Ajax verslaat PSV in zoekmachine

Ajax verslaat PSV in zoekmachine

Al jaren zijn Ajax en PSV bepalend in het Nederlands voetbal, dé twee voetbalclubs met een grote historie in het internationale voetbal. Voetbal is voor veel van ons de belangrijkste bijzaak in het leven. Marketing vinden we ook niet onbelangrijk, en een korreltje zout ook niet. Daarom: de websites van Ajax en PSV vergeleken qua SEO.

Bij een eerste blik op de website van PSV valt direct het logo op van 'Website van het Jaar 2018'. PSV won de titel Website van het Jaar in de categorie voetbal. Maar zegt dat ook iets over de SEO van de website?

Zoals bekend is SEO het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante zoekwoorden en zoekwoorden-combinaties.

"Zegt 'Website van het Jaar' ook iets over SEO-prestaties van PSV?"

In deze blog kijken we naar welke website het beste scoort bij een pagespeedtest, een mobielvriendelijkheid-test, een SEO-audit en bekijk ik welke voetbalclub het beste vindbaar is op de meest logische zoekwoordencombinaties. 

Dit zijn de twee urls:

https://www.ajax.nl/streams/actueel.htm

https://www.psv.nl/psv/home.htm

1. Snelheid websites

De snelheid van websites is een belangrijke ranking factor. We houden niet van wachten. We zijn vaak ongeduldig en zo weer vertrokken als een website te traag is. Google vindt het belangrijk dat bezoekers van een website langere tijd browsen op een website. Alleen op deze manier kan de bezoeker op de website vinden waar hij of zij naar op zoek is. Hoe langer de bezoeker op een website blijft, hoe beter. Google leidt hier uit af dat een website belangrijk is en geeft deze website een bepaalde autoriteit. Dit is weer belangrijk voor de ranking van de website.

Bij een website-pagespeed onderzoekje op Pingdom kwam het volgende resultaat:

 

PSV

Ajax

Performancegrade

62

80

Laadtijd

1.87 sec

1.91 sec

Pagesize

11.6 MB

6 MB

Het is 1-0 voor Ajax.

2. Mobielvriendelijkheid websites

Veel websites worden voor meer dan 50 procent op een mobiel apparaat zoals een smartphone of een tablet, bekeken. Dit heeft ook Google in de afgelopen jaren opgemerkt. Een mobielvriendelijke website is een belangrijke ranking factor. De mobielvriendelijkheidstest heb ik op Search Console uitgevoerd.

"Ook de website van Ajax komt als mobielvriendelijk uit de bus"

Hoewel bij de website van PSV de uitkomst is dat deze website mobielvriendelijk is, zijn er 45 issues op de website waar een probleem zit, die de mobielvriendelijkheid beïnvloeden. Ook de website van Ajax komt als mobielvriendelijk uit de bus. Op deze website zijn echter maar acht issues aangetroffen die de mobielvriendelijkheid beïnvloeden.

Het is 2-0 voor Ajax.

3. SEO-audit

In de audit komen twee belangrijke punten naar voren. Beide clubs zijn goed bezig met linkbuilding. Ajax heeft 8.324 backlinks vanaf een uniek domein. PSV heeft 5.750 backlinks vanuit een uniek domein.

Het is 3-1 voor Ajax.

In de audit komt ook pagespeed weer aan bod. De bestandsgrootte van beide websites is groot. Dit ligt voor een stukje aan de techniek, maar beide clubs kunnen nog wat winnen door meer aandacht te besteden aan het optimaliseren van afbeeldingen.

Ajax laat in verhouding tot PSV heel weinig steken liggen als het gaat om On Page SEO. Bij PSV missen er meer dan 1.300 alt teksten, meta descriptions, meta keywords en zijn er vele te grote en te kleine paginatitels.

Het is 4-1 voor Ajax

4. Vindbaarheid

Bij de volgende zoekwoordencombinaties zijn zowel Ajax als PSV niet goed te vinden:

 • Voetbal Nederland
 • Voetbalclubs Nederland
 • Eredivisieclubs Nederland

"Voetbal draait steeds vaker om commercie, dus de clubsite ook"

Is dit opvallend? Ik weet het niet. Het lijkt erop dat er geen zoekwoordenonderzoek is uitgevoerd. En als je fan bent van een club, weet je de url van de website wel. Net als je computer. Voetbal is echter een wereldwijde sport en Ajax is bijvoorbeeld in de winterstop naar Amerika op trainingskamp geweest. Deze trip had een grote commerciële insteek. Voetbal draait steeds vaker om commercie. Hiervoor is het belangrijk dat de website van een club goed geoptimaliseerd is en goed vindbaar is op relevante zoekwoorden. Wat beide clubs wel goed doen is, dat PSV een Spaanse en Engelstalige website aanbiedt en Ajax een Spaanse, Engelstalige en Chinese website.

