Jongeren en social networks

Jongeren en social networks
Cijfers online communities (US)Net zoals in 2006 heeft Pew Internet een onderzoek gepubliceerd naar internetgedrag door tieners. Dit jaar is er gefocused op social networking.

Enkele resultaten:
 • Meer dan de helft (55%) van alle online Amerikaanse jongeren in de leeftijd 12-17 jaar maakt gebruik van een online netwerk.
 • Het onderzoek wijst ook uit dat oudere tieners, in het bijzonder meisjes, eerder deze netwerken gebruiken.
 • Voor meisjes zijn de netwerken hoofdzakelijk een plaats om reeds bestaande vriendschappen te versterken; voor jongens bieden de netwerken ook mogelijkheden om te flirten en nieuwe vrienden te maken.
 • 55% van de online tieners heeft een persoonlijk profiel online aangemaakt
 • 66% van tieners die een profiel hebben aangemaakt, zeggen dat hun profiel niet zichtbaar voor alle Internet gebruikers is.
 • Oudere meisjes (15-17 jaar) zullen eerder een online profiel aanmaken en gebruiken;
 • 70% van oudere meisjes heeft een online sociaal netwerk gebruikt vergeleken met 54% van de oudere jongens en 70% van oudere meisjes hebben een online profiel aangemaakt, terwijl slechts 57% van oudere jongens dit hebben gedaan.
Opvallende constateringen:
"Er is een wijdverspreid misverstand dat elke Amerikaanse tiener sociale netwerken gebruikt, en dat zij hun persoonlijke informatie voor iedereen beschikbaar maken. Deze bevindingen voegen wat nuance aan dat verhaal toe - niet elke tiener maakt gebruik van online communities, en van die dat wel doen, heeft meer de helft van hen op één of andere manier de toegang tot hun profiel beperkt." (Amanda Lenhart).

"Meisjes maken meer gebruik van online communities, maar jongens benutten de mogelijkheden beter. Zowel de jongens als de meisjes gebruiken online netwerken om hun huidige vriendschappeen bij te houden, maar de oudere jongens gebruiken de communities veel eerder om nieuwe 'vrienden' te vinden en online te flirten" zegt Mary Madden.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • In augustus heeft de Telefoongids een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 60% van van de Nederlandse internetter gebruik maakt van een sociaalnetwerk.

  Op marketingfacts is dit al besproken.

  In het onderzoek is niet specifiek onderzoek gedaan naar jongeren. Maar afgaande op dit onderzoek zouden we niet ver achterlopen op de Amerikanen.

  Weet iemand hoe betrouwbaar dit onderzoek is?

  geplaatst op
 • Hoe betrouwbaar dit onderzoek is weet ik niet, maar hier staat interessant commentaar, onder andere over de onderzoeksmethode.

  "[...] it may seem low that only 55% of teens have created a profile. It probably is, but not by a lot. That said, it's important to know something about PEW's methods. PEW calls families; they first speak with the parent and then talk to the teen. It is likely that the parents are nearby when their child is answering PEW's questions. Parents influence teens answers (as i've seen continuously) and in the case of MySpace, teens are more likely to say 'no' when the truth is yes than to say 'yes' when the truth is no."

  geplaatst op
 • Een ander recent onderzoek onder MySpace gebruikers is hier te vinden, waarin 40% aangeeft hun profiel af te schermen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.