Boekrecensie NIMA Register Marketeers: De impactmissie
Hét handboek voor sustainability in oranisaties, zo luidt de ondertitel van dit met 384 pagina’s behoorlijk lijvige boek. Met de vraag in mijn achterhoofd of er voor het invoeren van sustainability überhaupt een handboek mogelijk is, nam ik het boek ter hand.

Gelukkig stelt de auteur al vrij snel dat sustainability geen kwestie is van het oprichten van een afdeling of het vormen van een projectgroepje om zo al doende de nodige veranderingen door te voeren. Het is eigenlijk een cultuuromslag binnen de organisatie. Je doet het er niet even bij.
De NIMA Register Marketeers schrijven regelmatig boekrecensies over onlangs verschenen marketingboeken. Eerder verschenen boekrecensies zijn terug te lezen op de site van Marketingfacts.
De impactmissie
Auteur: Marlot Kiveron
ISBN: 9789047018445
Uitgever: Business Contact
Druk: 2025, eerste druk
Recensent: Eric van Arendonk RM
Vanuit dit uitgangspunt is dit handboek geschreven. Stap voor stap brengt het je verder in het proces van duurzame bedrijfsvoering. Bijzonder verhelderend vond ik de aanpassing die de auteur maakt op het Business Model Canvas van Alexander Osterwalder. Ze verdeelt de waardepropositie daarin in drie eenheden: winst, sociale impact en milieu-impact. Hierdoor wordt de waardepropositie completer. Tevens zorgt dit ervoor dat ook de overige acht bouwstenen binnen dit model veranderen, omdat ze nu de versterking van méér dan alleen winst nastreven. Zeker voor organisaties die al werken met het Business Model Canvas is dit een waardevolle uitbreiding.
Met zeven stappen leidt de auteur je door het veranderproces, daarbij methodisch gebruikmakend van bekende modellen. Helaas zijn die modellen slechts op illustratieve wijze weergegeven. Dat komt de professionaliteit en de meerwaarde van de modellen niet ten goede. Voor veel lezers zullen de getoonde modellen niet nieuw zijn; mocht dat wel zo zijn, dan raad ik aan om je specifiek verder te verdiepen in dat model, waarvoor voldoende literatuur beschikbaar is.
De impactmissie is zeker een aanrader voor organisaties die worstelen met de vraag hoe ze duurzamer kunnen of moeten worden. Dit boek kan hen helpen om een goede start of doorstart te maken. Al lezend ervaar je dat het proces niet eenvoudig zal zijn, maar het boek reikt je de juiste handvatten aan. Lees het daarom eerst eens helemaal door, waarna je het – zoals de ondertitel al aangeeft – als handboek kunt gebruiken. Voor organisaties die al volop bezig zijn met verduurzaming zal de inhoud vooral herkenning bieden. En mocht je ergens vastlopen, dan kan dit boek je helpen om weer een stap verder te komen.