen 1,8 miljoen Nederlanders in op Hyves, en 4 miljoen per maand, dus dat komt eigenlijk precies overeen met wat de panels meten.

Andere cijfers

Heb jij betere of recentere cijfers? Laat van je horen in de comments!

 

 

 

Naschrift 24 februari 2012: nieuwe Facebook cijfers

Zoals een aantal van jullie terecht opmerkten, zijn de cijfers die ik noemde van Facebook alweer achterhaalt. Na publicatie heeft Social Bakers de cijfers bijgesteld. Er zijn nu 5.972.000 Nederlanders met een Facebook profiel. Check voor de laatste cijfers Social Bakers.


DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Per Twitter kreeg ik de vraag of ik ook geen cijfers van Pinterest en/of Path kon noemen.

  Pinterest: 11 miljoen bezoekers op de site in januari volgens WSJ terwijl andere bronnen het al over 12 miljoen bezoekers in de USA hebben en 200.000 in de UK.

  Op AllThingsD lees ik dat Path nu 2 miljoen gebruikers heeft die per dag 15 miljoen berichten posten.

  Nederlandse cijfers van deze netwerken vind ik niet. Iemand van jullie?

  geplaatst op
 • Leuk, mooi artikel. Geeft helder beeld van wat de trends zijn. Hyves neemt af in gebruikers, interessant gegeven voor marketeers en communicatie-mensen ;).

  geplaatst op
 • Mijn gevoel zegt dat Hyves instroom van jongeren heeft die net met social media beginnen en uitstroom naar Facebook van 18+, als ze het karakter van Hyves ontgroeid zijn. Zijn hier cijfers van bekend? Het lijkt mij namelijk dat ze de slag missen bij 18+, maar dat er kansen liggen als voorportaal voor Facebook.

  geplaatst op
 • Hi Mark,

  Leuk stuk en lijstjes doen het altijd goed. Even mbt je zinsdeel: "Heineken is met 5.643.129 gebruikers verbonden en daarmee het grootste Nederlandse merk op Facebook."

  Voor een uitgebreider overzicht van Nederlandse merken op Facebook kun je ook kijken op:
  http://www.facebookmonitor.nl/

  We monitoren daarop dagelijks veel Nederlandse pagina's. Socialbakers is ook voornamelijk wereldwijd ingesteld. Maar voor de rest thanks voor het delen van de info!

  Gr. Marvin

  geplaatst op
 • Bedankt voor de reacties!

  De cijfers van Facebook werden de dag na publicatie aangepast op Social Bakers. Er staat nu: "Our social networking statistics show that Facebook penetration in Netherlands is 40.36% compared to the country's population and 45.54% in relation to number of Internet users. The total number of FB users in Netherlands is reaching 6773300 and grew by more than 1903540 in the last 6 months."

  @Pieter; wellicht kun je dat uit STIR halen (http://www.stir.nl) door meerdere maanden met elkaar te gaan vergelijken. En anders een vraag stellen aan Rebecca Rijnders van Hyves via Twitter (@rebeccar). Wellicht dat zij een antwoord kan geven.

  @Marvin: Dank voor de link. Op social bakers vind je wel een pagina met NL cijfers (http://www.socialbakers.com/facebook-statistics/netherlands). Daar zie ik andere getallen en koplopers als op jouw site. Heb je daar een verklaring voor?

  geplaatst op
 • Heel relaxed, thanks!

  geplaatst op
 • @Mark

  Socialbakers gebruikt andere criteria voor de Nederlandse lijst. Wij kiezen voor Nederlandse bedrijven en pagina's die in het Nederlands zijn opgezet.

  Socialbakers kiest voor bedrijven met een Nederlandse herkomst. Zo zie je bijvoorbeeld Dove redelijk hoog staan. Dove is onderdeel van Unilever, dus een Nederlandse herkomst. Alleen de pagina is internationaal met 5.7 miljoen fans. Dat betekent wel een hele hoge penetratie in Nederland ;). Datzelfde geldt voor Heineken.

  Maar bekijk de andere pagina's zoals Chocomel en FC Twente maar. Die zijn qua aantallen helemaal gelijk.

  Dat is mijn verklaring!

  geplaatst op
 • Fijne post!

  Iemand een idee waar dit soort statistieken voor Duitsland te vinden zijn?

  Alvast bedankt!

  geplaatst op
 • Ha Mark,

  Leuk overzicht van data! Nederlandse cijfers van Pinterest (tot en met december) noem ik in dit artikel: http://www.powerpr.nl/2012/02/like-tweetpin. Ondertussen heeft Comscore de cijfers voor januari al weer vrijgegeven. Daaruit blijkt dat het bereik in NL gestegen is naar 36000 unieke bezoekers.

  gr Enno

  geplaatst op
 • Handig overzicht met cijfers over verschillende Social Media kanalen!

  Op het moment ben ik op zoek naar demografische gegevens van Nederlanders op Twitter.

  Iemand een idee waar ik die kan vinden?

  @Anne, misschien kan je kijken op http://www.google.com/adplanner

  geplaatst op
 • Hi Mark, nuttig, dank! Ik mis YouTube in dit lijstje. Toch een van de grootsten! Laatste cijfer dat ik heb stamt uit nov 11: 8,9 miljoen unieke bezoekers per maand in NL. Heb jij misschien nieuwere cijfers?

  geplaatst op
 • Hi Mark,

  Interessante post, dit helpt om beter inzicht in de markt te krijgen.

  Wellicht is de scope wat te beperkt voor je, maar ik publiceer (twee)wekelijks op mijn eigen blog (zie URL) cijfers over sociale media gebruik van verschillende industrieen in Nederland. Daarbij hanteer ik de insteek van klantenservice en webcare.

  Ik blijf iig deze discussie volgen!

  m.vr.gr.

  Peter Alderliesten

  geplaatst op
 • Hier kunnen jullie cijfers over Pinterest in Nederland vinden
  http://www.marketingmonday.nl/pinterest-hype-moet-ik-er-iets-mee/#.T4gUKF1DPHE.twitter
  Maandelijks wordt Pinterest door 150.000 Nederlandse bezoekers bezocht. In december 2011 had Pinterest nog maar 19.000 Nederlandse bezoekers.

  geplaatst op
 • leuk! Bedankt voor zo interessante informatie rond social media in Nederlands! :-) #useful

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.