Vijf tips voor Google Ads Search met een beperkt advertentiebudget
Meer resultaat uit je advertentiecampagnes halen zonder je budget te verhogen
Als je regelmatig via Google Ads adverteert, dan heb je de campagnemelding ‘Beperkt door budget’ ongetwijfeld voorbij zien komen. Als je zoekwoordcampagne beperkt is door budget, dan betekent dit dat het door jou ingestelde dagbudget niet toereikend genoeg is om voor deze campagne het optimale aantal vertoningen te genereren. Gelukkig zijn er zijn voldoende alternatieven! In dit artikel deel ik vijf tips met je om je campagnes te specificeren, zodat je met een beperkt advertentiebudget een zo relevant mogelijke doelgroep bereikt waarbij de kans op conversie het hoogst is.
1. Zoekwoorden herzien
Je zoekwoordadvertenties worden getoond aan personen die zoeken op de zoekwoorden die op advertentiegroepniveau zijn ingesteld. Als je campagne de melding ‘Beperkt door budget’ krijgt, betekent dit dat het budget dat je beschikbaar hebt gesteld, te beperkt is om je advertenties optimaal te vertonen op de door jou ingevoerde zoektermen.
Eén van de dingen die je kunt doen, is het herzien van je zoekwoorden. Door je zoekwoorden te specificeren, kom je in aanmerking voor minder vertoningen, waardoor je dagbudget wel voldoende toereikend kan zijn. Het idee is dan natuurlijk dat dat minder aantal vertoningen wél relevante vertoningen zijn.
Het is dus belangrijk dat je de meest relevante zoekwoorden overhoudt. Maar hoe bepaal je nu welke zoekwoorden dat zijn? Kies bijvoorbeeld alleen zoekwoorden die:
-
exacte zoekwoorden zijn. Zo target je alleen personen die exact deze zoekterm invoeren en voorkom je vertoningen voor irrelevante vertoningen die het gevolg zijn van brede, niet afgekaderde zoekwoorden.
-
een duidelijke koopintentie hebben. Het zoekwoord ‘sokken kopen’ heeft een hogere koopintentie dan het oriënterende zoekwoord ‘sokken’. Niet alleen is de kans groter dat je met het zoekwoord ‘sokken kopen’ eerder een conversie scoort, je hebt waarschijnlijk ook minder concurrentie op dit zoekwoord in de veiling van Google Ads. Daardoor is de kans groter dat jouw advertentie wordt getoond.
-
een hoog conversiepercentage hebben. Als je campagne al een tijdje heeft gedraaid, kun je in Google Ads kijken welke zoekwoorden het hoogste conversiepercentage hadden. Deze zoekwoorden wil je zéker blijven gebruiken in je campagne. Bedenk wel dat je hier alleen een legitieme conclusie kunt trekken als je campagne in het verleden wél met voldoende advertentiebudget heeft gedraaid. Zo niet, dan geven de conversiepercentages natuurlijk een vertekend beeld, omdat er wellicht zoektermen waren die een hoog conversiepercentage hadden kunnen hebben, helemaal niet vertoond zijn.
Bij campagnes met een beperkt budget adviseer ik meestal om hele brede zoekwoorden met enorm hoog zoekvolume en veel concurrentie te vermijden. Het is de kunst om op zoek te gaan naar de zoekwoorden waarbij de CPC niet te hoog is, het zoekvolume nog redelijk is, maar waar de concurrentie nog weinig op adverteert.
Ook monitor in continu de zoekwoorden waarbij de campagne veel vertoningen heeft gegenereerd, maar weinig klikken en/of weinig conversies. Deze pauzeer ik, zodat er meer budget overblijft voor de zoekwoorden die meer resultaat opleveren.
2. Kwaliteitsscore verbeteren
Google beoordeelt advertenties op kwaliteit. Daarbij wordt gekeken naar de advertentierelevantie, de ervaring op de bestemmingspagina en de verwachte CTR. Elke factor krijgt een score tussen de 1 en 10. Het gemiddelde van deze drie is je kwaliteitsscore.
Hoe lager de kwaliteitsscore, hoe minder hoog je advertentie vertoond zal worden (of zelfs helemaal niet) én hoe meer je betaalt per klik. En als je toch al een beperkt advertentiebudget hebt, dan wil je zeker niet te veel betalen per klik.
