Christian Luiten (Avant Arte): “Online impact maakt de kunstwereld minder elitair”

Christian Luiten (Avant Arte): “Online impact maakt de kunstwereld minder elitair”

Avant Arte wordt het 'meest succesvolle contemporary art Instagram account wereldwijd' genoemd. De jonge ondernemer Christian Luiten (oprichter Avant Arte) richtte samen met zijn compagnon Curtis Penning het platform met inmiddels 1,4 miljoen volgers op in 2015. Deze whizzkids willen de kunstwereld opnieuw vormgeven. Hoe ziet de toekomst van het online kunstplatform eruit, als het aan Christian Luiten ligt? 

Christian Luiten en Curtis Penning zijn de oprichters van Avant Arte, een kunstplatform dat meer dan een miljoen volgers op Instagram heeft. De twintigers hebben in korte tijd veel naam gemaakt, ze vliegen de hele wereld over om exposities te organiseren en kunstenaars te ontmoeten. 

Zowel Luiten als Penning hebben geen achtergrond in kunst, maar kwamen via de hiphopmuziek in aanraking met moderne kunst: "Rappers als Kanye West en Jay Z houden ervan om over dure dingen te rappen, en kunst was daar onderdeel van. Jay Z heeft het in één van zijn nummers over 'I want a Rothko', en zo kwam ik terecht bij een expositie over Rothko. Zo is de interesse in kunst ontstaan." Zo'n vier jaar geleden startten de ondernemers met het Instagram-account Avant Arte. Het succes daarachter volgens Luiten: "Het was het juiste moment, met een op dat moment goed Instagram-algoritme, er was nog niet veel op kunstgebied voor jongeren. Daarbij is ook heel belangrijk: we deden iets wat nog niemand deed. Het combineren van social media en moderne kunst was helemaal nieuw."

"Het combineren van social media en moderne kunst was helemaal nieuw"

Ondertussen is het Instagram-account een belangrijk kanaal geworden naar de website, waar betaalbare versies van kunstenaars in limited editions verkocht worden. Dat zijn soms enorme hype-items, die binnen enkele seconden uitverkocht zijn. Inmiddels is Avant Arte dan ook uitgegroeid tot een serieus bedrijf.

 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.