Brenno de Winter: “We hebben geen enkel risicobesef als het op technologie aankomt”

10 april 2012, 10:25

Brenno de Winter was ICT-consultant die in de maanden na 11 september 2001 inzag dat technologie een sleutelrol zou gaan spelen bij het beschermen van onze privacy. Tevens zag hij dat overheden daar niet mee om zouden kunnen gaan. Hun onkunde in combinatie met hun machtsmiddelen baarden hem zorgen. Nu is hij onderzoeksjournalist die pertinent tegen geautomatiseerde databases en dataopslag is en zich daarmee afzet tegen het heilige geloof dat technologie altijd het goede zal doen. Dat stelt hij aan de kaak in Top Names van Fast Moving Targets.

Journalist worden om op harde feiten te wijzen

Waar de gemiddelde Nederlander zich gerust mee laat voeren door technologische trends, keert De Winter zich vanaf dag één pertinent tegen het aspect van digitale dataopslag. Als onderzoeksjournalist geeft hij uiting aan zijn bezorgdheid, blijft hij kritisch, en blijft hij het debat aangaan: “Dat is zeer arbeidsintensief, maar het is wel dé positie waarin je mensen op harde feiten kunt wijzen. Dus leerde ik met vallen en opstaan schrijven, met als doel voor ogen dat we een aantal zaken fundamenteel anders moeten doen, of er op z’n minst een debat over moeten voeren.”

Lek en leugens rondom de OV-chipkaart

De OV-chipkaart is een goed voorbeeld van zo’n zaak. Aanvankelijk wilde hij de case niet aansnijden, totdat bleek dat het systeem lek was en hij voelde dat er meer aan de hand was. Dat ieders reisdata digitaal worden opgeslagen is volgens De Winter niet erg, maar dat er geen debat over gevoerd wordt wel. Hij toonde aan dat het systeem lek is en de Tweede Kamer over de OV-chipkaart structureel is voorgelogen.

We hebben geen risicobesef

De gemiddelde Nederlander deelt vrijwillig en veel op social media. De Winter vindt dat gegeven an sich niet problematisch: “Het delen is niet erg, maar het gebrek aan inzicht en bewustzijn wel. Want soms kan delen ronduit onverstandig zijn. We hebben geen enkel risicobesef als het op technologie aankomt”.

Zelf denkt hij heel bewust na over wat hij deelt. Zo is hij terughoudend wat betreft zakelijke ontmoetingen, omdat betrouwbaarheid als journalist zijn grootste kapitaal is. Maar hij heeft ook al meerdere malen de positieve kant van social media ondervonden: “Ik word er ook ongelofelijk goed geholpen, bijvoorbeeld als ik vragen heb of in juridische problemen zit.”

De Winter is dan ook geenszins voor het stoppen van delen van informatie op social media: “We moeten ons juist vrijvoelen om dingen weg te geven, zonder dat er een overheid daar misbruik van gaat maken.” Het gaat hem vooral om bewustwording.

Regelgeving om de macht van overheden in te perken

Daarom zou het volgens hem zinvoller zijn om een goede regelgeving te formuleren die overheden ertoe dwingen zich te beheersen. Bronnen zijn er nu eenmaal, maar mensen hebben het recht hun gegevens goed beschermd te weten. En die gegevens continu te willen monitoren –zoals het Korps Landelijke Politiediensten dat wil gaan doen om te kijken welke misdaden mensen van plan zijn om te plegen–, dat is link.

Brenno-proof

Waarin voor De Winter de kick van zijn werk zit? “In mei start er een parlementair onderzoek start naar ICT, met onderwerpen die ik op de agenda heb gezet. Het besef is doorgedrongen dat, wanneer ze dat niet aanpakken, er een journalist opstaat.”

Erwin Blom (Wormer, 1961) is voormalig hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO en mede-oprichter van The Crowds, een bedrijf dat zich specialiseert in ’social media’ en 'Fast Moving Targets', een platform over innovatie op het gebied van media, technologie en communicatie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!