Bedrijfsnaam door het slijk na domme brief

Bedrijfsnaam door het slijk na domme brief
, Dimmle
@andersfloor

Directeur HozaHet metaalbewerkingsbedrijf Hoza heeft zijn werknemers een schriftelijke trap onder hun kont gegeven. Alle 50 medewerkers ontvingen een brief van drie kantjes met maatregelen die de productiviteit moeten opschroeven. Ze mogen alleen nog maar naar het toilet tijdens pauzes en krijgen ‘s ochtends een halve liter mineraalwater uitgereikt waar ze het de hele dag mee moeten doen. Wie niet met minimaal 5 kilometer per uur loopt moet onder begeleiding naar de sportschool en met handen in de zakken lopen is helemaal verboden. De schrijver van de brief, directeur Karel Oolders, staat overigens zelf doodleuk met de handen in de zakken op de website van het bedrijf.

Allemaal niet echt snugger anno 2005, een tijd waarin vuurtjes harder lopen dan ooit tevoren. Elke krant, journaal en nieuwssite noemt het bedrijf met naam en toenaam, met bovendien veel nadruk op slavendrijvend karakter van de maatregelen. Met ??n enkele handeling heeft de directeur zijn bedrijf tot nationale pispaal weten te promoveren. Hoe krijg je het voor elkaar…


Geplaatst in

DelenEr zijn 24 reacties op dit artikel

 • Hoorde het net op de radio en dacht dat het om een grap ging. Niet dus, er is anno 2005 dus echt nog iemand die het in zijn hoofd haalt om dit soort onzin op papier te zetten. Wens alle medewerkers van Hoza een goed uiteinde en laat ons straks even weten hoe de nieuwjaarsborrel is geweest!

  geplaatst op
 • Ik kan wel lachen om zoveel domheid. Het is overigens een illusie te denken dat mensen de gevolgen van hun handelen altijd overzien. Deze meneer Oolders in ieder geval zeer zeker niet.

  geplaatst op
 • Heb je wel al in KvK gegevens gekeken of ze wel bestaan in die hoedanigheid? Misschien is het een marketingstunt, want die foto's zien er zo camp uit ;-).

  geplaatst op
 • De naamsbekendheid stijgt in ieder geval wel ;-) Ben alleen benieuwd of er nu nog iemand durft te soliciteren.. mazzeltje dat er op dit moment geen openstaande vacatures zijn (maar misschien duurt dat niet lang meer).

  geplaatst op
 • Naam: Hoza B.V.
  Vestigingsadres: Haven Noordzijde 18
  Vestigingsplaats: 9679TC Scheemda
  Internetadres: http://www.hoza.nl
  KvK-nummer: 02324340 0000

  Ze bestaan dus wel, maar hoe lang nog?

  Wat zouden de klanten van Hoza ervan vinden? Een klant als Campina bijvoorbeeld heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel, zouden zij zaken blijven doen met Hoza?

  Grappig om op de site te zien dat alleen het hoofd verkoop Oost-Europa niet met zijn handen in zijn zakken staat.

  geplaatst op
 • Een mens loopt gemiddeld 6 km/u. Dus de lat ligt niet al te hoog bij deze 'cumpany' ;-)

  geplaatst op
 • Higherlevel heeft ook een topic lopen over dit onderwerp hier... ook wel interessant opinies.

  geplaatst op
 • Als die taylorist de website eens zou verbeteren, zou het misschien al stukken beter gaan. Hij is amper te zien in Firefox en niet alle linken werken.

  geplaatst op
 • De reactie van de vakbond en de media typeren de verrotte Nederlandse bedrijfscultuur.

  Medewerkers zitten veelal grote delen van de dag uit hun neus te vreten en zodra je daar verandering in wil brengen dan staan de vakbond en media direct bij je op de stoep. Deze lopen dan nu wel te roepen dat de maatregelen niet meer van deze tijd zijn. Ik ben van mening dat precies het omgekeerde het geval is. Het bedrijf heeft ook een vestiging in Tsjechie en ik durf te wedden dat de bedrijfscultuur daar voorbeeld is geweest voor deze plan van aanpak. Om competief te blijven met deze zogenaamde lage lonen landen is een hogere productiviteit en een andere bedrijfscultuur hard nodig.

  Erg jammer dat deze directeur op het matje wordt geroepen, want de volgende die dit wil proberen zal zich nu wel drie keer bedenken, terwijl dit wel heel hard nodig is.

  geplaatst op
 • Is het heel hard nodig om minimum loopsnelheden in te stellen? Om medewerkers elke ochtend een afgemeten rantsoen te geven waar ze het de rest van de dag moeten doen? Je gaat me toch niet vertellen dat je daar serieus achter staat.

