De digitale nomade is niet zo bijzonder meer
‘Het aantal mensen dat besluit te werken op afstand zal in de toekomst alleen maar toenemen’
Het internet leert ons dat de eerste digitale nomade al in het jaar 1984 actief was. Dit prachtige artikel vertelt het verhaal van de Amerikaanse pionier Steve Roberts, die destijds zijn ligfiets verbouwde tot een mobiel kantoortje. Daarmee trok hij in z’n eentje door de Verenigde Staten om nieuwsberichten te schrijven, nog ver voordat het internet überhaupt bestond. Klik vooral op de link om de schitterende foto’s te zien van Roberts’ mobiele kantoor.
Een digitale nomade is iemand die alleen maar een internetaansluiting nodig heeft om te kunnen werken, en daarom in staat is om vanuit iedere denkbare locatie ter wereld te werken. De persoon wordt vaak gezien als een “loner” die de wereld rondreist met slechts een laptop, die vervolgens vanuit afgelegen locaties tot steden, stranden en bossen inplugt en werk aflevert.
Die definitie is inmiddels wat achterhaald. Allereerst blijken drie op de vijf digitale nomaden getrouwd te zijn en reist zeventig procent van hen met zijn of haar partner. Hoewel de digitale nomade nog steeds in z’n oorspronkelijke, nomadische vorm bestaat, is daarnaast al langer een nieuwe generatie gangbaar. In het Engels wordt die groep aangeduid als de “Anywhere Worker”. Mensen van jong en oud die, al dan niet gestimuleerd door de pandemie, hebben besloten hun leven wat anders in te richten en voor een langere periode vanuit één en dezelfde locatie in het buitenland werken.
Bedrijven stimuleren het nieuwe werken
Het aantal mensen dat besluit te werken op afstand zal in de toekomst alleen maar toenemen. Gelukkig komt die ontwikkeling van twee kanten: ook ondernemers zien de voordelen van het integreren van ‘Anywhere Workers’ in hun bedrijf. Het maakt ze namelijk wendbaar, snel en kostenefficiënt. De pandemie en het thuiswerken heeft daarnaast voor veel ondernemers aangetoond dat werken op afstand zelden tot problemen leidt.
Dat remote werken ‘here to stay’ is, blijkt wel uit een onafhankelijk onderzoek onder vijfhonderd Nederlandse bedrijven in opdracht van Fiverr. 21 procent van de ondervraagde ondernemers geeft aan in de toekomst meer remote teams in te gaan zetten. Nog eens twintig procent is voornemens om teams te laten bestaan uit zowel vaste medewerkers als freelancers. Daar komt bij dat de technologie, de internationalisering en de roep om flexibiliteit bij veel jongere generaties maken dat de ontwikkeling van het ‘nieuwe werken’ razendsnel gaat. In een krappe arbeidsmarkt, waar de werkgever maar moeilijk aan personeel komt, is de keuze voor een freelancer die de vacature vanuit het buitenland kan vervullen snel gemaakt.
Het nomadisch werken is geëvolueerd in ‘het nieuwe werken’, waarbij een term als workation dit nieuwe tijdperk officieel heeft ingeluid. De ‘Anywhere Workers’ zijn in dit tijdperk de onmisbare krachten die de groei van veel ondernemingen mogelijk gaan maken. Al is het belangrijk om niet te vergeten dat het merendeel van de banen helemaal niet geschikt is voor werken op afstand. Voor veel Nederlanders blijft het buitenland gewoon iets voor vakantie.