Het blijft 4-1.

Conclusie

De einduitslag is overtuigend. Ajax wint van PSV. Een goede website gaat natuurlijk om meer dan SEO. Gebruikersvriendelijkheid en een mooie 'look and feel' zijn ook van belang voor websites in deze branches. Daar scoren deze voetbalclubs wat mij betreft goed op. Zoals eerder gezegd is commercie belangrijk voor voetbalclubs. De website van een voetbalclub moet daarom goed vindbaar en zichtbaar zijn voor de juiste doelgroep. Dat betekent niet alleen voor de supporters, maar ook voor bedrijven, de media en andere geïnteresseerden, zowel in Nederland als in de rest van de wereld waar voetbal een belangrijk onderdeel is van het leven. Voor wat betreft SEO valt er voor PSV en Ajax nog de nodige winst te behalen.


DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Bijzonder zwak onderzoek. Waarom verwijs je naar de meta keywords? En de drie genoemde zoekwoordcombinaties zijn ook totaal niet interessant. Waarom zouden clubs als Ajax of PSV vindbaar willen zijn op voetbal Nederland?

  geplaatst op
 • Wat een slecht onderzoek, op basis van een beperkt aantal invalide testjes een conclusie trekken over de SEO-performance. Dat gaat mij veel te ver.

  geplaatst op
 • Ik dacht dat de Marketingfactsredactie aan kwaliteitscontrole deed, maar dit is een wel heel erg slecht artikel. Onderwerp en schrijfstijl zijn leuk, maar inhoudelijk slaat 't nergens op.

  geplaatst op
 • Dat het artikel geen uitputtende opsomming is van wat er allemaal uit onderzoek naar voren komt, klopt. Dat het invalide is, bestrijd ik. Het zijn punten die naar voren kwamen na het gebruik van software die in de branche volop gebruikt wordt. De insteek van dit artikel was ook om een keer vanuit een originele invalshoek SEO te benaderen . Ik zou zeggen pak de handschoen op en laat mij weten wat jij de meest SEO vriendelijke website vindt en waarom.

  geplaatst op
 • Herman... gast... Ik zal even op LinkedIn zorgen dat iedereen jou dom vindt. Houdoe!

  geplaatst op
 • Kun je uitleggen waarom Ajax wint met een website die half zo groot is qua MB's en er toch langer over doet om te laden? Weegt de grootte dan meer mee dan de laadsnelheid? Is het niet zo dat de laadsnelheid het doel is, en (het beperken van) de grootte alleen het middel?

  geplaatst op
 • Beste Henry, zullen we gewoon even vriendelijk en volwassen blijven doen?

  Als redactie van Marketingfacts bieden wij ruimte voor uiteenlopende visies op marketing. Daarbij kan het ook wel eens verfrissend zijn als een blogger afwijkt van de gebaande paden. Kritiek op onze blogs is prima, maar hou het wel constructief. Daarnaast: als jij het beter weet, ben je van harte welkom om zelf een gastblog in te sturen.

  En wat SEO betreft: uiteraard doen we komende week verslag van de belangrijke conferentie Friends of Search. Speciaal voor diegenen die graag meer de diepte in willen met dit onderwerp.

  geplaatst op
 • Tsja, ik ben het helaas ook met Robbert eens, aan dit onderzoek mankeert het een en ander. Waarom zou Ajax of PSV bijvoorbeeld binnen Nederland gevonden willen worden op de woorden "Voetbal Nederland"? En welke Amerikaan of Chinees gebruikt Nederlandse zoekwoorden? Welke relevantie hebben meta keywords nog anno 2019?

  De "page size" meting van Pingdom is weinig waard, het komt niet overeen met wat er volgens browsers (Chrome, Edge) werkelijk wordt binnengehaald. Neemt niet weg dat PSV er wel een puinhoop van maakt door een wonky embedding van hun eigen twitter-feed, want er worden vele MB's (Edge: 20+MB) aan twittervideo's ingeladen zonder dat de gebruiker ze afspeelt.  Maar goed, los van dat alles, de echte uitslag is natuurlijk 6-2 voor Feyenoord.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.