Adriaan Mol (Mollie): “We groeien honderd procent per jaar”

Adriaan Mol (Mollie): “We groeien honderd procent per jaar”

Als succesvolle ondernemer in verschillende bedrijven, investeerder en sinds kort ook vader, vraagt Adriaan Mol – oprichter van Mollie – zich ook wel eens af hoe hij alle ballen in de lucht houdt. "Ik zei altijd: ik wil geen burn-out voor mijn dertigste. Het zit er bij mij heel hard in om dat niet te laten gebeuren. Ik geniet ontzettend van het leven en ik zie hard werken niet als een issue," aldus Mol.

Op zijn negentiende richtte hij Mollie op en naar eigen zeggen zit hij nog steeds in een rebelse periode. Mollie – "slimme betaalproducten voor innovatieve bedrijven van elk formaat" – groeit honderd procent per jaar. In al die tijd waren er geen externe investeerders nodig. Mol vergelijkt zich met het Amerikaanse Stripe, dat ongeveer dezelfde dienst biedt, maar wel met een investering van 250 miljoen: "Ik vind het tof om te zien dat wij als klein Amsterdams bedrijf een gedegen concurrent van Stripe zijn."

Trots op de concurrent

Een andere grote concurrent is Adyen. Daar is Mol trots op: "Het is een mooi Nederlands exportproduct. Ik zeg dat altijd wel als klanten bij Adyen zitten, dan complimenteer ik ze daarop. Je moet of Adyen of Mollie kiezen, de rest vinden we eigenlijk niet goed." Hij ziet veel potentie voor Mollie, omdat het businessmodel anders is: "We vullen elkaar aan. Adyen is een veel grotere organisatie, die ook complexere klanten kan bedienen: vliegmaatschappijen, eBay. Dat zijn klanten waar Mollie niet aan wil en kan beginnen. Maar als kleinere klant, als je duizend of tienduizend transacties per maand verwerkt als webwinkel, dan kun je eigenlijk niet echt terecht bij Adyen. Dan is Mollie een veel betere plek om klant te worden."

Investeren en leren

Mol koos als investeerder voor bedrijven zoals beleggingsplatform BUX, modesite Otrium en Homerun, een online recruitment software: "Ik kijk heel erg naar de jongens erachter. Of het een bepaalde emotie bij me oproept." En waar hij in investeert, daar leert hij weer van. Mol noemt de jongens van Homerun: "Zij denken veel meer na – nu al – dan ik vroeger deed, over bepaalde interne processen, over hoe je bepaalde doelstellingen kunt opstellen binnen je bedrijf en je personeel daarin beter kan betrekken. Maar ook aan de buitenkant, hoe zij design en marketing zien en contentcreatie. Allerlei dingen waar ik ook weer wat van kan leren."

Adriaan Mol Adriaan Mol is oprichter van Mollie. Adriaan bedacht een slimme betaaltool voor innovatieve bedrijven van elk formaat. Mol heeft altijd zelf dingen willen maken en die honger is nog altijd niet gestild. Dit werd hem als zoon van twee kunstenaars al vroeg geleerd. Hij noemt zichzelf een maker die het anders doet dan zijn ouders. Commerciëler. Inmiddels is Mol vijf bedrijven verder en deelt hij zijn (financiële) succes door te investeren in Nederlandse bedrijven.

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Mooi, goed verhaal!

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.