Bekijk per zoekwoord de kwaliteitsscore. Dat doe je door bij je advertentiegroep naar ‘Zoekwoorden’ te gaan, te klikken op ‘Kolommen’ en bij ‘Kwaliteitsscore’ de volgende statistieken aan te vinken:
Je kunt zo zien wat de overall kwaliteitsscore is van het zoekwoord en welke van de drie factoren de boosdoener is voor de lage kwaliteitsscore.
Voer verbeteringen door voor alle zoekwoorden die een kwaliteitsscore van 7/10 of slechter hebben. Wil je weten hoe je de kwaliteitsscore verbetert? Yannick Barends van Traffic Builders schreef een aantal maanden geleden al een handig artikel hierover op Marketingfacts.
3. Doelgroepen targeten
Met een zoekwoordcampagne target je in eerste instantie alle personen die op de door jou ingevoerde zoektermen zoeken. Je kunt je zoekwoordcampagnes nog verder specificeren door naast gebruikte zoektermen ook aan te geven welke doelgroepen je wil targeten.
Google werkt met verschillende soorten doelgroepen die je kunt gebruiken voor je Google Ads Search-campagnes:
-
Remarketingdoelgroepen: personen die je website eerder hebben bezocht.
-
Affiniteitdoelgroepen: personen die affiniteit hebben met een bepaald onderwerp. Deze doelgroepen worden gevormd op basis van zoekgedrag en bezochte websites.
-
In-marketdoelgroepen: personen die koopgericht onderzoek doen naar bepaalde producten of diensten. Deze doelgroepen worden ook gevormd op basis van zoekgedrag en bezochte websites.
Je kunt deze doelgroepen in eerste instantie ter observatie toevoegen om te zien hoe ze interactie hebben met je advertenties en website. Misschien ontdek je wel dat de in-marketdoelgroep ‘Schoenen’ zorgt voor een aanzienlijk hoog conversiepercentage. Zodra er weer iemand zoekt die behoort tot deze doelgroep, wil je ervan verzekerd zijn dat jouw advertentie wordt getoond.
Je kunt er dan ook voor kiezen om specifieke doelgroep(en) te targeten. Daarmee geef je aan dat je je zoekwoordcampagne alleen wilt tonen aan personen die zoeken op de door jou ingevoerde zoektermen én binnen deze doelgroepen moeten vallen. Je verkleint zo het potentiële aantal vertoningen, waardoor je beperkte advertentiebudget ineens wel toereikend kan zijn. En dat niet alleen, je vergroot misschien ook wel het aantal conversies door het targeten van relevante doelgroepen.
Je kunt natuurlijk zelf bedenken welke doelgroepen relevant zijn voor jouw zoekwoordcampagnes, bijvoorbeeld op basis van onderzoeksdata als die beschikbaar zijn. Anders kun je ook eerst doelgroepen ter observatie toevoegen aan je campagne en op basis daarvan bepalen welke doelgroepen je gaat targeten.
Een andere tip is om in Google Ads in de doelgroepbibliotheek bij ‘Doelgroepinzichten’ je remarketingdoelgroep te bekijken (mits je die hebt aangemaakt). Je ziet hier in welke affiniteit- en in-marketdoelgroepen je websitebezoekers vallen, in vergelijking met bijvoorbeeld het landelijk gemiddelde. Als je ontdekt dat jouw websitebezoekers bovengemiddelde affiniteit hebben met ‘Klussen’, dan is dit wellicht wel een interessante doelgroep om te targeten.
4. Advertentieplanning inschakelen
Een zoekwoordcampagne wordt automatisch zeven dagen per week, 24 uur per dag vertoond. Het dagbudget dat je instelt op campagneniveau wordt evenredig over de dag verdeeld. Dat betekent dat er om drie uur ’s nachts evenveel budget wordt gereserveerd voor potentiële klikken als om vier uur ’s middags. Hetzelfde geldt voor de dagen: op maandag krijgt je campagne net zoveel budget mee als op zaterdag.
Dat is in principe geen probleem. Je betaalt immers alleen als iemand klikt op je advertentie en daarom maakt het in veel gevallen niet uit of iemand om drie uur ’s nachts of vier uur ’s middags zoekt naar jouw producten of diensten. Maar het is wél een probleem als je een beperkt advertentiebudget hebt. Je loopt nu namelijk relevante vertoningen mis op tijdstippen en dagen waarop de prestaties van je campagne doorgaans beter zijn.
