Constantijn van Oranje (TechLeap): “Impuls nodig voor startup-scene in Nederland”

Constantijn van Oranje (TechLeap): “Impuls nodig voor startup-scene in Nederland”

Onder de naam TechLeap krijgt StartupDelta dit jaar een nieuwe impuls. Een gesprek met prins Constantijn van Oranje, de speciale gezant van de startup-sector in Nederland, over innovatie, unicorns en het mondiale spel. 

Constantijn van Oranje is zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en mede-initiatiefnemer van Startup Fest Europe, en is daarnaast directeur 'Digital Technology and Macro Strategy' bij MAP in Londen en 'edge fellow' bij Deloitte Center for the Edge. De prins was van 20 januari 2017 tot december 2018 tevens lid van de 'High Level Group of Innovators', een groep van vijftien onafhankelijke leden die de Europese Commissie adviseert over innovatie en ondernemerschap.

"Wil Nederland het beste startupland van Europa worden, dan moet er een schep bovenop"

"TechLeap is het vervolg op StartupDelta om het Nederlandse start-up ecosysteem vooruit te helpen, met een hernieuwde nadruk op kapitaal, talent en markt in relatie tot snelle groei", vertelt Constantijn van Oranje in gesprek met 7DTV. "Als de Nederlandse overheid en alle stakeholders in Nederland samen ons land tot beste startupland van Europa willen maken, moet er een behoorlijke schep bovenop. TechLeap heeft een nieuw programma en zet een grote stap vooruit om deze ambities waar te maken." 

Nederland mist unicorns

De lat lijkt hoog te liggen: vanaf 2020 moeten er tenminste twee unicorns per jaar opstaan. "Die lat ligt helemaal niet zo hoog, als je kijkt naar wat er in andere landen gebeurt. In kleinere landen met kleinere markten gebeurt dit ook. Twee unicorns per jaar is eigenlijk de ondergrens. De potentie is er."

Wel moeten we ons daarbij bewust zijn van het feit dat het niet gaat om "leuke dingetjes", zo zegt Van Oranje. "Het gaat er echt om of wij als Nederland concurrerend kunnen zijn in een veel groter mondiaal spel. We moeten ervoor zorgen dat we hier techbedrijven kunnen voortbrengen die zichzelf ook internationaal kunnen handhaven."

Benieuwd naar de ambities van TechLeap.nl? Bekijk hieronder de hele aflevering met speciale gezant Constantijn van Oranje.

Credits afbeelding: 7DTV, licentie: CC BY-NC-SA (Niet-commercieel hergebruik, inclusief aanpassing)

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.