Zeven tips voor een perfecte imperfecte vlog

31 januari 2020, 07:00

De kracht van een goede vlog zit in jouw echte verhaal. Dus “eh” zeggen kan best.

Perfectionisme kan doodvermoeiend zijn. Zeker nu de lat op alle vlakken hoog lijkt te liggen: succesvol afstuderen, een glanzende carrière, een gelukkig gezin, veel reizen, feesten en dat allemaal vooral laten zien. Wie door Instagram, Facebook of LinkedIn scrolt, ziet het allemaal voorbijkomen. Dus waar blijf jij met je goednieuws-show?

Eerlijk is eerlijk, de vlogcursussen die je voorbij ziet komen gaan natuurlijk om het produceren van leuke en goede content in de vorm van video’s. Niet om jezelf te promoten, maar wel om jouw business voor het voetlicht te brengen. Met een zoekvraag of met kennis die je graag deelt ter inspiratie.

Het wow-effect

Maar als je dan gaat filmen, hoe zorg je er dan voor dat alles gelikt, gepolijst overkomt? Hoe het direct een wow-effect oproept?

Niet. Daar zorg je niet voor.

Omdat de kracht van een goede vlog zit in jouw echte verhaal. Jouw boodschap, opgenomen in een eerlijke, herkenbare setting. En dat is overtuigender als het uit het echte leven komt. Waar de zon niet altijd schijnt, die haarlok misschien net voor je ogen waait of waar je een keer “eh zegt.

Inner critic

Klinkt logisch. Maar het is voor vlogcursisten vaak het spannendste moment: in de camera gaan kijken en praten. De inner critic zit vergenoegd op onze schouder mee te kijken: “Haha, die stem! Je kijk zo raar. Je hakkelt te veel. Dit kan écht niet!” Vaak de grootste onzin, want we zijn streng voor onszelf. Maar juist in de imperfectie zit de perfectie. Een realistisch vlog wordt vele malen hoger gewaardeerd dan een opgepoetste en onrealistische opname.

Tegelijkertijd iets om langer over na te denken. Het vrijwaart je namelijk niet van een goede voorbereiding. Authentiek overkomen, vraagt om een professionele houding.

Ik geef je 7 tips om de perfecte imperfecte vlog te maken:

1. Schrijf vooraf je verhaal uit, als een script.

Niet om voor te lezen, maar als oefenmateriaal om je boodschap goed in je hoofd te hebben zitten. Qua opbouw, structuur en met woorden die triggeren.

2. Vertel je verhaal vervolgens alsof je het aan een goede vriend vertelt.

Het is niet erg als je een keer “eh” zegt of even zoekt naar een woord. Of een keer kucht. Zolang je de rode draad maar vasthoudt en de essentiële woorden benoemt.

3. Doe geen loze beloftes en overdrijf niet.

Daarmee bedoel ik: blijf dicht bij jezelf. Doe je niet beter, extremer, extravaganter voor dan je bent. Het is niet goed voor je imago en de herkenning. Vroeg of laat val je door de mand. Je levert topwerk met je onderneming, dat is voldoende voor een ijzersterk verhaal. Het klopt zoals het werkelijk is.

4. Kies een locatie die zich leent om bijvoorbeeld af en toe andere beelden te filmen, misschien zelfs iets dat als een metafoor in je verhaal kan dienen.

Hoe echter je omgeving, hoe geloofwaardiger en spontaner je vlog overkomt.

5. Humor? Tricky!

Wat de een grappig vindt, vindt de ander flauw. Wees er dus voorzichtig mee. Aan de andere kant hoef je je ook niet als een bloedserieuze nieuwslezer te gedragen. Houd het luchtig, houd het prettig. Een beetje zoals je je verhaal op een gezellige, informele borrel zou vertellen.

6. Je lichaamstaal zegt veel over hoe je je voelt.

Gebaren zijn prima. Kijk in de camera en zorg voor voldoende intonatie. Trek vooral iets aan waarin je je prettig voelt, en wat helemaal bij jou past. En liever een vrolijk kleurtje dan een zwarte coltrui.

7. Tot slot: zorg dat je goed verstaanbaar bent.

Waar een haarlok of kraagje scheef mag zitten en je best een keer mag hakkelen, moet het geluid absoluut helder zijn. Voor een paar tientjes heb je al een goede dasspeldmicrofoon die je zo in je telefoon plugt. Ondertiteling is altijd een goed idee. Zo kan iemand ook ‘luisteren’ zonder het geluid aan te zetten.

Saskia van der Hilst-Tilmans
Community Manager bij SimplySas

Bouwjaar '75 - moeder van drie - harde werker bij SimplySas - helpt organisaties hun online aanwezigheid te verbeteren - geeft ook Masterclasses Vloggen - houdt van hardlopen en tennis - fotografie, lezen en Elvis - Sushi en Sancerre - en verslaafd aan sociale media en iPhone.

Categorie

3 Reacties

    Wilma van Rooijen

    Goed verhaal, en heel erg waar. De ideale mix is een goed verhaal, gebracht op een natuurlijke, vanzelfsprekende manier. Zelf volgde ik een Masterclas Vloggen bij SimplySas. Daar leer je dit goed. Ontspannen filmen, en in no-time ontdek je ook hoe je handige apps toepast, voor bijvoorbeeld skippen van stukjes, ondertiteling en toepassen van gadgets.


    31 januari 2020 om 10:25
    Anneke van der Voort

    Goeie tips die je direct bij je eerste vlog kunt toepassen. Goed dat je nog eens benadrukt dat het hem niet om het perfecte plaatje gaat.


    1 februari 2020 om 12:19
    Jessie van Loon | Business Blog School

    Een imperfect plaatje is veel geloofwaardiger. Toch heb ik zelf nog steeds de neiging om ehh’s in video’s eruit te knippen 😉 En ja, goed geluid is zó belangrijk. Slecht geluid haalt me direct uit mijn luister-modus.


    7 februari 2020 om 11:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!