3 situaties waarin video medewerkers in beweging zet

25 maart 2016, 12:00

Intern beginnen is extern winnen

Customer engagement: er zijn al duizenden blogs, artikelen en boeken over geschreven. Natuurlijk is het binden en betrekken van je klanten van grote waarde bij het creëren van een duurzame relatie. Waar video anno 2016 een grote rol speelt binnen branding- en marketingcampagnes voor het winnen van nieuwe klanten, wordt video voor intern gebruik nog onvoldoende benut. Hoewel klanten vaak gezien worden als de onbetwiste ambassadeurs van je merk, is de invloed van personeel groter dan menig marketeer denkt. Employee engagement is minstens net zo belangrijk.

De spreuk ‘intern beginnen is extern winnen’, is niet voor niets een veel gehoord credo. Video kan hierin een belangrijke rol spelen. In dit artikel schets ik daarom drie situaties waarin video de aanjager is voor binding met medewerkers.

1. Fusies of overnames

Video kan de angst of onzekerheid onder werknemers voor een overname of fusie verkleinen door ze te betrekken in zo’n proces. Overnames of fusies zijn precaire situaties die alleen kunnen slagen als alle lagen van de organisatie begrijpen waar het over gaat en meegaan in de transitie.

Visuele beelden blijven beter hangen en geven meer gevoel weer dan tekstuele communicatie. Het is hierbij wel cruciaal om de mening van de werkvloer te portretteren en daarmee begrip te tonen. Laat zien dat je de positie van de werkvloer begrijpt en zorg ervoor dat je bedenkingen en nadelen een podium biedt. Zo kan je medewerkers aan de fusie verbinden. Maak dus portretten van alle lagen in het bedrijf. Hierdoor is iedereen, van directielid tot administratief medewerker in staat mee te leven met de organisatie en de beslissing.

Het grootste verschil tussen dit uit te leggen in een nieuwsbrief of in een video is de hoeveelheid emotie die bij video komt kijken. Emotie die medewerkers kan binden en in beweging kan zetten.

In 2009 is het zover. De ING Bank en de Postbank bundelen hun krachten en gaan samen verder onder één sterk merk. Destijds een enorme stap. ING wordt de nieuwe merknaam en al het blauw van de Postbank zal oranje worden. Organisatorisch betekent de fusie van ING en Postbank een enorme transitie, maar met name voor de medewerkers is het samen verder gaan een bijzonder emotioneel proces.

2. Een nieuwe of gewijzigde hiërarchie

Hiërarchie is iets van alle tijden en onvermijdelijk binnen grote organisaties. Jongere generaties zijn echter steeds minder gediend van grote kloven tussen management en uitvoerend personeel. Aan organisaties de taak om deze kloof te verkleinen. Video kan ingezet worden om de ‘zij versus wij’-mentaliteit onder medewerkers richting de directie te verkleinen en meer wederzijds begrip te creëren.

Medewerkers die vaker in aanraking komen met directie, in het echt of via video, hebben vaak meer begrip voor ingrijpende veranderingen. Zorg ervoor dat je als directielid regelmatig op beeld je gezicht laat zien en leg persoonlijk zaken uit. Niet alleen op video natuurlijk, fysiek contact is ook belangrijk.

Uit ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland – Editie 2015’ blijkt dat een directie die betrokken is bij wat er leeft in de organisatie en op de werkvloer van grote invloed is op de bevlogenheid en betrokkenheid van medewerkers.

Bron: Het verborgen potentieel van werkend Nederland – Editie 2015

3. Complexe informatie

Medewerkers van organisaties zijn de meest invloedrijke merkambassadeurs en die wil je te vriend houden. Zij dienen betrokken te blijven bij de huidige gang van zaken binnen de organisatie en voldoende voorzien te worden van de laatste informatie. Bedrijfsinformatie, in bijvoorbeeld jaarverslagen, kan echter te complex zijn voor uitvoerend personeel. Toch is het voor veel organisaties belangrijk om deze te delen.

Via een video kun je medewerkers op een toegankelijke, duidelijke en beeldende manier op de hoogte brengen van de visie en plannen van het merk. Complexe materie wordt verhalend vertaald naar iconen, tekst en bewegend beeld. Hierdoor zijn alle lagen van het personeel in staat te begrijpen welke boodschap overgedragen wordt.

Douane Nederland lanceerde een aantal jaar geleden CASSANDRA. CASSANDRA verbetert de beveiliging in logistieke ketens door meer transparantie. Het strategische doel van CASSANDRA is om door ketentransparantie de efficiëntie en effectiviteit van zowel grenscontroles als de logistieke operatie te verbeteren. Complexe informatie die begrijpelijk gemaakt moet worden voor leken die er dagelijks mee te maken hebben.

Nog te vaak sturen bedrijven ellenlange nieuwsbrieven, terwijl video zich vaak beter leent om de boodschap over te brengen. Je kunt kijkers blijven boeien én verrassen door korte clips te maken en veel laten zien of juist snel tot de essentie komen.

Video is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de marketingmix bij bedrijven. De opkomst van online videoplatformen, social media, snel mobiel internet en onbeperkte databundels hebben ervoor gezorgd dat videoconsumptie enorm groeit. Dit biedt echt niet alleen kansen voor externe marketingcommunicatie, maar ook zeker voor intern gebruik. Toch blijven veel van deze kansen onbenut. Zonde, want video zet niet alleen klanten, maar ook medewerkers in beweging. En dat is minstens net zo belangrijk.

Bram Verlaan
Eigenaar en Creatief Directeur bij Zcene MovingMediaCompany

Of het nu een film, een videoclip of een multimedia productie betreft; bewegend beeld, dat is zijn passie. Bram zet zijn expertise in om het verhaal en de visie van anderen te vertellen. Het mooie aan dit vak vindt hij dat het louter met mensen en emotie te maken heeft. Je moet je kunnen verdiepen in de belevingswereld van de opdrachtgever, wij vertellen immers zijn boodschap. Daarbij omringt hij zich met de meest getalenteerde vakmensen om samen met de nieuwste technieken, de mooiste visuele ervaring te produceren. En dat geeft energie! Naast zijn werk is Bram Verlaan trotse vader van Eva en Pim, doet hij aan wielrennen en slaat hij graag een balletje op de squashbaan.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!