22 oktober a.s.: Deel Je Blog Dag

Zullen we hem uitroepen?

22 oktober a.s.: Deel Je Blog Dag

Sommige dingen moet je niet voor jezelf houden. Mooie muziek, lekker eten, een goede grap, een flinke wandeling: het wordt pas echt iets als je het deelt met anderen. Voor bloggen geldt precies hetzelfde. Veel bedrijfsblogs opereren nog vaak vanaf een eilandje. Het succes van collaboratieve blog (zoals, ik noem er maar een, Marketingfacts) laat zien dat je samen veel meer kunt bereiken. Je blog open gooien voor anderen kan natuurlijk best spannend zijn, maar er zijn verschillende goede redenen om het wél te doen.

1. Gedeelde kennis = nog veel meer kennis

Kennis uitdragen is voor veel mensen een aanleiding om te beginnen met bloggen. Wat je pas merkt als je eraan begint, is dat het terugkrijgen van kennis en inzicht eigenlijk nog veel waardevoller is. Je hebt echt nog wel iets te leren van andere bloggers en van comments op je blog, en dat maakt het eigenlijk pas leuk.

2. Gedeelde smart = halve smart

Een veelgehoorde klacht over bloggen is dat het lastig is om regelmatig iets nieuws online te zetten. Doe je het samen met anderen, dan ben je minder vaak aan de beurt. Simpel!
Zoals al vaker gezegd, is bloggen een kwestie van lange adem. Het duurt even voordat je een publiek hebt opgebouwd. In het begin kun je je nogal eens eenzaam voelen, terwijl je bezig bent om je blog te vullen en mensen naar je blog te krijgen. Net zoals die ene danser op Sasquatch festival. Het werd pas leuk toen er anderen gingen meedoen.

3. Gedeeld netwerk = meer traffic

Hoef ik niet uit te leggen, hè? De traffic naar een blog wordt voor een deel bepaald door terugkerende lezers, maar verwijzingen op social media zijn vaak nog belangrijker. Voilà. Bovendien kan het je blog ook interessanter maken voor lezers als artikelen van verschillende schrijvers afkomstig zijn.

Uitwerking

Tot zover de redenen om een blog te delen. De uitwerking is misschien wat ingewikkelder. Je aansluiten bij een al bestaande multi-author blog (zoals Marketingfacts) is natuurlijk altijd een optie, en een verstandige ook. Je maakt zo gebruik van een al bestaand platform dat al een eigen community van terugkerende lezers heeft opgebouwd.

Maar daarover wilde ik het niet hebben vandaag: ik wil een pleidooi houden voor gedeelde bedrijfsblogs. Dus: durf je bedrijfsblog open te stellen voor klanten, partners en misschien zelfs wel (gedeeltelijke) concurrenten.

Oei, dat is eng. Snap ik ook wel. Andere mensen gaan misschien dingen schrijven waar jij het niet helemaal mee eens bent. En zo houd je natuurlijk nooit de controle over je boodschap. Toch - en eigenlijk juist dáárom - wil ik een lans breken voor meer collaborative blogs, community blogs of hoe je het ook wilt noemen. Een blog namens een koekjesfabrikant is aardig, maar een gezamenlijk blog over alle koekjes van Nederland is natuurlijk veel beter. En relevanter. Of je daarmee niet je concurrent in het zadel helpt? Natuurlijk. Maar ook jezelf: door de koekjestaart groter te maken.

Misschien moeten we een Deel Je Blog Dag uitroepen, op maandag 22 oktober.

Wat gaan we doen?

Stel je blog voor één dag open. Nodig je concurrent uit om iets aan te leveren voor je blog - of een organisatie waar je mee samenwerkt, of gewoon iemand wiens mening je erg respecteert. Vraag hem of haar om iets te schrijven, en return the favor

Begin wel op tijd, want het kan even duren voordat je iemand overtuigd hebt en dat hij ook nog iets aanlevert.

Wie doet mee? Discussieer mee op Twitter: #deeljeblogdag.


Geplaatst in

DelenEr zijn 41 reacties op dit artikel

 • op Twitter al een beetje over gebabbeld, maar ik zou het ergens centraal brengen, lijstje maken met blogs/bloggers die mee willen doen, en dan randomizen wie waar gaat schrijven ofzo.

  geplaatst op
 • Goed plan, Richard! Met het risico dat ik het druk krijg (dat moet dan maar voor het goede doel): stuur maar door naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)!

  geplaatst op
 • Hoi, heel erg leuk om aan mee te doen. Bij Fabz zijn we inmiddels bezig om blog berichten te gaan delen met onder meer de webshop van LaDeva en andere webshop's (waar Fabz ook te koop is) schrijven ook over 'ons' merk en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Hoe dan ook, waar wil je #deeljeblog verzamelen ...?

  geplaatst op
 • Selectie lijkt me wel een belangrijk ding eigenlijk, mss moet je ook een korte bio e.d. toe laten voegen om te voorkomen dat er mensen alleen meedoen voor (pure) shameless self promotion.