De functionaliteit Advertentieplanning zet ik vaak pas in wanneer de campagne al een aantal maanden actief is
Wil je je beperkte advertentiebudget beter benutten? Maak dan gebruik van de functionaliteit Advertentieplanning. Je kunt hierbij bepalen wanneer je je campagne wil laten zien en wanneer niet. Dat kan tot het kwartier nauwkeurig.
Deze functionaliteit zet ik vaak pas in wanneer de campagne al een aantal maanden actief is. Ik kan dan bij ‘Advertentieplanning’, via ‘Dag en tijdstip’ in Google Ads zien hoe de campagne presteert. Bijvoorbeeld:
Ik kijk dan naar statistieken zoals vertoningen, klikken, CTR en conversiepercentage.
Ook kun je in Google Analytics kijken op welke dagen en tijdstippen bezoekers het vaakst actief zijn op jouw website en wanneer het conversiepercentage het hoogst is. Op basis hiervan kun je besluiten je campagne alleen op bepaalde dagen en/of tijdstippen te vertonen:
Deze campagne wordt vanwege beperkte openingstijden en een beperkt advertentiebudget alleen getoond op werkdagen, op zaterdag van 06.00 tot 18.00 uur en op zondag helemaal niet. Het oranje balkje bij ‘Zaterdag’ geeft aan dat er in dit timeframe ook een bodaanpassing actief is. Op zaterdag zijn we namelijk bereid om 20 procent extra per klik te bieden. We hopen dan dat onze advertentie hoger wordt getoond dan die van de concurrentie omdat het bedrijf weet dat ze op zaterdag meer bezoekers in de fysieke vestiging krijgen.
In onderstaande fictieve case leg ik uit waarom dat gunstig kan zijn om gebruik te maken van de functionaliteit ‘Advertentieplanning’.
Stel dat je een meubelzaak hebt. Je hebt een campagnebudget van 250 euro per maand voor Google Ads met als doel het trekken van meer bezoekers naar je winkel. Je bent op werkdagen en zaterdag open tussen 09.00 en 17.00 uur. Op zondag ben je gesloten. Op zaterdag zoeken veel mensen naar meubelzaken, maar omdat je maar een beperkt advertentiebudget hebt, is jouw dagbudget om 12.00 uur ’s middags al ‘op’. Op zondag wordt jouw advertentie ook vertoond, terwijl de winkel dan dicht is. Mensen klikken op je advertentie, maar zijn teleurgesteld als ze zien dat de meubelzaak dicht is.
Je kunt je campagne optimaliseren door bij ‘Advertentieplanning’ aan te geven dat je je advertentie bijvoorbeeld alleen wil tonen op werkdagen en op zaterdag tot en met 16.00 uur. Relatief gezien is er nu tijdens je openingstijden meer budget beschikbaar om in aanmerking te komen voor vertoningen.
5. Een andere biedstrategie gebruiken
Tot slot kun je ook met een andere biedstrategie inzetten om meer uit je beperkte advertentiebudget te halen. Ik zou deze tip wel pas in de praktijk brengen wanneer je ook bovenstaande optimalisaties hebt uitgevoerd.
Door gebruik te maken van een automatische biedstrategie zoals ‘Klikken maximaliseren’ of vaak nog beter: ‘Conversies maximaliseren’ optimaliseert Google je advertenties op basis van je campagnedoel.
Bij de biedstrategie ‘Klikken maximaliseren’ zie ik vaak dat de CTR stijgt en dat je soms minder per klik betaalt dan bij de standaard biedstrategie ‘Handmatige CPC’. Maar meer klikken zijn natuurlijk geen garantie voor meer conversies.
Kies je voor de biedstrategie ‘Conversies maximaliseren’? Dan worden je advertenties getoond aan personen van wie Google op basis van machine learning en data ‘weet’ dat zij sneller een conversie zullen voltooien. Zo gebruik je dus hetzelfde budget in de hoop meer conversies te genereren, wat vaak toch het uiteindelijke doel is van een Google Ads zoekwoordcampagne.
Ik hoop dat je iets aan deze vijf tips hebt en dat het toepassen ervan helpt om binnen je beperkte advertentiebudget meer resultaat te behalen. Succes!