Blockchain maakt investeren in vastgoed toegankelijk

Blockchain maakt investeren in vastgoed toegankelijk

Het World Economic Forum plaatste blockchain – de technologie die aan de basis staat van cryptovaluta als Bitcoin, maar vele andere toepassingen kent – in het rijtje van zeven ontwikkelingen die de wereld drastisch gaan veranderen. Maakt deze technologie het investeren en handelen in vastgoed voor een grote groep toegankelijk? Ronnie Overgoor in gesprek met Tim Rutgers (co-founder van Bloqhouse).

Bloqhouse ontwikkelt software op basis van de blockchain. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om tegen kleine bedragen zogenaamde tokens te kopen die een aandeel in specifiek vastgoed vertegenwoordigt. Bloqhouse maakt investeren in vastgoed eenvoudiger. 

Investeren in vastgoed in een digitale omgeving

Een traditionele markt volledig op z’n kop zetten, of 'disrupten': dat is vaak de uitkomst van de toepassing van blockchaintechnologie. Hoe werkt het voor de vastgoedsector? "Wij hebben een softwareplatform ontwikkeld voor vastgoedfondsen, dat het mogelijk maakt om investeringen op te halen uit de markt. Daarnaast zorgen we ervoor dat we de verhandelbaarheid van die investeringen via blockchain faciliteren." 

"We maken investeringen toegankelijker voor mensen die met minder geld instappen"

Bloqhouse is ontstaan vanuit een eigen behoefte. "We wilden zelf starten met investeren in vastgoed, maar dan met lagere bedragen in een digitale omgeving die je goed begrijpt. (…) Het idee was om investeringen toegankelijker te maken voor mensen die met minder geld willen instappen. Het is vergelijkbaar met een crowdfunding-campagne, waarbij je op de website fondsen ziet waarin je kan investeren. Daarnaast zie je een digitaal overzicht van rendementen die worden opgehaald. We zijn volop in ontwikkeling, hebben inmiddels vier mensen in dienst en onze eerste klant binnengehaald. Maar we moeten nog live gaan", aldus Rutgers.

Toegevoegde waarde

"Voor ons zit de toegevoegde waarde in de secundaire handel van de aandelen. Nu zijn er allerlei gecentraliseerde plekken waar je aandelen of instrumenten naar toe kan brengen, waar vervolgens op gehandeld kan worden. Daar moet je flink voor betalen. Enerzijds als investeerder, anderzijds als partij die wil verdienen via investeringen. De blockchain maakt het mogelijk dat te decentraliseren: om daarmee die kosten naar nul te krijgen. Oftewel het goedkoper, toegankelijker en efficiënter maken van investeringen."

 


Delen



Er zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.