9 trends en ontwikkelingen voor content marketing in 2022
Bij content marketing gaat het nog steeds om kwaliteit boven kwantiteit, maar het aantal kanalen en de mogelijkheden voor je contentdistributie zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Waar kun je dan het beste op inzetten als marketeer? In dit blog vertel ik je alles over waarom de trends en ontwikkelingen als influencer marketing, videoplatformen, inbound marketing, AI & AR en de Cookieless Era niet mogen ontbreken in je contentstrategie voor 2022.
Terugblik op de ontwikkelingen in 2021
Het is eerst tijd voor een korte terugblik. De meeste content marketingtrends houden namelijk wel langer aan dan één jaar en zijn daarom belangrijk om niet te vergeten.
- In 2021, het jaar waarin veel fysieke evenementen niet door konden gaan, vonden content marketeers een oplossing in livestreams, video en webinars. Met deze mogelijkheden kwam er ruimte vrij voor creativiteit en konden bedrijven een Q&A houden, dieper op een onderwerp ingaan en allerlei vormen van interactie aangaan met een breed of juist heel specifiek publiek.
- Daarnaast werd data steeds meer gebruikt om contentstrategieën te onderbouwen. Dus niet alleen content creëren over onderwerpen die jij leuk vindt, maar de focus leggen op wat jouw (potentiële) klanten nou écht willen lezen, zien, horen en ervaren. Data driven content dus. Duik hier in 2022 vol overgave en commitment in, en realiseer zo meer relevantie en echt onderscheidend vermogen.
- Greenwashing, loze beloftes en onoprechtheid waren het afgelopen jaar not done. Consumenten hebben het snel door wanneer je verhaal niet zuiver is. Ondernemers die op hun website claimen dat ze één boom planten bij elke aankoop, maar vervolgens goedkope troep voor een hogere prijs doorverkopen, zonder ook maar een boom in de aarde te hebben geplant… Daar trappen we niet meer in. Wees in je communicatie dus altijd eerlijk en oprecht. En mocht je een fout maken, wees niet bang om dat toe te geven. Dat levert je juist veel meer waardering op dan wanneer je het in de doofpot stopt.
Kansrijke trends in content marketing in 2022
Influencer marketing blijft top ROI driver
Heb jij ooit iets gekocht omdat een influencer je overtuigde? Grote kans van wel. En anders kan dat nog gebeuren, want influencer marketing gaat voorlopig nog niet weg. In tegendeel zelfs. 61% van de B2C marketeers gaven in een enquête van HubSpot aan om in 2022 gebruik te maken van influencer marketing. In 2021 leverde het tenslotte voor B2C-merken het beste rendement op. 11% van de B2C-marketeers koos dan ook voor influencer marketing als top ROI driver.
Wat volgend jaar wél voldoende aandacht in jouw strategievorming vraagt, is het type influencer dat je inzet. Dus niet meer de focus leggen op de grootste en populairste influencers, maar kiezen voor macro- of micro-influencers met minder dan ‘die aantrekkelijke 100K volgers’. Dit zou namelijk effectiever kunnen zijn, en een stuk kostenefficiënter.
Bereik een jonge doelgroep met video’s op TikTok en livestreams op Twitch
Video mag echt niet meer ontbreken in je content marketing strategie. Wist je dat kijkers 95% onthouden van een boodschap wanneer ze die op video bekijken? Daarentegen wordt slechts 10% van een boodschap onthouden wanneer alleen tekst wordt gelezen. De stijging van de click-through rate met video is maar liefst 96% en video’s worden 1200% vaker gedeeld dan links en tekst samen. Visuele content is zo effectief, omdat niet iedereen platte tekst goed genoeg tot zich neemt. Vanzelfsprekend heb je wel een goed idee bij de vereiste boodschap in dat deel van de klantreis nodig, en moeten die boodschap, script en beeld perfect samenkomen.
Video kan je in elke fase van de klantreis inzetten, zolang je weet wie je doelgroep is, waar die doelgroep bereikt kan worden en vooral: wat de toegevoegde waarde van jouw videocontent is. Denk er dus over na of video het beste format is om jouw boodschap over te brengen. Stel, je hebt iets complex te melden, dan kan je dat misschien het beste overbrengen in een video. Of wil je dat je campagne blijft hangen bij je doelgroep? Misschien scoor jij wel met een TikTok-campagne en maak je indruk met beeld in combinatie met goede reclamemuziek.
>>> Check deze video van ING op TikTok.
Ik hoor je denken, wat is dan de trend? TikTok en Twitch! Beide kanalen vergen een andere aanpak. Videoplatform TikTok heeft maandelijks meer dan 1 miljard gebruikers en is momenteel een zeer kansrijk kanaal, vooral om tieners te bereiken. Korte video’s wonnen het in begin 2020 al aan populariteit en dit gaat voorlopig ook niet stoppen. Deze trend was in 2021 dan ook goed voor de op één na hoogste ROI voor B2C marketeers (met influencer marketing op #1). Ondanks de 2e plaats, is het de trend waar marketeers in 2022 het meeste in willen investeren, zowel B2C als B2B.
