8 manieren om user-generated video in te zetten [incl. infographic]

27 augustus 2013, 13:59

User-generated video wordt steeds vaker gebruikt in online marketing. Maar wat kan jij ermee doen?

User-generated video wordt steeds vaker gebruikt in online marketing. Maar wat kan jij doen met user-generated video? We tonen je 8 manieren waarmee je zelf aan de slag kan gaan, maar voor we beginnen kijken we even terug naar de opmars van 'UGV'.

User-generated video wordt gebruikt voor heel wat toepassingen, waardonder marketing, service en nieuws. Het is een weerspiegeling van het veranderende medialandschap waar door middel van smartphones, tablets & laptops steeds vaker gebruikgemaakt wordt van UGV. Vele mediabedrijven begrijpen dat dit soort video's interessant genoeg is om zelfs hun businessmodel op aan te passen.

Door de opmars “content-based” social media sites als YouTube, Facebook & Pinterest is ook UGV is de voorbije jaren steeds populairder geworden. In de infographic onderaan deze post vind je daar meer over terug. Maar laten we eerst eens kijken naar de manieren waarop je user-generated video kunt toepassen.

1. Customer testimonials

Testimonials zijn de eenvoudigste manier om UGV te gebruiken voor marketingdoeleinden. Door customer testimonials toe te voegen aan je website verhoog je de geloofwaardigheid. Deze verhoogde geloofwaardigheid resulteert in vele gevallen ook in hogere conversiepercentages.

Heb je zelf al eens een videootje proberen op te nemen? Je zult zien dat het moeilijk is om emoties te verbergen voor de camera (zo niet, dan moet je een acteercarrière overwegen). Dit betekent dat de personen die de video opnemen je beste brand ambassadors zijn. Ze delen de positieve ervaringen die ze hebben met je merk of onderneming. Met een kleine incentive kun je deze brand ambassadors ook inzetten om actief de video’s te delen via social media.

2. Productreviews

Heb je al wel eens een product of dienst online aangekocht? En heb je tijdens je oriëntatieproces een review van andere gelezen of bekeken? Bij online aankopen leest zo’n 70% van de mensen eerst een review voordat ze het product of de dienst aanschaffen. In veel gevallen gaat het om geschreven reviews, maar deze zijn zeer tijdrovend en niet echt aantrekkelijk voor diegenen die ze willen lezen.

Videoreviews zijn een goed alternatief. Coolblue doet al dergelijke reviews, zij laten nieuwe toestellen reviewen door hun deskundig personeel en publiceren de video op hun website.

Dashboard inbound traffic video marketing

Naast de 'social proof' die wordt toegevoegd aan je website of Facebook pagina krijg je op deze manier ook heel wat waardevolle feedback van je klanten of gebruikers. Feedback die je zeker zal helpen om je product te verbeteren!

Video verspreidt zich eenvoudiger dan tekstuele reviews. Een tekstuele review zal niet snel een viral worden (of het moest een hele negatieve zijn). Video daarentegen is gemaakt om te delen. Stel je maar eens voor dat jouw beste klanten een review opnemen en deze zelf gaan verspreiden op social media.

Het gebruik van testimonials of reviews kan bijdragen tot een hoger conversiepercentage, maar naast conversies zorgt het ook voor meer verkeer naar je website. De screenshot hierboven toont aan hoe videoreviews & testimonials extra verkeer naar de website van een van onze klanten zorgt. Wanneer video’s worden gedeeld, kunnen we gaan zien welke video’s voor extra verkeer zorgen.

We gaan zelfs een stap verder en kunnen zelfs tracken welke kijkers uiteindelijk ook converteren.

3. Videocontests

Mobiele apparaten als smartphones, tablets & laptops hebben tegenwoordig allemaal een ingebouwde camera. Gebruikers kunnen dus om het even waar een video opnemen of een foto maken, en dankzij draadloos of mobiel internet kunnen deze video’s en foto’s meteen gedeeld worden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft een videocontest helemaal niet duur te zijn. Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om een dergelijke contest op te zetten. Je hebt helemaal geen duur custom YouTube-kanaal nodig waar bezoekers hun video kunnen uploaden. Er zijn diverse videomarketing-suites die alle functies bevatten die je nodig hebt om een videocontest op te zetten in slechts enkele muisklikken. Vervolgens hoef je alleen een stukje code te knippen en plakken op je website of Facebook-pagina en je bezoekers kunnen hun video’s meteen uploaden.