  Nog drukker dus. Maar ja, je begon er zelf over haha.

  geplaatst op
 • Ik ben juist op zoek naar bloggers die zouden willen schrijven voor mijn blog. Bloggers vinden die met regelmaat artikelen aanleveren is bijna net zo moeilijk. En inderdaad het is bijna een full time job om bezoekers naar je site te trekken. http://www.JouwStylist.nl

  geplaatst op
 • Goede bloggers vinden die met regelmaat een artikel aanleveren is ook niet echt makkelijk. Ik ben al een tijd op zoek. En bezoekers naar je website trekken is bijna een full time job.

  geplaatst op
 • Voor de helderheid: we gaan er dus geen datingshow van maken ;).

  Als je mee wilt doen, dan kun je dat doen als je zelf een blog beheert. Je nodigt dan iemand uit om op jouw blog te schrijven.

  Uiteraard mag je ook als blogger vragen of je ergens terecht kan, maar dat wordt lastiger.

  geplaatst op
 • Leuk idee! Ja ik doe graag mee! Ik ga op zoek naar een blogger waarmee ik kan delen...

  geplaatst op
 • Steven van Belleghem en ik doen mee. Leuk idee!

  geplaatst op
 • Roos en Steven, jullie zijn helden!
  @Angelique: laat je weten hoe, wie wat en waar?

  geplaatst op
 • Wat leuk Freek, ik doe mee! Wel effe uitvogelen hoe ik mijn blog voor iedereen toegankelijk krijg...

  geplaatst op
 • Hoeft toch niet joh :)! Je vraagt gewoon aan iemand om een artikel aan te leveren en je plaatst het zelf uit zijn/haar naam, fotootje erbij, klaar!

  geplaatst op
 • Leuk & goed idee Freek :).

  Ik ben altijd voorstander van kennis delen, ik doe het min of meer al met interviews die ik houd http://www.slagtermedia.nl/category/interviews/.

  Ik doe daarom graag mee, zeker omdat het een leuk experiment is. Wil je dat ik je ook nog een persoonlijk bericht per mail toestuur?

  geplaatst op
 • Goed idee.

  Ik bied mij aan om een blog te schrijven voor wie dat wil. Eén voorwaarde: er zit een boetebeding van 1.000 euro op, voor het geval het niet geplaatst wordt.

  geplaatst op
 • @Christian: Mooi! Ik ben wel benieuwd wie je laat gastbloggen: kun je per mail laten weten (.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)) of Twitter: @freek_janssen

  geplaatst op
 • Aardig initiatief, Freek, maar om dat nou uitgerekend op Blog Action Day te lanceren en daar dan totaal niet naar te refereren, da's toch curieus.
  Zie: http://www.jeroenmirck.nl/2012/10/oops-blog-action-day/

  geplaatst op
 • @jeroenmirck
  Stel jij nou serieus de vraag of dat wel bestaat, activisme via blogs? Waar heb je de laatste jaren gezeten? Onder een steen? Doet mij denken aan je opmerking dat bloggen dood was. Koop eens een nieuwe bril. Of zo. Of kijk eens rond op internet. Lees het nieuws.

  geplaatst op
 • @Robert: Ik heb nooit gezegd dat bloggen dood is. Ook zeg ik niet dat activisme via blogs niet bestaat, maar vraag ik me af waarom Nederland niet echt warm loopt voor Blog Action Day. Verkeerd citeren is lekker makkelijk. Maar goed, zo bevestig je weer je imago van botte hork. Heel stoer.

  geplaatst op
 • @Jeroen: Eerlijk? Ik heb nog nooit van Blog Action Day gehoord, dus dat is louter toeval. En jij was hem ook vergeten, zie ik ;).

  geplaatst op
 • @Jeroen: Maarre, de belangrijkste vraag is: doe je mee?

  geplaatst op
 • @Freek
  Natuurlijk doet Jeroen mee. Die geeft mij met liefde een plekje op zijn site.

  geplaatst op
 • Wij van DTC Media - Online Precisie Marketing melden ons ook aan voor dit leuke initiatief!

  DTC Media is een fullservice media bureau volledig gericht op de Automotive en heeft diverse disciplines in huis! Interesse? Stuur me een berichtje!

  geplaatst op
 • Mooi! Je kunt ook gericht iemand uitnodigen - een concurrent is dan natuurlijk wel mooi, maar kan ook een partnerorganisatie zijn...

  geplaatst op
 • @Sander
  Waar kan ik een berichtje naartoe sturen?

  geplaatst op
 • Om het toch maar gemakkelijker te maken: hieronder een overzichtje met blogs die nog een gastblogger zoeken. Waarschijnlijk niet volledig... Twitter accounts staan tussen de haakjes, handig voor het leggen van contact!