  Productiviteitsverhoging nastreven is een prima, maar er zijn intelligentere methoden om dat te bereiken naast het behandelen van je werknemers als kistkalveren.

  Overigens is het natuurlijk wel Groningen waar we het over hebben. Bakermat van de eindejaarsstunts. Zou de baas zijn gevoel voor humor wellicht overschat hebben?

  geplaatst op
 • @Arnout
  Je hebt een sterk punt. De vakbond schreeuwt vaak te hard op de verkeerde momenten. De mensen realiseren zich vaak niet welke luxe wij kennen en hoe hard er op andere plekken van de wereld gewerkt moet worden. Globalisering geeft een nieuwe uitdaging aan productiviteit, ook in Nederland.
  Maar... het gaat er nu natuurlijk ook om hoe je dit intern 'verkoopt'.

  geplaatst op
 • @Jacobien..

  Offtopic dat wel.. heel veel sites zien er niet uit in Firefox.. textarea's bevatten ongewenste html-code.. cms dat niet meer werkt... vastlopers.. maar!!! gelukkig is er een remedie: Internet Explorer.. een aanrader!

  geplaatst op
 • @ Diederick
  Uh?? Het is firefox die zich aan de webstaandaarden houdt. IE niet.
  Daarnaast is firefox veel veiliger. IE is zooo 1856.

  geplaatst op
 • Net als Arnout denk ik dat het een prima actie is. Bedoeld als schop onder de kont. Natuurlijk denkt die directeur niet dat zijn werknemers nu alleen in de pauze gaan plassen of niet meer met elkaar gaan praten. Die man ziet alleen dat er harder gewerkt kan en moet worden en gooit er voor het effect wat overdrijving overheen.

  Een klein stukje terug in de tijd kan geen kwaad, je zal tegenwoordig maar werkgever zijn...

  geplaatst op
 • Damn...die kerel is echt niet goed wijs.

  geplaatst op
 • Drie A4tjes nieuwe regels, wat een bureaucraat

  geplaatst op
 • Mwa, je mag mijns inziens best eisen stellen aan het gedrag van je werknemers. Toen ik vroeger (alweer even terug) in de horeca ging werken als 16-jarige kreeg ik ook een lijst: haren niet los, geen opvallende sieraden, geen lange nagels, geen nagellak, zwarte schoenen. Kleding werd verstrekt. En ik vond dat helemaal niet vreemd. Sowieso sta je als je met klanten (=gasten) te maken hebt nooit met je handen in je zakken. Die leg je onder op je rug als je stilstaat. En is niet elke klant een gast?
  Het enige wat niet slim is van deze man is dat hij het per brief doet, wellicht gedreven door de lage productiviteit die gewoon uit concurrentie-oogpunt omhoog moet. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat er vele werknemers in Nederland wel heel gemakkelijk hun geld verdienen. Maar die minimale loopsnelheid is wel wat overdreven, evenals dat rantsoen.

  geplaatst op
 • Waar ik benieuwd naar ben, is hoe en door wie die loopsnelheid gemeten gaat worden.

  geplaatst op
 • hoza dance ;-)

  geplaatst op
 • Hehe, geweldig reet; dit wordt de nieuwe hit op bruiloften wat ik je brom ;-)

  geplaatst op
 • hehehe

  geplaatst op
 • De hele wereld maakt zich druk om die brief.
  Schokkende reacties, en de medewerkers van Hoza moeten alleen maar lachen van al die ophef.

  Medewerker Hoza.

  geplaatst op
 • Laten we Hoza met z'n allen belachelijk maken en medewerkers blijf vooral lachen om de brief. Volgend jaar is de productie verplaatst naar Tjechië en kunnen we hier 50 werkelozen erbij verwelkomen. Want waar gaat het werkelijk om ??? We zullen zien wie er straks het hardst lacht....

  NB. maak je niet druk om imago en klandizie van Hoza, dat zijn nl. allemaal ondernemers en hebben precies hetzelfde probleem. Loonkosten en concurrentie met oost-europa

  geplaatst op
 • Ik wijd dit soort excessen aan het succes van kwaliteitsprogramma's als "six sigma" die, zonder goede opleiding en voldoende verdieping, leidt tot dit soort boerenslimme Tayloriaanse excessen.

  Noem de directie "white belts" of management noobs. Leuk nieuws ;)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.