Omdat we vanuit BuboBox al heel wat videowedstrijden hebben opgezet voor onze klanten, geven we je graag nog enkele tips mee:

  • Voeg gamification-elementen toe, zodat deelnemers aangemoedigd worden om hun video te delen. Ons leaderboard houdt bijvoorbeeld bij hoe vaak video’s worden gedeeld, geliked, bekeken, etc. Met deze gegevens kun je zelf een formule uitwerken die de scores van de deelnemers gaat bepalen.

  • Beloon deelnemers met een incentive zodat ze sneller geneigd zijn om deel te nemen (coupon, freebie).

  • De eerste entries zijn (in de meeste gevallen) de moeilijkste om te verzamelen. Zorg er dus voor dat je al een aantal enthousiaste fans meteen kunt activeren wanneer de wedstrijd gelanceerd wordt en dan zullen andere bezoekers sneller hun voorbeeld volgen.

video contest

4. Support & customer care

Videotechnologie heeft er al voor gezorgd dat bedrijven een betere online customer care kunnen aanbieden. Video wordt heel vaak gebruikt in de vorm van 'how-to'-video’s. Hierin worden vaakvoorkomende problemen in toegelicht en ontlast de helpdesk. Maar je kan nog een stap verder gaan… Elk bedrijf heeft service-, acquisitie- of loyaliteitsdoelen en voor elk doel kan user-generated video bijdragen om deze ook effectief te behalen.

Land’s End, een online retailer, gebruikt een live-videochat om bezoekers te helpen tijdens het shoppen. De videochat kan je vergelijken met een persoonlijke shopping-assistent. Door het gebruik van de videochat zijn de verkopen gestegen en daarnaast ziet Land’s End nog een ander leuk effect: klanten komen vaker terug en besteden meer dan andere klanten.

Een andere manier dan how-to’s of een videochat, is om je bezoekers zelf de kans te geven om een video op te nemen. Een technisch probleem uitleggen via een contactformulier is niet altijd even eenvoudig en het is bovendien tijdrovend. Geef je klanten de kans om hun probleem te tonen, zo zijn je klanten sneller geholpen en krijg je zelf waardevolle feedback over je product of dienst.

5. HR & recruiting

Je schrijft een vacature uit en na enkele dagen merk je dat je tientallen (of zelfs meer) sollicitatiebrieven en CV’s hebt ontvangen. Super! Maar nu moet je al die brieven doornemen om de beste kandidaat voor de job te vinden. En hoe beoordeel je nu al die kandidaten op basis van een brief? Niet eenvoudig, toch? Hoe kom je erachter of deze personen wel in je bedrijf passen, of hoe zie je of ze wel gemotiveerd of bekwaam genoeg zijn?

Videosollicitaties helpen HR-managers om heel wat tijd te besparen in het selectieproces. Kandidaten krijgen de kans om hun ervaring en vaardigheden te benadrukken en tegelijkertijd tonen ze hun persoonlijkheid en hun passie voor de job. Recruiters kunnen al heel wat afleiden uit de lichaamstaal en bovendien hebben ze de kans om de kandidaat al te testen op bepaalde vaardigheden. Een win-win-situatie voor zowel de recruiter als de kandidaat!

6. Zoekertjes & tweedehandswebsites

Video-advertenties op zoekertjeswebsites zorgen voor meer engagement bij de bezoekers en ze geven de adverteerders de juiste tools om hun advertentie echt te laten opvallen!

Tweedehandswebsites die gebruikmaken van video-advertenties zijn zeldzaam en in de meeste gevallen vragen ze je om de link naar YouTube, Vimeo of een ander videoplatform te kopiëren. Zonde, want niet iedereen zal de moeite nemen om eerst een video op YouTube te publiceren om de video nadien te gebruiken in een zoekertje.