  - Angel Coaching (leert creatieven om geld te verdienen met dat wat ze het liefste doen): http://www.angelcoaching.nl/blog/ (@
  - Van Copy tot Content (blog van Dimitri Lambermont): http://www.vancopytotcontent.nl/ (@CopyDimitri)
  - Praktisch Kwaliteitsmanagement: http://praktischkwaliteitsmanagement.blogspot.nl/ (@Leanquality)
  - Blog van PauwR over internetmarketing: http://www.pauwr.nl/blog/ (@PauwR)
  - Blog van Fabz Shoes: http://fabzshop.blogspot.nl/ (@FabzShop)
  - Marketingbureau DTC Media: http://www.dtcmedia.nl/media-blog/ (@DTCmedia)
  - Voetvisie (van pedicure Linda Kwakernaat): http://www.voetvisie.eu/ (@LindaKwakernaat)
  - Communicatiebureau Kiss2: http://kiss2.nl/ (@SPlaisier)

  geplaatst op
 • Ik doe ook mee! Wie wil er gastbloggen op http://www.versereclame.nl?
  Het lijkt me leuk om weer eens een andere visie op inhakers te horen dan mijn eigen... ;)
  Het zou helemaal leuk zijn als het meerdere bloggers zijn.

  geplaatst op
 • @Freek
  Dank voor de opsomming, dan kan ik wat mensen benaderen.

  @allen
  Als docent webloggen heb ik een hele lading kwalitatief uitstekende blogs van mijn studenten in de aanbieding. Gaat over online marketing en internet.

  Dan dienen we nog een hoger doel ook. De studenten zien zich aangemoedigd in hun werk, het doel van Freek wordt bereikt en iedereen is blij.

  Wie wil?

  geplaatst op
 • Mooi, Robert! Ik ben benieuwd!

  geplaatst op
 • @Freek
  Ik ook. Heb in elk geval de mensen die in je lijst staan allemaal persoonlijk benaderd. Het is nu wachten op de redactie. Lijkt mij in elk geval aardig voor die studenten.

  geplaatst op
 • @JeroenMirck
  Ik vraag mij werkelijk waar af waarom jij mij moet neerzetten als botte hork, terwijl ik je een doodnormale vraag stel. Heb je daar een reden voor?

  geplaatst op
 • Het is gelukt! De drie bloggers doen met me (@A_Kalverda) mee! Online op 22/10 #DeelJeBlogDag @AangenaamAnders @IngeborgDijkstr @Balanceyourwork

  geplaatst op
 • He bloggers! Als gezegd doe ik graag mee. Kan ik jullie via deze weg alvast uitnodigen?
  Ik ben niet een zeer frequent blogger, maar die regelmaat moet er wel in gaan komen. Mijn blogs staan op mijn website tjannehartman.nl
  Een mooie co-creatie lijkt me gaaf, ik zit de 22ste klaar en in de aanslag!

  geplaatst op
 • @tjanne
  Die uitnodiging neem ik van harte aan. Ik stuur je morgen meteen een blog van mijn studenten. Leuk!

  geplaatst op
 • Voor de <a >PauwR Blog</a> zal Miriam Swaans van http://www.DressesOnly.nl een gastblog verzorgen.

  geplaatst op
 • @Pieter
  En heb je mijn voorstel nog bekeken?

  geplaatst op
 • Ik gebruik deze #deeljeblogdag als een mooie gelegenheid om mijn url met iedereen te delen:) Kom maar op met die bezoekers!

  Gewoon wat een studentje 's avonds eet

  Of zijn er hier koks in the building die wel een simpel receptje willen uitwisselen?

  @lterveld

  geplaatst op
 • Wij zijn wel geinteresseerd om te bloggen en om uit te wisselen. Wij hebben een blog op de site van Get Events. Reacties kunnen worden gestuurd naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

  geplaatst op
 • Zo, ik ben er zelf ook maar meteen over gaan bloggen. Een blog met plagiaat!
  http://www.tjannehartman.nl/bloggen

  geplaatst op
 • Leuk initiatief, ik doe mee!

  Wie heeft er een interessante blog voor benlinders.com?

  geplaatst op
 • Deel je blog dag - Lijkt me heerlijk! Kom maar op!

  http://caroliengeurtsen.nl/deel-je-blog-dag-lijkt-me-heerlijk/

  #deeljeblogdag #blogpraat #iederedagbloggen

  geplaatst op
 • Hierbij mijn blog https://www.ietsdoenofferte.nl/blog-overzicht

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.