’s Werelds grootste online videogamestreaming-platform, Twitch, biedt compleet andere mogelijkheden. Maandelijks worden er wereldwijd zo’n 4,4 miljard (!) minuten aan livestreams van videogames en e-sports op dit platform bekeken. Met meer dan 15 miljoen gebruikers, is dit hét platform om juist de verdieping op te zoeken met een jonge doelgroep bestaande uit vooral 16- tot 34-jarigen. Omdat het de mogelijkheid biedt voor live interactie, is het een uitermate geschikt platform voor influencer-marketing. Twitch geeft je de tijd en ruimte om te werken aan de authenticiteit van je merk.
Verschuif meer budget naar inbound marketing
Inbound marketing draait om kwalitatief goede content, waar je doelgroep daadwerkelijk iets aan heeft. Niet alleen maar zenden of verkopen, maar potentiële of huidige klanten beter bereiken. Zo richt je klanten naar jou toe, in plaats van berichten naar ze te pushen. Inbound marketing is daarom ook één van de belangrijkste trends waar (content)marketeers in 2022 in zullen investeren.
Bedrijven die vooral hun merk pushen (outbound), boeken met hun marketing en sales minder succes dan slimme bedrijven die op het juiste moment inspelen met relevante content waar de klant naar op zoek is (inbound). Omdat jij de klant biedt wat ze op dat moment nodig hebben, zullen ze uiteindelijk je primaire platform bezoeken (zoals je webshop).
In de praktijk betekent deze integratie dat sales-, -marketing- en servicemedewerkers van elkaars interactie met klanten gebruikmaken en hun communicatie en acties zo versterken. Hiervoor kan je HubSpot gebruiken, een alles-in-één platform dat software-hubs op het gebied van sales, marketing en service bij elkaar brengt.
De basis is jouw website: geef je owned kanalen de hoogste prioriteit
Waar was jij op 4 oktober, tijdens de wereldwijde storing van Facebook, WhatsApp en Instagram? Voor sommigen betekende het een avondje offline quality time, voor anderen was het complete paniek. Ondernemers die volledig afhankelijk zijn van niet-eigen platforms om hun producten op te verkopen, advertenties op te plaatsen of content op te delen, kregen een flinke wake-up call. Want zo’n storing kan natuurlijk vaker gebeuren. Of je boodschap bereikt nauwelijks meer iemand door algoritmewijzigingen. Dan wil je niet dat je hele bedrijf meteen plat ligt, met alle gevolgen van dien. Zoals de ‘godfather’ van content marketing, Joe Pulizzi, zegt:
Om te voorkomen dat de hele bedrijfsvoering instort wanneer één of meerdere niet-eigen kanalen offline gaan, zullen marketeers ook in 2022 de focus (moeten) leggen op het onderbrengen en borgen van sterke content op allereerst eigen platforms.
Dus post je blog op je eigen website én op sociale media, plaats je video op je eigen website én op YouTube, etc. Wanneer je alles veilig hebt ondergebracht op je owned kanalen en sociale media gebruikt als een aanvulling op je contentstrategie, hoef je tijdens een volgende storing geen peentjes meer te zweten.
Vergeet het belang van de juiste ‘coronacommunicatie’ niet
Deze trend is helaas uit noodzaak voortgekomen. De pandemie heeft een versnelde digitalisering in heel wat sectoren op gang gebracht. Daarom is het extra belangrijk voor content marketeers om een proactief crisiscommunicatieplan te hebben. Of hoe we het nu ook wel kunnen noemen: coronacommunicatie. Want hoe ga jij met de continu wisselende situatie om en hoe informeer jij je klanten hierover? Laat in dit soort crisis- of noodsituaties zien dat je aan je klanten denkt en om ze geeft, door ze te informeren en te helpen. Neem dit onderdeel dan ook vooral mee in je contentstrategie voor 2022, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op onvoorziene situaties.
Versterk jij je merk?
Over communicatie gesproken: uiteindelijk is alles wat je toont, zegt en doet merkcommunicatie, dus zorg ervoor dat je altijd je merkt versterkt. Alleen dan kun je als merk top-of-mind worden, zeker in competitieve markten. De beste reden om een onderbouwde visie op onderscheidende merkcommunicatie centraal te zetten in je contentstrategie.
Augmented reality (AR) voor indrukwekkende belevingen dankzij visuele storytelling
Wist je dat 93,3 miljoen mensen in 2021 AR ten minste één keer per maand hebben gebruikt? Bekende voorbeelden zijn Pokémon Go of IKEA Place, die AR gebruiken om unieke gebruikerservaringen te creëren. Omdat we door de coronacrisis bijna alles vanuit huis (kunnen) doen, wordt extended reality (waar AR onder valt) gebruikt als vervanger van ‘echte’ ervaringen, bijvoorbeeld bij het uitzoeken van nieuwe meubels, maar ook bij visuele storytelling.