Een betere oplossing? Geef adverteerders de mogelijkheid om meteen een video van hun smartphone of tablet mee te sturen! Niches als vastgoed en transport kunnen met video’s veel meer waarde creëren dan met een aantal foto’s.

7. Events

Wanneer je tegenwoordig een event bezoekt, zie je heel wat bezoekers hun smartphone bovenhalen om foto’s te nemen of te filmen. Een paar dagen later ga je naar YouTube, maar vind je geen video’s van het event terug. Wat doen deze mensen dan met hun video? Publiceren ze de video? En als ze dat al doen… waar doen ze dat dan? Al deze waardevolle video content geraakt versnipperd of zelfs verloren.

Maak je wel slim gebruik van user-generated video op je event, dan kun je de video’s gebruiken om meer buzz te genereren voor, tijdens en na je event. Geef je bezoekers de kans om bij te dragen tot het event met hun video en voorzie in een platform waar al deze video’s worden verzameld!

De bezoekers die op een laagdrempelige manier een videotje kunnen insturen, zullen ook geneigd zijn deze te delen, wat dan weer resulteert in inbound traffic naar je website of Facebook-pagina. Bezoekers zullen na het event ook sneller terugkomen naar je website als ze weten dat alle videocontent op één centrale plek wordt verzameld.

8. Point of sale

Ik heb nog nooit een retailer gezien die hiervan gebruikmaakt, maar de point of sale is voor retailers de ideale omgeving om UGV in te verzamelen en op die manier in-store traffic te stimuleren! Hoeveel vrouwen pronken wel niet met hun nieuwe outfits na een dagje shoppen? Geef deze vrouwen de kans om hun outfit al te showen wanneer ze nog in de winkel staan. Koppel hieraan een incentive en je stimuleert niet alleen het delen van een foto of video, je stimuleert ook je verkoop!

Maar hoe werkt zoiets dan? Nou, er zijn verschillende mogelijkheden om video te gebruiken in een winkelomgeving, maar de sleutel tot succes zit hem vooral in de eenvoud om deel te nemen. Vraag uw klanten niet om iets op YouTube of een ander videoplatform te uploaden, niet iedereen is tech-savvy en heeft een YouTube-account. Een eenvoudige mobiele webpagina waar bezoekers meteen een video kunnen uploaden of opnemen volstaat en als retailer krijg je content die je nadien in andere marketingacties kan gebruiken!

Infographic

Koen Stevens
Word-Of-Mouth Director bij Ambassify

Ambassify is een online platform dat bedrijven en merken helpt merkambassadeurs te identificeren en activeren dankzij tweeweg interacties via landingspagina's en community-gedreven challenges. Wij helpen klanten als Nvidia, Intel, Microsoft, CheckPoint and meer betekenisvolle interacties te hebben met hun grootste fans in een omgeving die wordt gekenmerkt door fun en samenwerking.

Categorie
Tags

2 Reacties

    Mario Hodzelmans

    Mooi artikel over videomarketing Koen!

    Algemeen: Ik zet vraagtekens achter de product reviews. De communicatie is goed en de video zal inderdaad sneller gedeeld worden, alleen zijn veel van deze product reviews (vanuit webshops) naar mij idee te positief, negatieve reviews zouden leiden tot minder verkoop en dus minder winst, dit geldt ook voor de vele blog artikelen over mode, wanneer negatief over een merk wordt gepraat zullen de dames niet snel meer samples krijgen toegestuurd van desbetreffend merk.


    21 oktober 2013 om 14:42
    Mario Hodzelmans

    Mooi artikel over videomarketing Koen!

    Algemeen: Ik zet vraagtekens achter de product reviews. De communicatie is goed en de video zal inderdaad sneller gedeeld worden, alleen zijn veel van deze product reviews (vanuit webshops) naar mij idee te positief, negatieve reviews zouden leiden tot minder verkoop en dus minder winst, dit geldt ook voor de vele blog artikelen over mode, wanneer negatief over een merk wordt gepraat zullen de dames niet snel meer samples krijgen toegestuurd van desbetreffend merk.


    21 oktober 2013 om 15:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!