Consumentenbond vreest puinhoop bij energieliberalisering

Consumentenbond vreest puinhoop bij energieliberalisering

Vijftien procent van de consumenten overweegt over te stappen naar een andere energieleverancier bij de energieliberalisering per 1 juli 2004, aldus een enqu?te onder leden van de Consumentenbond. Dit percentage dreigt tot een chaotische situatie te leiden in de administratie van de energiebedrijven, want die kunnen 5 procent wisselingen van leverancier verwerken.

De Consumentenbond wil dat minister Brinkhorst van Economische Zaken een uiterste datum stelt waarop alle energieleveranciers hun administratie op orde moeten hebben. Anders wordt de vrije gas- en stroommarkt een puinhoop.

De Consumentenbond heeft aan ruim veertienhonderd consumenten gevraagd of ze per 1 juli overstappen naar een andere energieleverancier. 25 procent van de ondervraagden weet nog niet wat ze zullen doen en 15 procent overweegt nu al over te stappen. Consultancybedrijf Cap Gemini Ernst & Young stelt dat er een enorme belasting voor de administratie van een energiebedrijf ontstaat als meer dan 5 procent van de ruim zes miljoen huishoudens overstapt naar een andere energieleverancier. Als nu al 15 procent van de ondervraagden zegt over te stappen in juli betekent dat grote administratieve problemen, aldus de Consumentenbond. Consumenten kunnen te maken krijgen met bijvoorbeeld dubbele rekeningen, onjuiste rekeningen of te hoge voorschotnota?s.

Op dit moment zijn de energiebedrijven volgens de Consumentenbond nog niet klaar voor de liberalisering. Keer op keer zijn er namelijk problemen met de administratiesystemen van energiebedrijven. Zo verstuurde energiebedrijf Nuon eind januari verkeerde rekeningen naar klanten. De te hoge rekeningen waren een gevolg van een fout in het betalingssysteem. Ook energiebedrijf Delta verstuurde in diezelfde maand foute energierekeningen naar honderden consumenten. De Consumentenbond vindt het onbestaanbaar dat bijna vier maanden voor de opening van de markt nog steeds geen duidelijkheid bestaat over de kwaliteit van de administratieve systemen.

Bron:
http://www.consumentenbond.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.