Er wordt voorspeld dat er in 2022 zo’n 101.6 miljoen AR-gebruikers zijn, dus laat je niet tegenhouden om out of the box te denken en in 2022 AR-campagnes op je agenda te zetten. Als marketeer kan je AR gebruiken om op te vallen met je content en interactie te stimuleren bij je klanten.
Chatten met robots wordt de standaard dankzij artificial intelligence (AI)
In onze digitale samenleving wordt een razendsnelle digitale klantenservice verwacht. De integratie van AI-aangedreven chatbots zal in 2022 alleen maar toenemen, om productiviteit en efficiëntie te verbeteren en de druk op menselijk werk te verlichten. AI-technologie wordt daarnaast ook steeds meer gebruikt voor data-analyses en contentcreatie. Dat betekent niet dat goede copywriters overbodig worden (waar ik persoonlijk erg blij om ben), maar wel dat AI een steeds grotere rol gaat spelen binnen het content marketinglandschap. Is jouw (contentgedreven) organisatie er al mee bezig, of ga je er in 2022 mee testen?
Bereid je voor op de Cookieless Era en behoud je marketingdata
In 2022 worden alle third-party cookies in browsers onbruikbaar, waardoor marketeers en adverteerders gemiddeld 80% van hun marketingdata verliezen. Om de impact van je content te kunnen blijven meten, moeten we op zoek naar een nieuwe aanpak om data(inzichten) te behouden.
Met een ijzersterke retentiestrategie zullen je klanten altijd weer bij je terugkomen
Heb je weleens stilgestaan bij hoeveel je bestaande, trouwe klanten je kunnen opleveren, ten opzichte van de tijd die je stopt in het aantrekken van nieuwe klanten? Klantloyaliteit is altijd maar zeker ten tijde van de coronacrisis, belangrijker dan ooit. Daarnaast is het vaak goedkoper (en makkelijker) om te focussen op klantbehoud dan op het overtuigen van nieuwe klanten.
Veel consumenten baseren hun keuzes op de prijs-kwaliteitsverhouding, bezorgtijd- en kosten. Wanneer ze al bij jou geconverteerd hebben, is het een kwestie van je klant in het zonnetje te zetten om loyaliteit te winnen. In het kort: blijf waarde toevoegen om je klanten te bevestigen in de keuze die ze ooit voor je hebben gemaakt.
Je klanten op zinvolle momenten bereiken en verder helpen (richting wat ze ook ambiëren) met relevante content kan op allerlei manieren. Houd je klanten op de hoogte over nieuwe producten, inspireer ze met blogs, deel handige instructiefilmpjes. Beloon ze met een persoonlijke kortingscode via een nieuwsbrief, vraag ze om een review achter te laten. Zorg dat je website altijd up-to-date is, plaats een uitgebreide Q&A-sectie op je website, denk aan spaaracties of klantenkaarten en/of investeer in branding via ‘entertainment en inspiratie’. Zo blijven je klanten met liefde voor jouw bedrijf kiezen.
Key take-aways voor je content marketingstrategie in 2022
Als content marketeer is het belangrijk om in het nieuwe jaar de trein van verdere digitale ontwikkeling niet te missen. Met meer concurrenten dan ooit, is het belangrijk om op te blijven vallen en om je klantenbestand te bewaken. In een notendop:
- Influencers geven een gezicht aan je merk. Zet je de juiste influencer in, met de juiste strategie, dan zal het je verbazen wat het je oplevert aan naamsbekendheid.
- Doe je nog niks met video? Tijd om dat in 2022 te ontdekken! De cijfers liegen niet: TikTok en Twitch zijn razend populaire kanalen.
- Kwaliteit > kwantiteit. Het is een dooddoener, maar het is wel waar. Ontdek het effect van inbound marketing, besteed aandacht aan je retentiestrategie en bewaak de kwaliteit van je owned kanalen.
- AR en AI openen een nieuwe wereld voor je klanten en je bedrijfsvoering. Misschien wel de perfecte toevoeging op je content marketingstrategie voor het komende jaar?
Wordt 2022 jouw beste contentjaar?
Met welke trends ga jij volgend jaar aan de slag? Duik je de studio in voor je eigen TikTok filmpjes, ga je een samenwerking aan met een influencer, ontdek je de wereld van AR en AI of bied je relevante content met inbound marketing? Wat je plan ook is, zorg dat er ruimte is voor creativiteit en passie. Zo groeit de authenticiteit van je merk en kun je 1-0 voor komen te staan op de rest. Tot slot wens ik je een mooi, gezond, succesvol en creatief 2022 toe!