Alexa: Speurders.nl blijft ver achter op Marktplaats

Alexa: Speurders.nl blijft ver achter op Marktplaats
, Dimmle
@andersfloor

Telegraaf weet het zeker: Speurders.nl doet het goed en heeft Marktplaats bijna ingehaald. Multiscope meldde begin oktober dat de doorlopende Visiscan-monitor uitwees dat Speurders.nl Marktplaats op de hielen zat. Volgens de cijfers van september had Speurders.nl een bereik van 1.94 miljoen mensen, en Marktplaats nog maar net iets meer: 2,24 miljoen. In het persbericht dat Speurders.nl afgelopen woensdag verstuurde over de samenwerking met Net5 text, werd gemeld dat het bereik van Speurders.nl inmiddels al op 4 miljoen lag.

De metingen van die worden verricht door Alexa vertellen echter een heel ander verhaal: daar komen de bezoekersaantallen van Speurders.nl in de verste verte niet in de buurt van die van Marktplaats.nl.

Bovenstaande “daily reach”-grafiek geeft aan hoeveel mensen, per miljoen internetters, de betreffende site bezoeken. Het gaat hier dus om cijfers over unieke bezoekers.

De meting van de pageviews geeft hetzelfde beeld:

Alexa en Multiscope: meetmethoden komen sterk overeen
Alexa, een dochter van Amazon, meet sitebezoek via de Alexa Toolbar. Dit is een plugin voor browsers die gelijkenis vertoond met de befaamde Google Toolbar. De Toolbar is inmiddels 10 miljoen keer gedownload, en van iedereen die de toolbar gebruikt, worden gegevens over het websitebezoek (anoniem) doorgegeven aan Alexa.

De meetmethode van Multiscope is, opmerkelijk genoeg, vergelijkbaar met die van Alexa. De Visiscan is gebaseerd op een meetprogramma dat bij 1500 gezinnen is ge?nstalleerd. De cijfers van Multiscope worden door veel bedrijven als maatgevend beschouwd, ondanks eerdere kritiek over de meetmethode.

Verschil tussen beide methodes zou kunnen liggen in het het feit dat de 1500 gezinnen die door Multiscope in de gaten worden gehouden, representatief zijn - althans, zo beweert Multiscope. De toolbar van Alexa wordt door gebruikers uit eigener beweging ge?nstalleerd.

Kanttekeningen bij Alexa
In september 2004 zette Marco Derksen op dit weblog de voors en tegens van de meetmethodes van Alexa uiteen. Vooral bij weinig bezoekersaantallen (minder dan 20.000 bezoekers per dag) laat de betrouwbaarheid ernstig te wensen over. Ook bij grotere bezoekersaantallen zou een zekere marge in acht moeten worden genomen.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 11 reacties op dit artikel

 • Aangezien zowel marktplaats als speurders een redelijk bereik hebben mag je inderdaad verwachten dat Alexa een indicatie geeft van het bereik en het aantal pageviews. Interessante conclusie derhalve!

  geplaatst op
 • Alexa geeft zeker een goede indicatie. Mijn website marktplaza.nl met 60.000 bezoekers per dag, komt meestal wel overeen met alexa. Ik heb het idee dat speurders groter doet dan ze is.

  geplaatst op
 • Mini-niet-represenatief-vergelijkend-waren-onderzoek: gisteren 2 exact dezelfde advertenties geplaatst bij Marktplaats en Speurders. Bij Marktplaats 46 keer bekeken, bij Speurders 21 keer.

  geplaatst op
 • Lachen,
  Als je al die bezoekersaantallen ziet zitten de nederlanders tegelijkertijd op marktplaats speurders en marktplaza.

  Natuurlijk is het belangrijk om veel bezoekers te hebben, maar ik krijg de indruk dat beheerders af en toe unieke bezoekers en hits met elkaar verwisselen.

  Simpele meting:
  een zelfde advertentie tegelijkertijd geplaatst met een deeplink naar eenzelfde meetpunt.

  Marktplaats 124 in 24 uur
  Speurders 13 in 24 uur

  Speurders is lucht en als je de site dieper bekijkt is deze gevuld met advertenties van jaren oud.
  Allemaal oud papier uit de krant ;-)

  Speuredrs bestaat bij de gratie van het telegraaf geld, maar als in 2005 marktplaats niet wordt geevenaard gaat de stekker er uit
  Dat is het nadeel van aandeelhouders die een hekel hebben aan een bodemloze put.

  geplaatst op
 • Heb tabak aan alle sites waar je moet betalen, ik zit nu bij www.speursnel.nl dit is namelijk helemaal gratis

  geplaatst op
 • Ik ga voor www.opbieden.nl Lekker makkelijk!

  geplaatst op
 • @Mike, beter goed gejat dan zelf gemaakt natuurlijk. Lijkt wel erg veel op speurders..

  geplaatst op
 • @Rudy! Ja, mijn idee, beter gejat, dan zelf bedacht...maar speurders.nl en marktplaza en alle marktplaatsen zijn natuurlijk gewoon van marktplaats.nl gejat...

  geplaatst op
 • Nog een mooi voorbeeld van copiecat maar dan uit belgië... www.123zoeken.be

  geplaatst op
 • Ik ga ook voor www.opbieden.nl Lekker makkelijk!
  geen blabla

  geplaatst op
 • 123zoeken is http://www.123zoekertjes.be geworden.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.